Hydrolizat białkowy

Czym różni się hydrolizat białkowy od zwykłego mleka modyfikowanego? Czy dostarcza takiego samego gatunkowo wapnia i białka jak mleko modyfikowane? Czy nie zaszkodzi, skoro są tam składniki zastępcze?

Pod względem składu i przyswajalności składników hydrolizat białkowy nie różni się od mleka modyfikowanego (co zostało naukowo udowodnione). Jedyna różnica jest taka, że białko jest zhydrolizowane, czyli rozłożone na drobniejsze cząsteczki (peptydy, aminokwasy) o znikomych lub prawie żadnych właściwościach uczulających. Coś takiego dzieje się zresztą z normalnym mlekiem w naszym przewodzie pokarmowym pod wpływem enzymów trawiennych, jednak w tym przypadku nie chroni to przed alergią. Białko z hydrolizatu jest nawet lepiej przyswajalne niż ze zwykłego mleka, gdyż białko niezhydrolizowane wymaga przed wchłonięciem strawienia, podczas gdy zhydrolizowane prawie zupełnie nie potrzebuje takiej obróbki.

Proszę się nie martwić, taki preparat to dla dziecka uczulonego na białko mleka krowiego najlepszy pokarm, który zaspokaja wszystkie jego potrzeby i dzięki któremu maluch będzie się prawidłowo rozwijać.

Więcej o:
Copyright © Agora SA