1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Najdziwniejsze smakołyki: co jedzą dzieci w innych krajach?

Małe dzieci w innych krajach jadają naprawdę zaskakujące rzeczy! Sprawdźcie, co lubią mali Argentyńczycy, Wietnamczycy i Włosi...
kimchi kimchi fot. Shutterstock

Sfermentowana kapusta z chili

Zupa pomidorowa i naleśniki to może ulubiona potrawa polskich przedszkolaków, a nasze niemowlęta karmione są papkami warzywnymi i kleikami, ale upodobania kulinarne małych dzieci są różne na całym świecie! Podczas gdy my zastanawiamy się, czy możemy doprawić dziecku zupę ziołami, Koreańczycy podają swoim maluchom kimchi - czyli ostrą kiszoną lub sfermentowaną kapustę pekińską z dodatkiem papryczek chili, imbiru i czosnku. W Indiach czy Tajlandii pikantne przyprawy są dodawane do  niemal każdej potrawy, a dzieci przyzwyczajane są do smaku curry czy kurkumy już w momencie rozszerzania diety...

W swojej książce "How Eskimos Keep Their Babies Warm and Other Adventures in Parenting" Mei-Ling Hopgood z dziennikarskim zacięciem śledzi zwyczaje rodziców z całego świata, a w rozdziale poświęconym jedzeniu podaje zaskakujące fakty dotyczące upodobań żywieniowych dzieci z różnych krajów. Podobno Koreańczycy na początku wypłukują kimchi z ostrych przypraw, stopniowo jednak zwiększają ilość chili na podawanych dziecku porcjach. Co jeszcze jedzą dzieci na świecie?

pieczony prosiak pieczony prosiak fot. Shutterstock

Zwierzę z rusztu

Znajomy Mei-Ling Hopgood opowiedział jej, że jego grecka babcia twierdziła, iż zjedzenie mózgu pieczonej na ruszcie owcy sprawi, że będzie mądrzejszy, a jeśli zje gałki oczne - będzie miał lepszy wzrok. W wielu greckich rodzinach prosiak, jagnię czy koźlę z rusztu to prawdziwy przysmak, a dzieci najbardziej lubią zjadać przypieczoną skórę zwierzęcia. To kojarzy mi się z czasami dzieciństwa, kiedy skóra pieczonego kurczaka wydawała mi się największym frykasem, a teraz nie mogę nawet  myśleć o jej zjedzeniu, nie wspominając o podaniu jej własnym dzieciom...

vegemite vegemite fot. Shutterstock

Drożdże

Moje dzieci uwielbiają tosty z Nutellą - i nie są w tym temacie odosobnione, to prawdziwie kosmopolityczny przysmak. Czekoladowe smarowidła są popularne m.in. w Izraelu (tu pod nazwą Hashahar Ha'ole) i w RPA. W Stanach Zjednoczonych dzieci uwielbiają za to masło orzechowe (stąd podobno tak duża częstotliwość występowania alergii na fistaszki w tym kraju), często w połączeniu z galaretką. To chyba smak nabyty - moja córka, gdy uraczyłam ją amerykańskim masłem orzechowym, skrzywiła się niemiłosiernie i odmówiła dalszej konsumpcji. Bez wątpienia nabytym smakiem jest zamiłowanie młodych Australijczyków do Vegemite, czyli pasty z wyciągu drożdży... Jest słona i ostra w smaku, ale mali mieszkańcy Australii bardzo ją lubią! W tym kraju sprzedaje się 22 miliony słoików tego smakołyku rocznie!  Jej odpowiednik, Marmite, jest bardzo popularny w RPA, smaruje się tym tosty - niewielką ilością, bo to bardzo skoncentrowane źródło witaminy B i nie można przesadzić. Podobno pewien Amerykanin porównał smak tego ekstraktu (uzyskuje się go jako produkt uboczny przy produkcji piwa!) do sosu sojowego, który zredukowano przy gotowaniu, żeby miał konsystencję pasty, a następnie zmieszano ze... smołą!

stek stek fot. Shutterstock

Krwisty stek

Młodzi  Argentyńczycy są mięsożerni, tak jak ich rodzice. Hopgood, która przez kilka lat mieszkała w Argentynie, wspomina, że lubią steki i krwistą kiełbasę (morcilla, podobna do polskiej kaszanki). Niemowlętom czasem podaje się tam chleb maczany w sokach wypływających z pieczonego mięsa. Z kolei surowe mięso sarny czy foki, jak również ich krew, to pożywienie części Inuitów - jak twierdzi Hopgood w swojej książce. Cytowany przez nią antropolog, Nelson Graburn, który badał żywieniowe zwyczaje Inuitów, twierdzi: "Inuici zgodnie twierdzą, że jeśli nie nauczy się dzieci jedzenia surowego mięsa przed trzecimi urodzinami, to już nigdy nie polubią tego smaku"....

konina konina nipiol.it

Koń w słoiczku

Specyficzne upodobania mięsne mają też mali Włosi. Na sklepowych półkach znajdziemy tam duży wybór słoiczków z mięsem - oprócz wieprzowiny, królika czy indyka,  jest spory wybór... koniny i strusia! Konina zalecana jest już od 4 miesiąca życia. Poza tym słoiczki dla niemowląt obfitują też w ryby i sery. O wiele częściej można znaleźć słoiczki jednoskładnikowe, które następnie rodzic może wymieszać z makaronem i warzywami. W warzywnych słoiczkach znajdziemy m.in. cukinię i karczochy. To z pewnością dobre przygotowanie do wyrazistej kuchni włoskiej. Nie inaczej jest we Francji - przywiązuje się tam ogromne znaczenie do jedzenia, a dzieci od początku przyzwyczajane są do jedzenia rozmaitych serów, mięs i warzyw. Nie bez powodu małych Francuzów nazywa się smakoszami...

Smażone świerszcze Smażone świerszcze fot. Shutterstock

Smażone świerszcze

W europejskiej kulturze zjadanie smażonych w głębokim tłuszczu świerszczy czy karaluchów wydaje się dość wstrząsającym pomysłem. To jednak całkiem popularny smakołyk w niektórych krajach, np. w Kambodży. Sama Angelina Jolie przyznała, że lubi smażone karaluchy, a jej dzieci jadają chrupiące świerszcze - adoptowany syn Jolie, Maddox, pochodzi właśnie z Kambodży. W porównaniu ze smażonymi insektami, ryż na parze owinięty w wodorosty, czyli przysmak japońskich maluchów, nie robi wielkiego wrażenia. Interesujące są za to wyniki badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu w Porto - okazuje się, że 20% portugalskich dzieci w wieku od 4 do 7 lat pije... kawę! Nie są  osamotnione, w krajach, które żyją z produkcji kawy, m.in. w Brazylii i Kolumbii, dzieci przyzwyczajane są do picia tego napoju już od najmłodszych lat. W 2005 roku w Brazylii przeprowadzono nawet zakrojoną na szeroką skalę akcję, w której uczniowie otrzymywali w szkole śniadanie, a do popicia właśnie kubek kawy...

ryba ryba fot. Shutterstock

Oko ryby

Mei-Ling Hopgood tak wspomina swoją wizytę u rodziny w Tajwanie: "Obserwowałam moją siostrzenicę, miała wtedy mniej więcej 4 lata, jak wydłubuje pałeczkami oko z ugotowanej na parze całej ryby, a następnie wsuwa je do ust. Uśmiechnęła się radośnie, a ja aż się zapowietrzyłam z przerażenia. Siostra wytłumaczyła mi, że rybie oko jest uważane za najcenniejszą nagrodę dla małych dzieci". Kasia, która mieszka w Hong-Kongu ze swoją polsko-brytyjską rodziną, mówi, że jej dzieci najbardziej lubią krakersy ryżowe, lekko słone przekąski i suszone wodorosty - też lekko słonawe. - To pyszna, zdrowa przekąska! Moje dzieci uwielbiają też " ling- mon cha" czyli herbatę cytrynową, tutejszą odmianę herbaty mrożonej. Gorzka, kwaśna, ale im smakuje - opowiada Kasia.

Być może zainteresuje Was informacja, że pożywienie naszych dzieci niektórym również może wydawać się dziwne - m.in. fakt jedzenia kanapek na śniadanie bardzo dziwi Amerykanów (oni za to jedzą na śniadanie m.in. ziemniaki...), buraki i kapusta to niedobre warzywa dla wielu narodów, a marynowane śledzie wywołują grymas obrzydzenia... podobnie jak barszcz, a zwłaszcza jego kolor!

Więcej o: