1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Miód - właściwości odżywcze i lecznicze. Jaki miód dla dzieci?

Miód jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Wykazuje właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne, odnawiające, przeciwbakteryjnie, wykrztuśnie, uodparniające oraz przeciwalergicznie. Nic dziwnego, że jest ceniony i stosowany od wieków. Jakie wartości odżywcze i właściwości lecznicze ma miód? Jakie są jego rodzaje? Jaki miód jest najlepszy dla dzieci?

Miód to słodki produkt spożywczy, który w warunkach naturalnych wytwarzany jest głównie przez pszczoły właściwe. Miód może mieć barwę od białej, poprzez jasnożółtą, po brązową, a i różną konsystencję - gęstego płynu lub stałą. Procesem, który zachodzi w każdym miodzie naturalnym jest krystalizacja, która nie zmienia jego składu i właściwości odżywczych. Kolor oraz konsystencja miodu zależy od jego rodzaju.

Rodzaje miodu

Na rynku można znaleźć wiele rodzajów miodów, które różnią się między sobą nie tylko nazwą, ale również składem, wyglądem i działaniem. Każdy miód posiada również nieco inny smak. W zależności od surowca, z jakiego powstał miód, wyróżnia się:

  • miody nektarowe (kwiatowe). Miody te odbiera się z ula po przekwitnieniu danej rośliny miododajnej, a nazywa od rośliny, z której głównie pochodzi. W Polsce ważniejszymi roślinami miododajnymi są: rzepak, koniczyna, lipa i gryka, a najpopularniejsze rodzaje miodu nektarowego to miód rzepakowy, lipowy, gryczany, akacjowy, koniczynowy,
  • miody spadziowe,
  • miody mieszane (nektarowo-spadziowe lub spadziowo-nektarowe).

W praktyce istnieje dużo więcej pododmian i rodzajów miodów. W Polsce spotka się także miód faceliowy, wierzbowy, mniszkowy, nostrzykowy, łąkowy, ziołowy czy malinowy.

Miód - wartości odżywcze i właściwości lecznicze

Wartość kaloryczna 100 g miodu nie przekracza zwykle 330 kcal. O jego wartości energetycznej decyduje zawartość cukrów prostych - glukozy i fruktozy, które są wchłaniane w układzie pokarmowym bezpośrednio do krwi.

Miód jest znany ze swoich leczniczych właściwości od tysięcy lat. Zawiera duże ilości mikroelementów, takich jak potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt oraz witamin, takich jaki: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotyna. Oprócz tego miód zawiera enzymy pochodzące głównie z gruczołów ślinowych pszczół. Obecny jest również nadtlenek wodoru, substancja o właściwościach bakteriostatycznych. Inne substancje o działaniu antybiotycznym to lizozym, inhibina i apidycyna.

Wiele się mówi o właściwościach leczniczych miodu, choć większości z nich nie udowodniono. Niemniej miód jest szeroko stosowany w:

  • leczeniu kaszlu i innych dolegliwości ze strony układu oddechowego,
  • profilaktyce i przeciwdziałaniu rozwoju próchnicy zębów,
  • apatii, bezsenności, nerwicach, nadpobudliwości,
  • w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, w zapaleniu i stanach kurczowych jelit, w nieżytach żołądka,
  • chorobach układu moczowego,
  • leczeniu i gojeniu ran.

Poza tym miód:

  • polepsza krążenie krwi i obniża ciśnienie,
  • wzmacnia serce,
  • poprawia samopoczucie i nastrój,
  • działa moczopędnie,
  • dostarcza wielu witamin i minerałów,
  • wspiera odporność,
  • dobrze działa na pracę mózgu.

Miód wykorzystuje się również do zabiegów i pielęgnacji urody, ze względu na jego właściwości nawilżające, rozjaśniające i uelastyczniające skórę.

Jaki miód dla dzieci?

Zacznijmy od tego, że miód do diety dzieci należy wprowadzić dopiero po ukończeniu przez nie 1. roku życia. Ma to związek z tym, że miód może zawierać przetrwalniki pałeczek jadu kiełbasianego (Clostridium botulinum) w ilościach, które stanowiących zagrożenie dla zdrowia i życia maluchów i powodować botulizm dziecięcy. Dla dzieci starszych i dorosłych obecność przetrwalników nie stanowi zagrożenia.

Miodem szczególnie polecanym dzieciom jest miód malinowy, który ma takie same właściwości jak sok z malin. Zalecany jest na infekcje, ale i przy niedokrwistości oraz nieżycie żołądka. Dobrym pomysłem jest miód faceliowy dla dzieci - miód nektarowy powstały z kwiatów facelii błękitnej. Ma delikatny smak i wiele właściwości leczniczych. Wzmacnia organizm, stosowany jest podczas leczenia chorób układu pokarmowego, pomaga także w leczeniu górnych dróg oddechowych. Jest doskonały w stanach wyczerpania, wzmacnia odporność. Trzeci faworyt to miód gryczany, który jest polecany nie tylko dzieciom, ale i kobietom w ciąży, niestety ta odmiana ma dość ostry i zdecydowany smak, co dla niektórych małych smakoszy może być nie do przyjęcia.

A jaki miód dla dzieci na kaszel? Najlepszy jest miód lipowy, który ma wyjątkowo silne właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwgorączkowe. Działa także wykrztuśnie.

Więcej o: