1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Manna na mleku modyfikowanym

Czytałam, że w 6. miesiącu warto zacząć podawać niemowlęciu kaszkę mannę. Tylko jak ją przyrządzić na mleku modyfikowanym, którego nie wolno gotować?
Wprowadzenie niewielkich ilości glutenu do diety dziecka po ukończeniu przez nie 4 miesięcy, a przed ukończeniem 6 miesięcy zmniejsza ryzyko zachorowania na celiakię, cukrzycę typu I i alergię na pszenicę. Pół łyżeczki kleiku glutenowego rozprowadzamy raz dziennie w 100 ml przecieru jarzynowego lub mieszanki mlecznej. Od 8. miesiąca zwiększamy ilość glutenu do łyżeczki, a od 10. miesiąca wprowadzamy go w większej ilości. Produktów gotowych w postaci kleików lub kaszek, np. orkiszowej czy pszennej, nie trzeba gotować. Od razu rozprowadzamy je wodą lub mlekiem. Klasyczną kaszę mannę gotujemy na wodzie (błyskawiczną wystarczy zalać wrzątkiem) i gdy nieco ostygnie, dodajemy ją w odpowiedniej ilości do posiłku dziecka. Obecnie wiele gotowych produktów dla niemowląt (np. zupek jarzynowych) zawiera gluten we właściwych do wieku ilościach.

Mleko modyfikowane - porady lekarzy