Białka stanowią nawet 20% masy ciała każdego człowieka. Są jednym z najistotniejszych składników budowy żywych organizmów, pełnią funkcję budulca, przyczyniając się do właściwego funkcjonowania kości, mięśni, skóry, włosów, paznokci, a także rożnych tkanek. Śmiało można powiedzieć, że białka biorą udział niemal w każdym procesie zachodzącym w organizmie.
Zapotrzebowanie na białko w diecie jest uzależnione od wielu czynników. Inną dawkę zaleca się kobiecie, inną mężczyźnie, i to w zależności od wieku, stanu zdrowia, ogólnej kondycji organizmu, trybu życia, aktywności fizycznej i masy ciała.
Według przyjętego, ogólnego wzoru, osoba dorosła o niewielkiej aktywności fizycznej powinna spożywać około 0,8-1 g na jeden kilogram masy ciała na dzień. Osoby, które mają duży wydatek energetyczny, regularnie uprawiają sport, często bardzo wyczerpujący (np. crossfit) powinny spożywać 1,5 g na jeden kilogram masy ciała dziennie. Dla osób, które chcą zrzucić nadmiar kilogramów i są na diecie odchudzającej, dzienna norma wynosi 1,2 g białka na jeden kilogram masy ciała. Zwiększone zapotrzebowanie na białko wskazują kobiety w ciąży (1,1 g/kg masy ciała/dzień) oraz kobiet karmiących piersią (1,3 g/kg m.c./d), u niemowląt (1,52 g/kg/d), a także u dzieci, które nie ukończyły jeszcze 15 roku życia (1,1 g/kg/d).
Nieodpowiednia podaż białka do organizmu może mieć poważne konsekwencje. Niedobór może powodować zahamowanie wzrostu i rozwoju. Organizm potrzebuje go także do utrzymania masy mięśniowej. Niedobór niekorzystnie wpływa na odbudowę tkanek, pogorszenie odporności i dłuższe gojenie się ran.
Niedobór białka może powodować tycie, ponieważ białko ma właściwości odchudzające. Zarówno, trawienie, jak i przyswajanie posiłków zawierających dużą ilość białka, wymaga sporej dawki energii. Skąd ją mamy czerpać? Oczywiście z tkanki tłuszczowej, dzięki czemu istnieje możliwość spalenia większej ilości kalorii pochodzących z tkanki tłuszczowej, co poprawia metabolizm. Białko, które dostarczamy do organizmu, może pobudzić organizm do spalenia nawet o 35% kalorii więcej. Posiłki wysokobiałkowe powodują, że przez dłuższy czas nie czujemy się głodni (w przeciwieństwie do dań składających się jedynie z węglowodanów. Dieta uboga w białko jest szczególnie groźna dla dzieci, kobiet w ciąży i matek karmiących piersią.
Zawartość białka różni się od siebie w rozmaitych produktach. Najwięcej jest o w następujących produktach:
O ile niedobór białka jest bardzo groźny dla organizmu, to i jego nadmiar niesie ze sobą poważne konsekwencje. Wśród objawów związanych ze spożywaniem zbyt dużej ilości białka wymienia się: