1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Orzechy włoskie - właściwości, zastosowanie, kalorie

Orzechy włoskie są najzdrowsze ze wszystkich orzechów. Dostarczają wprawdzie wielu kalorii, przez co warto uważać na ich ilość, ale są źródłem cennych dla zdrowia mikroelementów i nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), których organizm ludzki nie wytwarza. Zdecydowanie warto włączyć je do diety. Jakie właściwości mają orzechy włoskie? Gdzie znajdują zastosowanie? Czy są wskazane dla kobiet w ciąży i dzieci?

Orzech włoski (Juglans regia L.) to gatunek drzewa liściastego z rodziny orzechowatych. W Polsce jest uprawiany dość często, w stanie dzikim występuje w południowo-wschodniej Europie, na Bałkanach, w Ameryce i Azji, a także w Chinach. Orzech włoski prawdopodobnie zaczęto uprawiać około 2500 lat p.n.e., zaś do Europy sprowadzono go w czasach Cesarstwa Rzymskiego lub wcześniej.

Orzech włoski - zastosowanie

Orzech włoski jest ceniony zarówno ze względu na drewno, będące materiałem do produkcji mebli oraz drewnianych elementów broni, jak i właściwości, które sprawiają, że jest chętnie wykorzystywany w kosmetologii, na przykład do produkcji kremów czy kosmetyków brązujących. Nade wszystko jednak orzech włoski jest ceniony z uwagi na smak oraz walory prozdrowotne i lecznicze, stad jego obecność w kuchni i medycynie naturalnej. Orzechy włoskie są uznawane za najzdrowszą odmianę orzechów.

Orzech włoski - właściwości

Orzechy włoskie są zdrowe, odżywcze i kaloryczne. Dostarczają wielu cennych składników odżywczych, ale i sporo kalorii. 100 gramów orzechów liczy ich około 650.

Orzechy włoskie są źródłem tłuszczu roślinnego, ściślej mówiąc nienasyconych kwasów tłuszczowych. To bardzo bogate źródło wielonienasyconego kwasu tłuszczowego omega-6: kwasu linolowego oraz kwasu omega-3: α-linolenowego. Orzechy włoskie zawierają również białko, błonnik pokarmowy, witaminy (witaminę E, A, witaminy z grupy B, kwas foliowy)  i minerały (magnez, fosfor, cynk, potas, mangan i jod), a także dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż inne orzechy.

Orzechy włoskie wspierają pracę układu nerwowego i mózgu, chronią przed chorobami układu sercowo-naczyniowego, pomagają obniżyć poziom cholesterolu i działają przeciwzakrzepowo. Są zalecane w diecie przeciwmiażdżycowej ze względu na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawarty w nich kwas elagowy podnosi odporność, wzmacnia system nerwowy. Badania dowodzą, że regularne spożywanie orzechów włoskich może zapobiegać rozwojowi chorób serca, kamicy żółciowej, cukrzycy typu 2 oraz rodzajów chorób nowotworowych. Dieta bogata w orzechy włoskie może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi. Wystarczy jeść kilka orzechów dziennie, by dostarczyć organizmowi optymalną dawkę NNKT, co jest niezwykle ważne dla prawidłowego funkcjonowania mózgu i pracy serca.

Orzech włoski - roślina lecznicza

Orzech włoski kojarzy nam się z przekąską, jednak cenne właściwości mają także inne części rośliny. Choć najbardziej powszechne jest stosowanie dojrzałych owoców, cały orzech włoski jest traktowany jako roślina lecznicza. Surowcem zielarskim są bowiem także liście, łupiny, kora. Liście orzecha włoskiego zbiera się na przełomie czerwca i lipca, po czym suszy w przewiewnym, ocienionym miejscu. Niedojrzałe owoce zbiera się pod koniec lipca, a zielone łupiny z owoców dojrzewających - nieco później. Jak działają?

Liście i zielone łupiny mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, przeciwbiegunkowe i przeciwkrwotoczne. Ponieważ zawierają dużą ilość garbników, są zalecane w zaburzeniach żołądkowo-jelitowych. Napar z kory jest zaś łagodnym środkiem przeczyszczającym. Odwar z liści i zielonych łupin stosuje się w stanach zapalnych gardła i jamy ustnej, jak również z do przemywania i okładów przy: trądziku, liszajach, oparzeniach. Liście orzecha włoskiego używane były do leczenia cukrzycy, krzywicy, krwotoków.

Orzech włoski na pasożyty dla dzieci? To nie plotki. Okazuje się, że niechcianych mieszkańców eliminują zarówno liście orzecha włoskiego, jak i zielone orzechy. Pomocny może być syrop z orzecha włoskiego dla dzieci. Wystarczy czyste i suche, zielone (niedojrzałe) orzechy włoskie pokroić na mniejsze części, ułożyć partiami w słoiku, zasypując każdą warstwę cukrem. Odstawić w ciemne miejsce na co najmniej 3 tygodnie, co jakiś czas mieszając.

Orzechy włoskie w ciąży

Orzechy włoskie nie tylko można, ale wręcz należy jeść w ciąży, ponieważ dostarczają wielu cennych i niezbędnych substancji odżywczych. Orzechy są wskazane z uwagi na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają ograniczyć ryzyko wczesnego porodu czy niedowagi noworodka, jak i kwasu foliowego, który bierze udział w procesie podziału komórek, zapobiega wadom wrodzonym cewy nerwowej u dziecka. Jednak ze względu na ich kaloryczność należy uważać na spożywane ilości.

Orzechy włoskie w diecie dziecka

Choć orzechy włoskie są smaczne, zdrowe i pożywne, są silnym alergenem. Od kiedy orzechy dla dzieci? Zdania są podzielone. Wielu specjalistów jest zdania, że z wprowadzeniem ich do diety dziecka należy poczekać do momentu, kiedy maluch ukończy 12. miesiąc życia. Inni z kolei uważają, że odpowiednim czasem jest ukończenie przez dziecko 6. miesiąca życia. Jedno jest pewne - orzechy włoskie przed podaniem maluchowi należy rozdrobnić, by nie doszło do zakrztuszenia. Nie mniej ważny jest umiar oraz obserwowanie reakcji organizmu dziecka na nowy produkt w jadłospisie.

Więcej o: