Żurawina - jakie ma witaminy i właściwości prozdrowotne

Żurawina jeszcze do niedawna była zupełnie niedocenioną rośliną. Dziś już wiemy, jak cenne są jej właściwości. Regularnie spożywając owoce tej rośliny możemy zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby serca, infekcje ze strony układu moczowego, nie dopuścić do powstawania wrzodów żołądka oraz złagodzić dolegliwości żołądka.

Żurawina - ogólna charakterystyka

Żurawina jest wiecznie zieloną rośliną o ciemnozielonych liściach i białoróżowych kwiatach. Zaliczana jest do rodziny wrzosowatych, a jej pędy mogą osiągnąć nawet metr długości. Owoce żurawiny pojawiają na krzewach z początkiem września, ale zbiory można planować dopiero późną jesienią, czasami nawet podczas łagodnej i bezśnieżnej zimy. Naturalne środowisko dla żurawiny to wilgotne tereny o kwaśnym, torfowym podłożu. Dziś śmiało można uprawiać żurawinę również we własnym ogrodzie.

Zobacz wideo

Owoce żurawiny są bogactwem wielu cennych dla zdrowia witamin. Na uwagę zasługuje wysoka zawartość witaminy C - 14 mg w 100 gramach świeżych owoców, witamin z grupy B - B1 i B2 oraz witaminy E. Roślina zawiera również kwas foliowy i niacynę. Nie brakuje w niej również minerałów, jak: wapń, żelazo, potas, fosfor i sód oraz błonnika i kwasów organicznych (kwasy cytrynowy i jabłkowy), które są odpowiedzialne za specyficzny, cierpki smak. Żurawina zawiera silne przeciwutleniacze - antocyjanozydy i flawonoidy, oraz glukozę i fruktozę, czyli naturalny cukier.

W sklepach najbardziej popularna jest w suszonej postaci. Występuje także w dżemie, konfiturze i w soku. Żurawinę można spożywać w formie herbatki lub nalewki. Jest idealna do przygotowywania ciast, ciastek i deserów, ale nie tylko. Kucharze doceniają jej niezwykły smak w połączeniu z mięsem, szczególnie takim, jak dziczyzna, kurczak, indyk lub różne rodzaje wędlin. Bardzo dobrze komponuje się też z chlebem, bułkami i serami - kozim czy pochodzącym z serca gór oscypkiem.

Żurawina jest też wykorzystywana w przemyśle kosmetycznym. Producenci kosmetyków postanowili zastosować owoce żurawiny do produkcji kremów do rąk i do twarzy, balsamów, masek, szamponów i żeli pod prysznic.

Żurawina - właściwości prozdrowotne

  • Na zdrowe serce

Działanie żurawiny wspomaga funkcjonowanie serca. Wysoka zawartość potasu (wyższa niż sodu) normalizuje ciśnienie tętnicze krwi, co przekłada się na sprawną pracę serca. Flawonoidy obecne w żurawinie odpowiadają za zmniejszenie ryzyka zachorowania na zaburzenia serca, hamując tworzenie się zakrzepów krwi. Owoc żurawiny korzystnie wpływa na rozszerzanie naczyń krwionośnych.

  • Na schorzenia układy moczowego

Jedzenie żurawiny jest niezwykle istotne w profilaktyce i leczeniu infekcji dróg moczowych. Dzięki niej zmniejsza się ilość bakterii w moczu, co przyspiesza proces powrotu do zdrowia - szczególnie, że zapalenie pęcherza moczowego ma tendencję do nawracania. Żurawina wpływa na zwiększenie odporności organizmu na tę dolegliwość. Ponieważ kobiety są znacznie częściej narażone na infekcje dróg moczowych niż płeć przeciwna, to im zaleca się ten owoc.

  • W leczeniu dziąseł

Są badania mówiące o korzystnym wpływie żurawiny na leczenie dziąseł. Nie jest  ona jednak powszechnie stosowanym do tego środkiem, ponieważ ma dużą ilość cukru, a to wpływa na choroby zębów - np. na powstawanie próchnicy.

  • W dolegliwościach żołądkowych

Działanie żurawiny docenia się również w profilaktyce i leczeniu chorób żołądka. Przeciwdziała ona adhezji, czyli przyleganiu, bakterii Helicobacter pylori do śluzówki żołądka. Jest to bakteria, która w większości przypadków przyczynia się do wrzodów żołądka i może prowadzić nawet do rozwoju nowotworów.

  • Cenne polifenole

Polifenole, które zawiera żurawina, są niezwykle cennymi związkami organicznymi, które występują naturalnie w roślinach, ale nie są syntetyzowane w ciele ludzkim. To dzięki nim zmniejsza się ryzyko zachorowania na cukrzycę. Obniżają także ciśnienie krwi, działają przeciw nowotworom oraz łagodzą stany zapalne.

  • Żurawina w ciąży

Czas, kiedy kobieta jest w ciąży, jest związany z różnymi zmianami zachodzącymi w jej ciele. Jest to okres, kiedy odporność organizmu jest niższa i zwiększa się m.in. ryzyko zachorowania na różne infekcje, w tym stany zapalne dróg moczowych. To właśnie na tę dolegliwość najczęściej skarżą się kobiety w ciąży. Z tego względu warto włączyć do diety przyszłej mamy żurawinę - bogactwo składników i minerałów pomoże w naturalny sposób uzupełnić niedobory w organizmie.

Więcej o:
Copyright © Agora SA