1. I trymestr ci捫y

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ci捫y

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ci捫y

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok 篡cia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowan dat porodu lub dat urodzin dziecka

Czosnek i czosnek nied德iedzi - walory lecznicze i kulinarne

Czosnek jest niezwyk造. Dzia豉 jak antybiotyk, wspomaga funkcjonowanie wielu uk豉d闚, wspiera uk豉d odporno軼iowy, pomaga radzi sobie z infekcjami. Cho jego zapach i smak budzi mieszane uczucia, walor闚 leczniczych nie spos鏏 nie doceni. Jakie w豉軼iwo軼i ma czosnek? Jak i kiedy go je嗆, by sobie pom鏂, a nie szkodzi? Czym r騜ni si od niego czosnek nied德iedzi?

Czosnek - w豉軼iwo軼i

Czosnek pospolity, czosnek zwyczajny to bylina z rodziny amarylkowatych. Jest warzywem, przypraw i ro郵in lecznicz. Pochodzi z Azji 字odkowej.
安ie瞠 z帳ki czosnku zawieraj sporo wody, w璕lowodan闚 i bia趾a, a tak瞠: witaminy (g堯wnie C i witaminy z grup B, zw豉szcza witaminy B1), sk豉dniki mineralne (potas, 瞠lazo, magnez, fosfor, siarka), a tak瞠 olejek lotny (zwany olejkiem czosnkowym) z alliin i enzymem allinaz, kwas pirogronowy, salicyn, fitosterole, kwas spirogenowy, amoniak.

Czosnek stosowany jest g堯wnie jako przyprawa oraz ro郵ina lecznicza. Dla zdrowia najlepiej spo篡wa go na surowo, poniewa podczas gotowania traci on swoje zdrowotne w豉軼iwo軼i. Dla smaku czosnek warto podda obr鏏ce termicznej. Dzi瘯i temu wra瞠nia zmys這we, jakich dostarcza ro郵ina, s bardziej przyjemne w odbiorze.

Czosnek - ro郵ina lecznicza

Czosnek pospolity jest ro郵in lecznicz stosowan od wiek闚. Dzi wiemy, 瞠 nasi przodkowie si nie mylili - badania kliniczne potwierdzaj wiele ich przypuszcze na temat prozdrowotnych i leczniczych walor闚 czosnku. Surowcem zielarskim jest cebula czosnku, za g堯wn substancj aktywn jest alliina. Czosnek mi璠zy innymi:

  • dzia豉 jak 豉godny antybiotyk - ma w豉軼iwo軼i przeciwbakteryjne. Najbardziej wra磧iwe na olejek czosnkowy s niekt鏎e szczepy bakterii beztlenowych, paciorkowce Streptococcus, gronkowce Staphylococcus, mikobakterie wywo逝j帷e gru幢ic i bakterie okr篹nicy,
  • ma dzia豉nie antygrzybicze i przeciwrobacze,
  • zwi瘯sza wydzielanie soku 穎陰dkowego, chroni przed zgag,
  • zwalcza infekcje dr鏬 moczowych,
  • dzia豉 鄴販iop璠nie, jest przeciwutleniaczem chroni帷ym w徠rob,
  • ma dzia豉nie przeciwskurczowe, 豉godzi b鏊 w czasie miesi帷zki,
  • pomaga w infekcjach dr鏬 oddechowych, dzia豉 napotnie, obni瘸 gor帷zk,
  • hamuje rozw鎩 wirus闚 grypy,
  • reguluje flor bakteryjn,
  • redukuje zapalenia,
  • obni瘸 ci郾ienie krwi,
  • obni瘸 poziom cholesterolu we krwi,
  • sprzyja lepszemu ukrwieniu naczy wie鎍owych,
  • ma dzia豉nie przeciwnowotworowe.

Czosnek mo積a za篡wa na wiele sposob闚 - pi go z mlekiem, dodawa do codziennych potraw, si璕a po preparaty z czosnku (tabletki i krople zawieraj帷e substancje czynne z czosnku). Na dolegliwo軼i zewn皻rzne stosowa mo積a kompresy z miazgi ze 鈍ie篡ch z帳k闚. Chc帷 odczu dzia豉nie czosnku, nale篡 spo篡wa codziennie jeden z帳ek byliny.

Czosnek w kuchni

Czosnek jest nie tylko zdrowy, ale i ch皻nie wykorzystywany w kuchni. Cho zapach i smak surowego czosnku budzi mieszane uczucia, dodany do da gotowanych, pieczonych czy grillowanych wzbogaca ich smak. Stosuje si 鈍ie瞠 z帳ki, marynowane i sproszkowane, s鏊 czosnkow, aromatyzowan czosnkiem oliw czy ekstrakt. Czosnek wchodzi w sk豉d mieszanek przyprawowych. 安ietnie wsp馧gra z mi瘰em, zupami i daniami jednogarnkowymi czy zapiekankami, warzywami, sa豉tkami i ziemniakami. Jest obecny i wa積y w wielu kuchniach 鈍iata.

Czosnek - przeciwwskazania

Cho czosnek jest zdrowy, nie ka盥y powinien go w陰cza do diety. Nale篡 te uwa瘸 na jego ilo軼i. Kto powinien go unika? Czosnku nie mog je嗆 dzieci poni瞠j 10. miesi帷a 篡cia, chorzy na zaawansowane zapalenie nerek, cierpi帷y na ostre zapalenie 穎陰dka i jelit. Czosnek mo瞠 r闚nie wp造wa na niemowl皻a, kt鏎e s karmione mlekiem mamy, poniewa dzia豉 dra積i帷o na uk豉d pokarmowy, kt鏎y u maluch闚 jest bardzo wra磧iwy. Czosnek wp造wa na skuteczno嗆 dzia豉nie niekt鏎ych lek闚. Warto o tym porozmawia z lekarzem.

Nale篡 r闚nie pami皻a, 瞠 czosnek w du篡ch dawkach jest niebezpieczny. W nadmiernych ilo軼iach, w skrajnych przypadkach, mo瞠 prowadzi do uszkodzenia w徠roby i nerek. Poza tym zdarza si alergia na czosnek, manifestuj帷a si najcz窷ciej wypryskiem kontaktowym alergicznym.

Czosnek nied德iedzi - czym si r騜ni od czosnku pospolitego?

Czosnek nied德iedzi r闚nie nale篡 do rodziny amarylkowatych. Ro郾ie dziko w wilgotnych lasach li軼iastych na terenie Europy, na wschodzie po Ural i Kaukaz. Od dawna jest wykorzystywany jako ro郵ina jadalna, lecznicza i ozdobna.

Czosnek nied德iedzi ma delikatniejszy czosnkowy aromat i jest 豉twiej trawiony przez organizm. Posiada w豉軼iwo軼i lecznicze zbli穎ne do swojego kuzyna czosnku pospolitego, cho badania na ten temat s jeszcze stosunkowo nieliczne. Jadalne s wszystkie jego cz窷ci. W lecznictwie stosuje si li軼ie i zio這 czosnku nied德iedziego oraz bulwy.

Czosnek nied德iedzi jest bardzo 豉dny. Ma atrakcyjne ulistnienie i kwiaty, a tak瞠 wyj徠kowe walory smakowe. To dlatego jest uprawiany r闚nie jako ro郵ina ozdobna, g堯wnie na rabatach. Zar闚no czosnek zwyk造, jak i czosnek nied德iedzi, s zdrowe i korzystnie wp造waj na organizm, jednak to czosnek nied德iedzi zawiera wi璚ej po膨danych zwi您k闚.

Wi璚ej o: