Cukinia - wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Dlaczego warto jeść cukinię?

Cukinia jest smaczna, lekkostrawna, ma mało kalorii, niski indeks glikemiczny i szereg właściwości prozdrowotnych. Dowiedz się, dlaczego warto włączyć ją do swojej diety i jak przygotować.

Cukinia - ogólna charakterystyka

Cukinia to łagodne w smaku, lekkostrawne warzywo, chętnie wykorzystywane w kuchni. Wśród warzyw najchętniej uprawianych w naszym kraju mieści się w pierwszej 20-stce. Ma bardzo mało kalorii - 100 g surowej cukinii da organizmowi ok. 17-20 kcal. Warzywo to zawiera 1,2 g białka, 0,1 g tłuszczów, 3,1 g węglowodanów, 1 g błonnika. Z tego względu cenione jest przez dietetyków. Cukinia posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych, gdyż jest bogata w żelazo, potas i magnez, ma sporą dawkę witaminy C, K, PP i B1 oraz beta karoten. Pozytywnie wpływa na trawienie, odkwasza organizm, wzmacnia układ odpornościowy, redukuje stres, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.

Zobacz wideo

Cukinia ma podłużny kształt i może osiągnąć nawet 40 cm długości. Najsmaczniejsza i najbardziej delikatna w smaku będzie 15-20 cm. Najpopularniejsza jest odmiana o ciemnozielonej barwie, ale są również odmiany żółte lub pasiaste. Dobrze jest wziąć pod uwagę także wagę warzywa - im cięższa, tym lepsza.

Cukinia jest dobra dla żołądka, łatwo się ją trawi, ma wiele witamin i minerałów, jest delikatna w smaku. Z tych względów polecana jest jako jedno z pierwszych warzyw, które można wprowadzić do menu dziecka.

Cukinia - właściwości prozdrowotne

  • Działa antyrakowo

Zdaniem naukowców, cukinia hamuje rozwój komórek rakowych - jej spożywanie może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór narządów przewodu pokarmowego (żołądka, jelita grubego, trzustki, oraz jamy ustnej). Z tego względu zaleca się wprowadzenie tego warzywa do codziennego menu.

  • Na zdrowe oczy

Zielone warzywo zaleca się także osobom, które chcą mieć dobry wzrok. Według badań, cukinia ze względu na zawartość luteiny i zeaksantyny, czyli barwników roślinnych, chroniących siatkówkę oka, zmniejsza ryzyko pojawienia się AMD (zwyrodnienia plamki żółtej). To niebezpieczna choroba, którą w dalszej kolejności może przyczynić się do ślepoty.

  • Dobra na odchudzanie

Ze względu na niewielką liczbę kalorii cukinia polecana jest osobom na diecie i dbającym o linię. W 100 gramach surowego warzywa znajduje się zaledwie 20 kcal, a także bardzo niewielka ilość tłuszczu. Można ją przygotować na wiele sposobów, jest lekkostrawna, dlatego stanowi doskonałą alternatywę dla różnorodnego rodzaju przekąsek w stylu fast food. Dzięki dużej zawartości potasu, cukinia likwiduje zatrzymywanie się wody w organizmie, czyli nie powoduje uczucia opuchnięcia.

  • Dla diabetyków

Zielone warzywo ma również niski indeks glikemiczny, wynoszący 15 - z tego powodu mogą ją śmiało spożywać osoby zmagające się z cukrzycą.

  • Odkwasza organizm

Cukinia wykazuje także działanie alkalizujące, zapobiegając zakwaszeniu się organizmu. Przyspiesza przemianę materii i przyczynia się do usunięcia zbędnych pozostałości przemiany materii.

  • Wzmacnia organizm

Spożywanie cukinii przyczynia się również do poprawy odporności organizmu - wzmacnia układ odpornościowy i przyspiesza walkę z infekcjami. Dzięki temu szybciej wracamy do zdrowia i mniej chorujemy.

  • Dla kobiet w ciąży

W cukinii znajduje się duża ilość kwasu foliowego, który jest potrzebny przyszłym mamom, a właściwie ich dzieciom. Kwas foliowy zaleca się ciężarnym, ponieważ wspomaga prawidłowy rozwój dziecka.

Cukinia - zastosowanie w kuchni

Ze względu na uniwersalny, delikatny i nieco orzechowy smak, cukinia ma bardzo szerokie zastosowanie kulinarne. Można z niej przyrządzić wiele różnorodnych dań - zupy-kremy, sałatki, dania z warzywami, bardzo popularne leczo, a nawet desery, takie jak ciasto z cukinii czy placki. Z cukinii można zrobić nawet frytki - w alternatywnej, zdrowej wersji pieczone w piekarniku. Można ją piec w piekarniku, smażyć na patelni, grillować, a nawet gotować. Dozwolone jest również spożywanie cukinii na surowo, np. łącząc je z sosami i dipami.

Cukinia - przechowywanie

Cukinii nie powinno się trzymać w lodówce, ponieważ zbyt niska temperatura negatywnie wpływa na jej smak. Zaleca się przechowywanie w suchym i chłodnym miejscu, najlepsza jest temperatura do 10 stopni. Dzięki temu warzywo można trzymać nawet przez kilka tygodni. Dobrze jest także unikać trzymania cukinii wraz z innymi warzywami i owocami, które wydzielają etylen - chodzi tu o m.in. awokado, jabłka czy pomidory. Trzymanie cukinii obok nich może przyczynić się do szybszego zepsucia warzywa.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.