1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Gruszki - właściwości, przepisy. Jak i po co je jeść?

Gruszki to nie tylko smaczne, ale i szalenie zdrowe owoce. Są znane w Europie już od czasów prehistorycznych, czego dowodzą odkrycia z wykopalisk prowadzonych na terenie Włoch i Szwajcarii. Jakie są właściwości gruszek? Dlaczego warto je jeść? Jak wykorzystać je w kuchni?

Gruszki to owoce gruszy, niewielkiego drzewa z rodziny różowatych. Do Europy przybyły ze starożytnej Persji. Najbardziej znanym gatunkiem gruszki jest grusza pospolita. Najpopularniejsze odmiany gruszek to klapsa i konferencja.

Gruszki - kalorie, właściwości lecznicze i prozdrowotne

Gruszki dostarczają niewielu kalorii (około 60 kcal) i mnóstwa witamin oraz minerałów. Mają sporo potasu, a także fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo oraz witaminy, takie jak witamina A, witaminy z grupy B, witamina C i witamina PP. Gruszki są wyjątkowe, ponieważ zawierają jod, który dba o tarczycę oraz bor, który poprawia funkcjonowanie mózgu. Poza tym gruszka jest źródłem kwasów owocowych, węglowodanów, pektyny, błonnika i olejków eterycznych. Najbogatsza w cenne składniki jest skórka gruszek, dlatego owoce najlepiej jeść dokładnie umyte, ale nieobrane.

Gruszki są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Świetnie działają na układ pokarmowy pobudzając trawienie, przeciwdziałając zaparciom, a i wspierając leczenie biegunki. Wspomagają leczenie zapalenia dróg moczowych i kamicy nerkowej. Korzystnie działają na pracę tarczycy i mózgu, sprzyjają odchudzaniu, obniżają ciśnienie i uszczelniają naczynia włosowate. Jedzenie gruszek znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu, pozwala zapobiegać rozwojowi nadciśnienia. Odwar z suszonych gruszek leczy gorączkę i kaszel. Na przeziębienia gruszkę stosowano już w starożytności.

Alergia na gruszki

Wbrew powszechnej opinii gruszki nie są ciężkostrawne, ale mogą wywoływać alergię. Nadwrażliwość na te owoce manifestuje się w postaci zespołu alergii jamy ustnej (OAS), który objawia się nieżytem nosa i pokrzywką kontaktową w miejscu dotknięcia gruszki (zwykle palce i wargi). Uczulenie na gruszki najczęściej jest wynikiem reakcji krzyżowej między pyłkami drzew a białkami pokarmowymi.

Gruszki - przepisy

Gruszki do jadłospisu można wprowadzić na wiele sposobów. Najlepsze są jedzone na surowo, w sezonie, ale owoce te smakują wybornie także w innych wariantach. Są doskonałe w roli głównej, ale i jako dodatek do deserów i ciast, na przykład tortów, tart czy serników. Świetnie smakują także w mniej oczywistych kompozycjach, na przykład z mięsem. Gruszki mogą być nadzieniem na przykład pieczonej kaczki czy filetów z piersi kurczaka. To genialny dodatek do sałatek, który dobrze smakuje podany w towarzystwie różnych sałat, koziego sera i orzechów. Warto pamiętać, że gruszki lubią również towarzystwo gorzkiej czekolady, goździków i cynamonu, orzechów, serów pleśniowych typu gorgonzola czy roquefort.
Gruszki można również wykorzystać do robienia przetworów. Najpopularniejsze wydają się gruszki w occie. To świetny dodatek do dań obiadowych. Gruszki są wdzięcznym składnikiem dżemów, konfitur. Można je również suszyć.

Gruszki dla dzieci

Od kiedy gruszka dla dziecka? Owoce te można włączać do diety niemowlęcia już od 7. miesiąca życia. Najlepszym sposobem na podanie ich maluchowi jest mus lub sok. Starsze dzieci mogą sięgać po owoce obrane i pokrojone w cząstki, gruszki suszone lub przetwory: kompoty, dżemy, soki i kompoty. Wprowadzając owoce do diety dziecka zawsze trzeba to robić z wyczuciem i ostrożnością z uwagi na ryzyko wystąpienia reakcji alergicznej.

Aby zrobić kompot z gruszek, wystarczy kilogram dojrzałych, umytych i pokrojonych gruszek (trzeba przy okazji wykroić gniazda nasienne i usunąć pestki) wrzucić do dwóch litrów wrzącej wody, zagotowanej z cukrem bądź zdrowym zamiennikiem (na przykład daktylami). Nie wolno zapomnieć o goździkach i szczypcie cynamonu. Kompot należy gotować tak długo, aż owoce staną się miękkie. Zwykle trwa to około 20 minut.

Gruszki genialnie sprawdzą się w roli podwieczorku (nie tylko dla maluchów). Jak zrobić pożywny i smaczny deser z gruszki dla dziecka? Dwie umyte, obrane i pokrojone gruszki należy skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. W rondelku ogrzać łyżkę masła, szczyptę cynamonu i cukier bądź jego bardziej wartościowy zamiennik (miód, syrop klonowy, syrop z agawy, cukier brzozowy). Powstałym sosem zalać ułożone w naczyniu żaroodpornym gruszki i piec około 20 minut. Gruszkowy deser warto udekorować bitą śmietaną lub jogurtem naturalnym.

Więcej o: