1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Aspartam - czym jest, gdzie się znajduje i czy jest szkodliwy dla organizmu?

Aspartam, czyli popularny słodzik, jest w wielu spożywanych produktach. Można go znaleźć m.in. w napojach gazowanych i dietetycznych, w mlecznych jogurtach, słodyczach, płatkach zbożowych a nawet lekarstwach. Czy jest bezpieczny dla zdrowia? Jakie działania niepożądane może powodować?

Aspartam - ogólna charakterystyka

Aspartam powszechnie stosowany jest jako środek słodzący. Słodzik ten, o kodzie E951, znajduje się w wielu rozmaitych produktach spożywczych, szczególnie tych zaliczanych do grupy "produktów light". W takich produktach aspartam bardzo często ma rekompensować brak cukru lub tłuszczu i jednocześnie poprawiać smak.

Jeśli jednak pojawi się silna potrzeba zjedzenia czegoś słodkiego, zamiast produktów ze słodzikiem, lepiej skorzystać ze zdrowszej alternatywy:

Po słodzik z aspartamem często sięgają diabetycy. Już niewielka jego dawka, stanowiąca zaledwie 1/10 kalorii, gwarantuje słodki smak, odpowiadający 2 łyżeczkom normalnego cukru. 100 gramów aspartamu zawiera jedynie 4 kalorie. Dla osób chorych na cukrzyce jest to duża zaleta - spożycie słodzika nie wpływa na wytwarzanie insuliny.

Aspartam, oprócz słodkiego smaku i niemal zerowej kaloryczności, nie ma, niestety, zbyt wielu zalet. Jest bardzo szkodliwy, jeśli stosuje się go w zbyt dużych ilościach. Zdaniem naukowców, jest szczególnie niebezpieczny dla małych dzieci, bo to one są często narażone na produkty, które go zawierają.

Aspartam - w jakich produktach się znajduje?

Aspartam znajduje się w bardzo wielu produktach, które spożywamy na co dzień. Często nawet nie zdajemy sobie sprawy, gdzie jest obecny. Słodzik pojawia się m.in. :

  • w słodzonych napojach gazowanych,
  • w wodzie mineralnej smakowej,
  • w bezkalorycznych napojach izotonicznych,
  • w niektórych jogurtach i serkach mlecznych,
  • w napojach typu "mrożona herbata",
  • w napojach mlecznych i owocowych,
  • w gumach do żucia,
  • w rozpuszczalnym kakao,
  • w dropsach, cukierkach, drażach,
  • w galaretkach,
  • w polewach do ciasta,
  • w niektórych piwach,
  • w czipsach,
  • w rozpuszczalnej herbacie i kawie,
  • w płatkach zbożowych.

Oprócz produktów spożywczych, aspartam można znaleźć w niektórych lekach, nawet tych powszechnie dostępnych, czyli bez recepty. Chodzi tu o m.in.:

  • tabletki i witaminy musujące,
  • tabletki do ssania, które nie zawierają cukru,
  • granulowane preparaty przeznaczone do przyrządzenia doustnego roztworu, np. (saszetki na grypę i przeziębienie).

Aspartam - szkodliwość dla organizmu

Aspartam to substancja chemiczna, składająca się z kwasu asparaginowego oraz fenyloalaniny. Te dwa podstawowe aminokwasy w naturalny sposób występują w rozmaitych produktach białkowych - np. w mięsie, w rybach, w nabiale czy w warzywach. Spożywane w naturalnych produktach są bezpieczne dla zdrowia, zaś wyizolowane i dodane do innych produktów - mogą być szkodliwe.

W wyniku przeprowadzonych badań okazało się, że podczas metabolizmu aspartamu wytwarza się toksyczny dla człowieka metanol. W tym przypadku zaleca się rozsądne podejście - niewielka ilość aspartamu, zawierającego niski poziom metanolu, nie wiąże się z niekorzystnym działaniem dla organizmu. Wyjątkiem są osoby chorujące na fenyloketonurię - chorobę polegającą na uwarunkowanych genetycznie problemach z przyjmowaniem fenyloalaniny. Dla takich osób spożywanie produktów zawierających aspartam jest poważnym zagrożeniem dla zdrowia. Spożywaniu aspartamu przypisywano także działanie rakotwórcze, jednak te zarzuty nie zostały w żaden sposób potwierdzone naukowo.

Szkodliwy wpływ spożywania tego słodzika dotyczy również małych dzieci, noworodków, kobiet w ciąży oraz osób w podeszłym wieku. Negatywnie będzie oddziaływał na osoby z przewlekłymi chorobami, cierpiące na Alzheimera, Parkinsona, demencję a także chorujące na stwardnienie rozsiane. Niektórzy twierdzą, że w małych ilościach polecany jest diabetykom, ale przekroczenie zalecanej dawki może skutkować zaburzeniami poziomu cukru we krwi, wystąpieniem drgawek i innych powikłań.

Aspartam - możliwe skutki uboczne

Stosowanie aspartamu w zbyt dużej ilości może powodować wystąpienie różnych niepokojących objawów. Wśród nich najczęściej pojawiają się takie skutki uboczne i dolegliwości, jak:

  • bóle i zawroty głowy,
  • wymioty,
  • zaczerwienie, wysypka,
  • stany depresyjne,
  • częstoskurcz serca,
  • uczucie drętwienia oraz przykurcze mięśni,
  • tycie,
  • kłopoty z oddychaniem,
  • problemy ze snem,
  • bóle stawów,
  • utrata smaku,
  • zaburzenia widzenia.

Dlatego lekarze zalecają, by ograniczać produkty zawierające popularny słodzik.

Więcej o: