1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Mizeria z ogórków. Z czym podawać i dlaczego warto ją jeść?

Mizeria z ogórków to sałatka z ogórków, która kojarzy się z wiosną i latem, choć można ją robić przez cały rok. Jej dwoma filarami są ogórki - gruntowe lub szklarniowe - oraz najczęściej śmietana, choć wariacji w tym temacie jest naprawdę wiele. Wszystko zależy od upodobań kulinarnych i indywidualnego smaku. Jak zrobić klasyczną mizerię z ogórków? Z czym podawać i dlaczego warto ją jeść?

Mizeria z ogórków to - najprościej mówiąc - sałatka z zielonych ogórków, tak startych, jak pokrojonych, najczęściej podawana ze śmietaną. Ale receptur jest naprawdę wiele. Niektórzy do mizerii z ogórków dodają cebulę, znana jest także mizeria z ogórków i sałaty, jak również z pomidorem. Dla niektórych mizeria nie istnieje bez oleju, octu czy soku z cytryny, roztartego ząbka czosnku czy bardzo drobno poszatkowanej dymki. Dla wielu osób smakołykiem są ogórki podane z kefirem, jogurtem naturalnym bądź zsiadłym mlekiem.

Mizeria z ogórków w każdej opcji lubi towarzystwo koperku, szczypiorku i natki pietruszki. Popularną przyprawą jest sól, pieprz i cukier. Wiele zależy od przepisu, jaki przekazywany jest z pokolenia na pokolenie oraz regionu. Na Mazowszu mizeria często jest słodkawa, bo dosładzana, zaś na Podlasiu najpopularniejsza jest wersja bardzo zakwaszana, z dodatkiem cebuli lub czosnku.

Wiele osób zastanawia się, jaka śmietana do mizerii z ogórków jest najlepsza. W tradycyjnym przepisie, w kuchniach naszych mam i babć, występuje gęsta śmietana homogenizowana, najczęściej 18-procentowa.

Klasyczna mizeria z ogórków - przepis

Aby zrobić klasyczną mizerię z ogórków, wystarczy przygotować kilka składników:

  • kilka ogórków, w zależności od ich wielkości,
  • kubeczek gęstej kwaśnej śmietany homogenizowanej (18%),
  • sól, pieprz,
  • posiekany koperek, szczypiorek (według uznania),
  • cukier (opcjonalnie), ewentualnie łyżeczka syropu klonowego, syropu z agawy, miodu,
  • sok z cytryny (opcjonalnie).

Jak zrobić mizerię z ogórków? W bardzo prosty, szybki i banalny sposób. To sałatka nie tylko uniwersalna, smaczna, ale i ekspresowa w wykonaniu. Ogórki należy umyć i obrać, a następnie pokroić na cienkie plasterki. Można je również zetrzeć na tarce. Posypać je solą i pieprzem. Odstawić, po kilku minutach odcisnąć nadmiar wody. Można dodać szczyptę cukru lub jego zamiennika. Posypać umytym i posiekanym koperkiem oraz szczypiorkiem (opcjonalnie). Dodać śmietanę w preferowanej ilości. Można dodać sok z cytryny.

Z mizerią z ogórków warto eksperymentować i do klasycznej wersji dodawać różne składniki, by za każdym razem uzyskać nowy smak. Mizeria dla dzieci oraz sałatka w wersji fit zamiast śmietany może być zrobiona z jogurtem naturalnym, jogurtem greckim, kefirem czy zsiadłym mlekiem.

Kluczowym składnikiem mizerii są ogórki. Najlepiej gdy są świeże, niezbyt duże, zdecydowanie nieprzerośnięte. Mizerię najlepiej robić z ogórków gruntowych, od maja do lipca - wtedy są najsmaczniejsze. Poza sezonem warto korzystać z dobrodziejstwa ogórków szklarniowych. Jeśli ogórki po sezonie mają duże nasiona, warto kroić je wzdłuż na cztery części i wycinać gniazda nasienne z pestkami.

Mizeria z ogórków - z czym podawać?

Mizeria z ogórków jest uniwersalna - pasuje do większości dań obiadowych. Świetnie się komponuje z mięsami, zarówno w wersjach swojskich, takich jak kotlety schabowe czy mielone, jak i w bardziej wyrafinowanych potrawach i kompozycjach. To doskonały dodatek do pieczonego schabu, roladek schabowych, karkówki lub zrazów zawijanych. Ale surówka z ogórków ze śmietaną świetnie smakuje w towarzystwie dań bezmięsnych: kotletów jajecznych czy burgerów warzywnych, na przykład z buraków czerwonych. Jest również świetną surówką na podwieczorek czy kolację. To idealna propozycja na grilla.

Mizeria z ogórków - dlaczego warto ją jeść?

Mizeria z ogórków nie tylko wspaniale smakuje, ale również odświeża. Poza tym ma wiele walorów prozdrowotnych. Jest doskonałą, lekką propozycją na letni obiad. Wszystko za sprawą ogórków, które mają wiele wody, ale i są bogate w witaminę C, A, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne, takie jak: żelazo, cynk, wapń, potas i magnez. Mają dużo błonnika, za to niewiele kalorii i niski indeks glikemiczny. Tym samym ogórki:

  • posiadają zdolność odkwaszania organizmu,
  • są naturalnymi antyoksydantami - pomagają pozbyć się toksyn z organizmu,
  • gaszą pragnienie i nawilżają skórę,
  • usuwają nadmiar wody z organizmu, pomagają w zwalczaniu obrzęków,
  • działają przeciwbólowo na stawy,
  • przyspieszają metabolizm.
Więcej o: