Dynia botanicznie jest owocem, zaklasyfikowanym do warzyw. Do Europy dotarła w XVI wieku, gdzie przywędrowała z Peru. Od zawsze twierdzono, że jest bardzo zdrowa, a Indianie wierzyli nawet w jej magiczną moc. W pewnym sensie się nie mylili - dynia ma wiele cennych właściwości.
Dynia jest sprzymierzeńcem osób dbających o linię, doceniają ją dietetycy i zachęcają do wprowadzenia w diety odchudzające. Ma bardzo mało kalorii - w zależności od odmiany zawiera około 26-45 kcal w 100 gramach. Najpopularniejsze odmiany dyni to: dynia zwykła, dynia hokkaido, dynia piżmowa, dynia makaronowa, a także różne odmiany dyń ozdobnych.
Jest bardzo sycąca, dzięki zawartości błonnika na długo pozostawia uczucie sytości. Zawiera wiele witamin i minerałów - np. potas, kwas foliowy, szczególnie ważny dla kobiet w ciąży, beta-karoten chroniący przed wolnymi rodnikami. Pestki dyni wyróżniają się dużą zawartością cynku, lecytyny, przyspieszają przemianę materii i poprawiają funkcjonowanie mózgu. Olej dyniowy stanowi bogate źródło witamin i substancji obniżających poziom cholesterolu, a także zwalczających wolne rodniki.
Z wyglądu dynia to kula wielkości piłki, choć potrafi osiągnąć znacznie większe rozmiary. Jest łatwa w uprawie, ma ciekawy kolor i neutralny smak. Wykorzystuje się ją na wiele sposobów - znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, w kosmetyce i medycynie. Jakie właściwości ma dynia?
Wśród właściwości pro-zdrowotnych dyni wymienia się:
Dynia ze względu ma swój uniwersalny smak doskonale sprawdza się w kuchni, dzięki czemu można ją przygotowywać zarówno w wersji słonej, jak i słodkiej. Miąższ można wykorzystać do przyrządzenia zupy lub zupy-kremu a także wielu dań takich jak: kotlety, placki, zapiekanki, bułki, ciasto na naleśniki lub farsz oraz wiele rozmaitych deserów - sernik, mus, lody lub muffiny. Ale nie tylko miąższ zasługuje na uwagę - pestki dyni również są bardzo przydatne w sztuce kulinarnej. Można je dodać do sałatek, ciast i zup. Olej z dyni ma wyjątkowy, głęboki smak i cenne właściwości. Jest świetną alternatywą dla ciężkich, kalorycznych sosów do sałatek.
Jak przygotować potrawy z dyni? By zrobić danie z dyni trzeba ją najpierw obrać ze skóry - jadalny jest miąższ znajdujący się w środku. Dynię można gotować, piec, smażyć. Do wielu potraw wykorzystuje się także startą na tarce dynie (np. placki). Do zup i deserów często używa się puree z upieczonej dyni.
Dynia jest bardzo smaczna, ma lekko słodki smak, jednak na tyle delikatny, że nie jest ani mdła ani zbyt aromatyczna. Dodatkowo jest bardzo zdrowa, dlatego zaleca się, by regularnie spożywały ją dzieci. Jest jednym z pierwszych warzyw, które pediatrzy zalecają włączyć do diety malucha.
Dynia nie powoduje raczej alergii, według zaleceń można ją podać dziecku już około 6 miesiąca życia. owoc ten nie gromadzi szkodliwych pozostałości nawozów sztucznych (m.in. azotany), czy metali ciężkich, takich jak ołów.
Jednym z bardziej popularnych dań na bazie dyni jest zupa krem. Jak go przygotować?
Składniki:
Przygotowanie - krok po kroku
Dynię obieramy ze skóry i usuwamy z niej pestki. Następnie kroimy ją w średniej wielkości kostkę. Tak samo przygotowujemy ziemniaki - obieramy i kroimy. Cebulę kroimy na małe kawałki i podsmażamy na oliwie. Dodajemy posiekany czosnek. Po paru minutach, do garnka z cebulą i czosnkiem dodajemy dynię i ziemniaki. Całość doprawiamy solą i smażymy dalej, mieszając. W dalszej kolejności dorzucamy przyprawy - kurkumę, ostrą paprykę, curry oraz starty imbir. Dolewamy gorący bulion, przykrywamy i dalej gotujemy na średnim ogniu. Po około 15-20 minutach całość blendujemy wraz z mlekiem kokosowym.