1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Jak dbać o butelki i smoczki do karmienia

Tekst Magda Rodak
27.08.2008 14:20
Sterylizator parowy na 4 butelki, NUK 319 zł

Sterylizator parowy na 4 butelki, NUK 319 zł (Fot. Pawel Kiszkiel / AG)

Karmisz swoje dziecko mlekiem modyfikowanym? Sprawdź, jak zadbać o higienę butelek i smoczków, a co za tym idzie o zdrowie malucha.
Przez pierwsze pół roku życia dziecka butelki i smoczki trzeba sterylizować. Starszym niemowlętom wystarczy je wyparzać. Dopiero po pierwszych urodzinach malca możesz sobie darować te zabiegi. Wiele zależy tu jednak od samego dziecka. Jeśli jest bardzo wrażliwe, skłonne do pleśniawek, stanów zapalnych jamy ustnej i biegunek, to wyparzać trzeba dłużej i bardziej skrupulatnie.

•  Dobra butelka to butelka łatwa do umycia.

Butelki o dziwnych kształtach np. z dziurą po środku, nadają się raczej do picia wody, a nie mleka). Pamiętaj o tym przy zakupach.

•  Od razu po karmieniu dokładnie wypłucz butelkę i smoczek wodą.

Dzięki temu znacznie łatwiej ci będzie je potem umyć.

•  Jeśli chcesz myć butelki i smoczki ręcznie, zaopatrz się w specjalną szczotkę i szczoteczkę.

Pomogą ci w usunięciu resztek mleka ze wszystkich zakamarków. Do mycia używaj zwykłego płynu do mycia naczyń. Nie zapomnij o dokładnym wypłukaniu butelki i smoczka.

•  Po umyciu nie wycieraj butelki ani smoczka ściereczką.

Bo pozostaną na niej kłaczki. Po prostu pozostaw je do wyschnięcia na suszarce lub specjalnym stojaczku do suszenia butelek i smoczków.

•  Jeśli chcesz myć w zmywarce, sprawdź wcześniej, czy butelka się do tego nadaje.

Odpowiednie oznaczenie powinno być na dnie naczynia.

•  Najtańszy sposób na sterylizację to gotowanie.

Czysty smoczek i butelkę włóż do wrzątku i gotuj przez 10-15 minut (najlepiej osobno, by osad powstający niekiedy przy gotowaniu smoczków nie brudził butelek).

•  Najwygodniejszy sposób na sterylizację to użycie sterylizatora.

Wystarczy włożyć do niego butelkę i smoczek, odczekać kilka minut i gotowe.

•  Praktycznym rozwiązaniem są butelki samosterylizujące.

Dezynfekuje się je, po prostu wstawiając na kilka minut do kuchenki mikrofalowej.

•  Jeśli zdecydujesz się na wybór elektrycznego sterylizatora parowego, zwróć uwagę na jego rozmiary.

Zwykle jest on dość duży. Sprawdź, czy na pewno znajdzie się dla niego miejsce w twojej kuchni. Ten rodzaj sterylizatora ma tę zaletę, że można w nim sterylizować kilka butelek naraz.

•  Jeżeli masz małą kuchnię, wybierz sterylizator mikrofalowy.

Jest to niewielkie szczelnie zamykane pudełko (ze specjalnego plastiku), do którego nalewa się wodę, wkłada butelki, zamyka i wstawia do kuchenki mikrofalowej (ale uwaga, nie wszystkie rodzaje butelek mogą być tak traktowane).

•  Niektórzy producenci oferują urządzenia, które łączą funkcję sterylizatora i podgrzewacza.

Można w nich nie tylko wysterylizować butelkę, ale także podgrzać danie w słoiczku. Wadą tego typu urządzeń jest dość wysoka cena.

•  Uważaj na gorącą parę przy otwieraniu sterylizatora.

Wprawdzie wyjałowione przedmioty wyjmuje się szczypcami, by zachowały sterylność, ale i tak lepiej użyć przy tym rękawicy kuchennej.

•  Zanim dotkniesz wysterylizowanego sprzętu, starannie umyj ręce.

Chodzi o to, żeby nie przenieść nań np. zarazków salmonelli (mogą znaleźć się w lodówce, przyniesione na jajkach czy mięsie kurczaka).

•  W podróży mogą ci się przydać specjalne tabletki i płyn do sterylizacji.

To pozwoli ci wyjaławiać butelki i smoczki na zimno i niemal w każdych warunkach. Wystarczy wlać nakrętkę płynu do naczynia z umytymi butelkami i smoczkami i szczelnie zamknąć. Po 30 minutach będą sterylne.

•  Kiedy niemowlę skończy pół roku, sterylizacja przestaje być konieczna.

Możesz po prostu umyć smoczek i butelkę w zmywarce do naczyń (nastawiając ją na wysoką temperaturę). Jeśli nie masz zmywarki, na chwilę włóż butelkę i smoczek do wrzątku. To wystarczy.

To się może przydać

W sklepach można znaleźć sporo urządzeń, które ułatwiają zachowanie butelek i smoczków w nienagannej czystości i to nie tylko w domu, ale i też w podróży.

Zestaw do sterylizacji na zimno, Chicco 119 zł

Sterylizator parowy na 4 butelki, NUK 319 zł

Sterylizator parowy na 6 butelek, Avent 339 zł

Sterylizator do kuchenki mikrofalowej, Dr. Brown's 99 zł

Mikser i szczotka do butelek (na baterie), Tufi 55 zł

Butelka samosterylizująca, Lovi 21,90 zł

Osuszacz na 8 butelek i smoczków, Chicco 32,50 zł

Stojak na 6 butelek, Stamp/Italia 9,90 zł

Płyn i tabletki do sterylizacji, Milton 15,50 zł i 18,50 zł

Szczotka do butelek (w rączce ukryta gumowa końcówka do mycia smoczków), Tommee Tippee 23,50 zł



Zobacz także