1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Alergie u dzieci - czemu zmniejszają odporność?

Małe dzieci mają małą odporność, te z alergią jeszcze mniejszą.


Ostatnio sporo mówi się o tym, jaką rolę w zapewnieniu skutecznej ochrony przed drobnoustrojami odgrywa układ pokarmowy, a konkretnie jelita.

Czy rzeczywiście, jak twierdzi reklama, odporność "pochodzi z brzucha"?

Układ immunologiczny (odpornościowy) to skomplikowany system. Jest odpowiedzialny za obronę organizmu przed zarazkami i obcymi substancjami. Liczne komórki i przeciwciała biorące udział w reakcjach immunologicznych są rozmieszczone w całym organizmie: krwi, skórze, błonach śluzowych, narządach wewnętrznych. Największe skupiska tkanki limfatycznej znajdują się w jelitach (a dokładnie w ich ścianie). Dlatego obecność prawidłowej flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym oraz odpowiednia dieta odgrywają dużą rolę w powstawaniu odporności.

Naprawdę to, co dziecko je, ma tak duże znaczenie?

Tak. Dieta ma duży wpływ na rozwój odporności u dzieci. Dlatego tak ważne jest, aby niemowlęta w pierwszych miesiącach życia były karmione piersią. Mleko kobiece zawiera optymalną kompozycję składników odżywczych oraz liczne przeciwciała i substancje cytoprotekcyjne (krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, poliaminy), które w naturalny sposób chronią niemowlęta przed infekcjami.

Jeśli karmienie piersią nie jest możliwe, najlepiej podawać mleko modyfikowane wzbogacone w prebiotyki i probiotyki. Substancje te przywracają stabilność i ochronną rolę bariery jelitowej, stanowią konkurencję dla bakterii patogennych przewodu pokarmowego, zapobiegają infekcjom jelitowym, likwidują zaburzenia składu flory bakteryjnej i pobudzają układ immunologiczny.

U dzieci starszych dieta powinna być zróżnicowana i urozmaicona, musi zawierać odpowiednią ilość białek, owoców i warzyw (dobrym źródłem naturalnych probiotyków są zwłaszcza warzywa kiszone). Taka zrównoważona, zgodna z piramidą dobrego żywienia dieta również odgrywa istotną rolę ochronną.

Dieta dzieci z alergią, szczególnie na białka mleka krowiego, od początku jest uboższa. One też zwykle częściej chorują. Czy alergia wpływa na tempo nabywania odporności przez niemowlęta i małe dzieci?

Alergia powstaje w wyniku nieprawidłowej reakcji układu immunologicznego. Najprościej mówiąc, u dzieci uczulonych układ ten jest nadwrażliwy na różne zwykłe substancje występujące w otoczeniu. Reakcje te zależą głównie od czynników genetycznych. Po prostu skłonność do uczuleń dziedziczona jest po rodzicach lub dziadkach.

Ważny jest też wpływ środowiska - postęp cywilizacyjny, zanieczyszczenie i degradacja środowiska naturalnego, zmiany klimatyczne, jedzenie zanieczyszczonej żywności. Alergicy na to wszystko, podobnie jak na drobnoustroje, reagują w sposób nadwrażliwy, dlatego częściej łapią

rozmaite infekcje. Z kolei częste, nawracające zakażenia wirusowe i bakteryjne zaostrzają przebieg chorób atopowych oraz wtórnie osłabiają organizm i prowadzą do osłabienia układu immunologicznego. Wzmacnianie odporności małych alergików jest więc szczególnie ważne.

Czy malec, który pije mleko, ale jest uczulony na mięso, pewne owoce lub warzywa, jest w lepszej sytuacji od tego ze skazą białkową?

Nie. Niezależnie od przyczyny alergia zaburza działanie układu odpornościowego. Dopiero eliminacja uczulających pokarmów hamuje reakcje alergiczne i poprawia pracę przewodu pokarmowego.

Jeśli w miejsce substancji uczulających wprowadzimy do diety dziecka odpowiednie zamienniki (np. zamiast cytrusów, na które malec jest uczulony, czarną porzeczkę, która ma równie bogaty skład, w tym ważną dla ukła-du odpornościowego witaminę C), zapewnimy mu prawidłowy rozwój fizyczny i psychiczny.

Co jeszcze można zrobić, by zapewnić małemu alergikowi lepszą ochronę?

Układ immunologiczny należy wzmacniać wielokierunkowo. Ważna jest dobrze skomponowana dieta, a także podawanie pobudzających odporność prebiotyków i probiotyków. Należy unikać przegrzewania i nadmiernego ochładzania malucha.

Należy także omijać duże skupiska ludzkie, bo są one źródłem różnych niebezpiecznych zarazków.

Nie zapominajmy też o szkodliwym działaniu dymu papierosowego oraz innych chemicznych i toksycznych zanieczyszczeń powietrza - w domu alergika powinien obowiązywać całkowity zakaz palenia (także dla gości) oraz stosowania silnie drażniących preparatów czyszczących.

Na pewno warto od czasu do czasu wyjeżdżać z dzieckiem w bardziej czyste rejony (np. do uzdrowisk) oraz stopniowo hartować malca.

Pomocne mogą być również naturalne preparaty roślinne i ziołowe, które stymulują układ odpornościowy.

W uzasadnionych przypadkach można zastosować szczepionki, które przyspieszą dojrzewanie systemu immunologicznego.

Pediatrzy uspokajają rodziców, że ich często chorujące w pierwszych dwóch latach życia dziecko wcale nie musi być chorowite w przyszłości. Jak długo trwa nabywanie odporności i jak to przebiega?

Układ immunologiczny w pierwszych latach życia jest niesprawny, dlatego różne drobnoustroje atakują maluchy kilka razy w roku. Na szczęście dzieci uczą się stopniowo skutecznej walki z obcymi zarazkami. Nabierają odporności w sposób naturalny poprzez fizjologiczne dojrzewanie układu odpornościowego oraz poprzez kontakt z rozmaitymi bakteriami i wirusami. Pełną dojrzałość układ odpornościowy dziecka, nie tylko tego z alergią, osiąga dopiero około 12. roku życia.

Więcej o: