1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Złe wchłanianie

Nawet na najzdrowszej diecie dziecko może być niedożywione, jeśli jego jelita nie pracują właściwie.
Jelito cienkie pokryte jest od wewnątrz tzw. kosmkami (przypominającymi aksamit lub tkaninę frotté). Przez ich cienkie ścianki składniki pokarmowe przenikają do naczyń krwionośnych i wraz z krwią docierają do wszystkich narządów.

Czasem kosmki przestają spełniać swoją funkcję. Ulegają zniszczeniu, zanikają, a przez to zmniejsza się powierzchnia, przez którą odbywa się wchłanianie pokarmu. Dziecku nie przynosi wtedy korzyści nawet najbogatsza dieta, ponieważ to, co zje, i tak nie może być w pełni wykorzystane przez organizm.

Skąd się to bierze

Przyczyną mogą być alergie pokarmowe (np. na białko mleka krowiego czy na pszenicę), nietolerancja glutenu (czyli celiakia), przewlekłe infekcje jelitowe (bakteryjne i wirusowe), zakażenie pasożytami, kuracja antybiotykowa, a także długotrwałe niedożywienie, biegunka autoimmunologiczna czy tzw. zespół krótkiego jelita.

Zespół złego wchłaniania nie jest tylko dziecięcą przypadłością. Zaburzenie to dotyka także dorosłych, choć czasem długo nie daje widocznych objawów. Chore jelito osoby dorosłej może dość długo dostarczać organizmowi odpowiednią ilość białek, tłuszczów, węglowodanów i kalorii, jednak szybko rozwijający się organizm malucha ma znacznie większe potrzeby i gwałtowniej reaguje na wszelkie niedobory pokarmowe. Dlatego nie należy lekceważyć sygnałów ostrzegawczych.

Nasz niepokój wzbudzić powinny:

•  utrata apetytu, brak przyrostu lub spadek masy ciała;

•  ból brzucha, wymioty;

•  przewlekła biegunka, stolce z krwią;

•  nawracające afty w jamie ustnej;

•  zmiany skórne.

Gdy przyczyną jest mleko

W praktyce najczęściej okazuje się, że z jadłospisu malucha trzeba wykluczyć mleko krowie i jego przetwory, a więc: masło, twarogi, sery, jogurt, kefir, śmietanę, śmietankę, serwatkę (jeśli dziecko jest karmione piersią, odstawić je musi także jego mama). Nie można też ich dodawać do potraw przyrządzanych w domu. Alergia na mleko i produkty mleczne może być uwarunkowana genetycznie. Organizm dziecka reaguje zapaleniem błony śluzowej jelita i zakłóceniami w pracy kosmków. Wysypka, uporczywe ulewanie czy wolne stolce z domieszką krwi mogą ujawnić się już w pierwszych tygodniach życia i całkowicie ustąpić dzięki przestrzeganiu odpowiedniej diety.

Gdy przyczyną jest gluten

Dziecko, którego organizm nie toleruje glutenu (dotknięte celiakią), nie może jeść pszenicy, jęczmienia, żyta i owsa (tego ostatniego tylko z powodu zanieczyszczeń innymi rodzajami zbóż). Gluten znajduje się w mące, a więc w pieczywie (bułki, chleb zwykły, razowy, pieczywo chrupkie) oraz w ciastach, herbatnikach, kluskach i słodyczach zawierających mąkę pszenną, a także w kaszach (manna, jęczmienna i pęczak), płatkach zbożowych i zwykłych makaronach. Pod wpływem glutenu u dziecka z nietolerancją dochodzi do pobudzenia układu odpornościowego, który zaczyna traktować własne jelito jak wroga, co prowadzi do degeneracji kosmków i ich zaniku. Następstwem tego mogą być: przewlekła biegunka, wymioty, bóle brzucha, spadek wagi, niedobór wzrostu, zanik tkanki tłuszczowej, duży wystający brzuch, opóźnione dojrzewanie, nawracające afty w buzi, zmiany skórne, przewlekła niedokrwistość. Wśród innych objawów wymienia się depresję, a także osłabienie mięśniowe, tężyczkę, osteoporozę, zaburzenia szkliwa. Nietolerancja glutenu jest uwarunkowana genetycznie i trwa przez całe życie. Pełne objawy celiakii występują rzadko i dają się szybko opanować po wprowadzeniu diety bezglutenowej. Ale nie wolno jej wprowadzać przed wykonaniem badań specjalistycznych, które potwierdzą diagnozę.

Na tropie mleka

Jeśli przyczyną zespołu złego wchłaniania jest alergia na białka mleka krowiego, trzeba uważnie czytać etykiety gotowych produktów. Mleko lub jego pochodne bywa bowiem dodawane do pieczywa, drożdżówek, ciast, herbatników, a nawet parówek i pasztetów. Dodatek mleka w proszku, masła czy maślanki z miejsca dyskredytuje produkt, ale sprawdź, czy nie ma w nim także: kazeiny, laktoalbuminy, laktozy, podpuszczki.

Na tropie glutenu

Gluten ukrywa się nie tylko w zwykłym pieczywie, makaronie czy ciastkach. Można go znaleźć także w parówkach, pasztetach, serkach, pastach, sosach, landrynkach itp. Musicie więc dokładnie zbadać skład wybranego produktu i odłożyć go na półkę, jeśli coś wzbudzi wasze wątpliwości. Można też przeprowadzić domowy test podejrzanego produktu - na jego próbkę spuścić kroplę płynu Lugola lub jodyny (kupuje się je w aptece bez recepty). Pod ich wpływem skrobia zabarwia się na kolor granatowo-fioletowo-czarny. Nie jest to jednak test całkowicie pewny i nie powinno się na nim polegać, ponieważ skrobia często jest także w produktach bezglutenowych.

Więcej o: