1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Tymianek - właściwości, zastosowanie, zagrożenia

Tymianek ze swoich właściwości leczniczych i kosmetycznych był znany już w starożytności. Dziś robi karierę jako aromatyczna przyprawa, choć popularne są również tymiankowe płukanki do gardła, napary inhalacyjne, jak również płukanki do pielęgnacji cery i włosów. Jakie właściwości ma tymianek? Na co pomaga? Dlaczego należy stosować go z umiarem?

Tymianek (znany też jako macierzanka, tymianek właściwy, tymian) jest aromatyczną rośliną o charakterystyczny smaku i zapachu. Pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego. Jest uprawiany w wielu regionach świata, rośnie dziko w Maroku, Grecji, Turcji, Włoszech i Hiszpanii. W Polsce kwitnie od czerwca do lipca. Tymianek osiąga około 30 cm wysokości, ma drobne liście i fioletowe kwiaty, zdobiące szczyty pędów. Surowcem wykorzystywanym w medycynie naturalnej i kosmetyce jest łodyga, liście oraz kwiaty tymianku, zbierane dwa razy w ciągu roku, w czerwcu i sierpniu.

Roślina znana jest od wieków. Egipcjanie stosowali ją do kadzideł i mumifikacji zwłok, a także konserwacji jedzenia. Jego bakteriobójcze właściwości były znane na 3000 lat p.n.e. Dziś tymianek, ze względu na silny i niepowtarzalny smak oraz aromat jest szeroko stosowany w kuchni.

Za walory zmysłowe (smakowe i węchowe) tymianku odpowiadają fenole:  tymol i karwakrol. Stąd roślina znajduje zastosowanie w kuchni. Można sięgać zarówno po świeży, jak i suszony tymianek. Zioło podkreśla smak wielu potraw, doskonale komponuje się z mięsem i rybami. Z tymianku robi się również napary i inhalacje lecznicze, syropy i pastylki na ból gardła czy kaszel oraz kosmetyki i pasty do zębów, a także olejki. Olejek tymiankowy nie powinien być stosowany wewnętrznie, ponieważ uważany jest za toksyczny.

Tymianek - właściwości lecznicze

Tymianek to nie tylko aromatyczna przyprawa, ale i roślina lecznicza. Zawiera witaminy i minerały. To: witamina A, witamina B2 i B6, niacyna, kwas foliowy, witamina C, potas, wapń, fosfor, magnez i żelazo. To również źródło flawonoidów - przeciwutleniaczy, które pomagają oczyszczać organizm z toksyn i wolnych rodników.

Ponieważ tymianek ma działanie bakteriobójcze i grzybobójcze, przeciwzapalne i przeciwutleniające oraz wykrztuśne, wspomaga pracę układu oddechowego i układu pokarmowego. Badania naukowe dowiodły, że olejki eteryczne zawarte w tymianku mogą działać silniej niż antybiotyki. 

Po tymianek sięga się:

  • przy kaszlu, ponieważ działa wykrztuśnie i rozkurczowo. Jest składnikiem syropów zarówno na kaszel mokry, jak i suchy,
  • dolegliwościach gardła, takich jak kaszel czy chrypa, ponieważ łagodzi infekcje gardła i jamy ustnej,
  • na poprawę apetytu i trawienia, ponieważ roślina zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, działa rozkurczająco na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego,
  • na dolegliwości żołądkowe. Tymianek leczy jego nieżyt, łagodzi podrażnione jelita, jest dobry na dolegliwości wątrobowe. Zapobiega biegunce,
  • łagodzi bóle reumatyczne,
  • łagodzi stany zapalne pochwy.

Napar z tymianku - przepis

Aby przygotować napar z tymianku wystarczy zalać wrzątkiem łyżkę suszonego ziela, przykryć i odstawić na kilka minut. Napar może być stosowany zarówno wewnętrznie, jako herbata, jak i zewnętrznie, jako płukanka do przemywania skóry lub włosów oraz płukania gardła i jamy ustnej przy problemach z dziąsłami.

Tymianek - zastosowanie w kosmetyce

Tymianek, ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne, odkażające i oczyszczające, znalazł zastosowanie w kosmetyce. Sprawdza się szczególnie w pielęgnacji cery wymagającej, tłustej i trądzikowej. Ale to nie wszystko. Zioło pomaga walczyć z łupieżem i przetłuszczaniem się włosów, jest też składnikiem ziołowych past do zębów (zabija bakterie, regeneruje dziąsła, leczy inne mikrouszkodzenia w jamie ustnej).

Tymianek - środki ostrożności

Stosując tymianek należy wiedzieć, że jego nadmiar szkodzi. Zawarty w  nim tymol, spożyty w większej ilości, jest trujący. Duże dawki wyciągów z ziela tymianku wywołują nudności, wymioty, zapalenie żołądka, problemy z oddychaniem, białkomocz. Tymol może doprowadzić do uszkodzenia wątroby, nerek, serca i ośrodkowego układu nerwowego, a nawet śmierci. Najbardziej niebezpieczne jest przedawkowanie olejku tymiankowego.

Należy uważać na tymianek w ciąży. Spożywanie go w dużych ilościach bądź stosowanie oleju tymiankowego może mieć negatywny wpływ na rozwój płodu, ponieważ wywołuje skurcze macicy. Tymianek powinny stosować ostrożnie również mamy karmiące piersią. A co z dziećmi? Stosując tymianek u dziecka (najczęściej w postaci syropu), należy pamiętać, że młody organizm silniej reaguje na zioła niż organizm dorosłego. Można go używać, ale warto pamiętać, że tymianek spożyty w nadmiarze jest toksyczny.

Więcej o: