1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Piersi hartowanie

Odkąd okazało się, że jestem w ciąży, wszystkie znajome przekonują mnie, że trzeba przygotowywać piersi do karmienia. Ich zdaniem brodawki należy codziennie szorować w kąpieli gąbką, a potem mocno wycierać szorstkim ręcznikiem. Czy to prawda?
Hartowanie piersi absolutnie nie jest potrzebne. Powiem więcej, może być nawet szkodliwe, ponieważ po opisanych przez Panią zabiegach naskórek brodawek zrobiłby się twardy i bardziej podatny na pękanie.

Na szczęście brodawki mają naturalną ochronę. Zapewniają ją gruczoły Montgomery'ego znajdujące się w skórze otoczki. Są to gruczoły łojowe, których zadaniem jest odpowiednie nawilżenie brodawki i otoczki. Jeżeli mimo to brodawka pęka, to najczęściej dlatego, że dziecko nie najlepiej chwyta pierś lub jest karmione w złej pozycji. O pęknięcia łatwiej także wtedy, gdy mama myje pierś przed i po karmieniu. Pozostawienie kropli mleka na brodawce sprzyja natomiast gojeniu się jej.

Więcej o: