1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Melisa - sprawdź, dlaczego warto po nią sięgać

Melisa to jedno z ziół, którego właściwości docenia się zarówno, w kuchni, jak i w ziołolecznictwie. Jakie korzyści można z niej czerpać i jakie ma zastosowanie?

Melisa - jak działa?

Wśród ziół, które znalazły zastosowanie w kuchni i ziołolecznictwie, ważne miejsce zajmuje melisa - najbardziej znana z działania kojącego. Czy aromatyczne napary z melisy rzeczywiście uspokoją?

Melisa lekarska (łac. Melissa officinalis) - to w stanie naturalnym dziko rosnąca bylina, którą można spotkać w Afryce północnej, Europie południowej oraz Azji. Obecnie jest uprawiana na całym świecie. Charakteryzuje się karbowanymi, intensywnie zielonymi liśćmi, a przy kwitnieniu (wiosną i latem) wydaje małe, jasnożółte kwiaty. W Polsce nazywana jest cytrynowym zielem, gdyż jej liście mają delikatnie cytrynowy smak i aromat. 

Melisa jest uprawiana równie chętnie przez zielarzy, co przez pszczelarzy, gdyż zioło to przyciąga pszczoły. Tradycją jest, że pszczelarze nacierają wnętrze nowego ula liśćmi melisy, aby pszczoły chętniej się w nich zagnieździły.

Melisa - zastosowanie

Liście melisy znalazły zastosowanie w kuchni, ziołolecznictwie, przy produkcji likierów i nalewek, a olejek melisowy jest używany w aromaterapii.

W ziołolecznictwie preferuje się górne części pędów melisy, łącznie z dobrze wyrośniętymi liśćmi. Zbiera się je dwukrotnie w sezonie - przed okresem kwitnienia (czerwiec) oraz po kwitnieniu w sierpniu. Pędy oddziela się od liści i suszy w naturalnych suszarniach.

Melisa - skład i właściwości

Liście melisy lekarskiej zwierają m.in. trójterpeny, kwasy polifenolowe, garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, sole mineralne i olejek eteryczny.

Olejek z melisy

Zawarty w liściach melisy olejek eteryczny ma działanie uspokajające, działa rozkurczowo oraz rozluźniająco na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego. Posiada też właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe. Jego wykorzystanie w aromaterapii polega na wlaniu kilku kropli specyfiku do kominka służącego do aromaterapii lub na dodaniu do nawilżacza powietrza. Olejkiem można też smarować skórę w miejscu, gdzie nastąpił wykwit wirusa opryszczki; olejek melisowy lub maść zrobiona na jego bazie pomogą zniwelować skutki tego wirusa. Natomiast kilka kropli olejku nalanego na kompres i przyłożonego do skóry złagodzi skutki ugryzienia przez komary. Aromatyczny masaż olejkiem z melisy lub kąpiel z jego dodatkiem z pewnością przyniesie odprężenie.

Napar z melisy

Napary ze świeżych liści melisy poleca się osobom znerwicowanym, nadpobudliwym, cierpiących na bezsenność i depresję. Picie takiego naparu jest zalecane nie tylko dla relaksacji, ale także zapobiegawczo i wspomagająco. Może on nawet obniżać ryzyko rozwoju takich chorób, jak miażdżyca, cukrzyca czy schorzenia neurologiczne. Dzieje się tak za sprawą związków fenolowych - flawonoidów i kwasów fenolowych - mających silne działanie antyoksydacyjne, niwelujące działanie wolnych rodników, będących jedną z przyczyn rozwoju tych chorób.

Wspomagająco  można pić napar z melisy w stanach obniżonej odporności, w czasie infekcji bakteryjnych i wirusowych. Przyniesie też ulgę po zjedzeniu tłustych i ciężkostrawnych potraw. Po wypiciu naparu z melisy zwiększa się wydzielanie soku żołądkowego i żółci, co ułatwia trawienie. Dlatego po napar mogą sięgać osoby narzekające na niestrawność. 

Sam napar lub przygotowany na jego bazie tonik polecane są osobom ze skórą łojotokową i skłonną do wyprysków. Działają kojąco, regulują pracę gruczołów łojowych oraz łagodzą zmiany zapalne. Z melisy można też zrobić płukankę do włosów, która będzie szczególnie przydatna osobom z włosami przetłuszczającymi się, mającymi problem z łupieżem.

Jeżeli chcemy skorzystać z cennych właściwości melisy, najlepiej przygotowywać napar ze świeżych liści tej rośliny. Najwięcej olejku eterycznego znajduje się w jej liściach. Najczęściej jednak melisę stosuje się w postaci naparu z suszu. 

Przygotowanie herbatki z melisy 

Przygotowanie naparu z melisy polega na wsypaniu 1 łyżeczki suszu do naczynia, które zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15-20 minut. Zaparzony napar ma łagodny, ziołowo-cytrynowy smak. Jeśli zamierzamy go posłodzić miodem, zróbmy to po ostudzeniu. Zaleca się picie około 2-3 filiżanek dziennie. 

Warto pamiętać, że:

  • stosowanie melisy może obniżać zdolność do prowadzenia pojazdów,
  • olejek melisowy może uczulać, co objawia się rumieniem i świądem. Aby się przekonać, że nie jesteśmy uczuleni, posmarujmy olejkiem skórę za uchem, poniżej linii włosów na szyi lub w zgięciu łokcia i poczekajmy na reakcję skóry.
Więcej o:
Komentarze (1)
Melisa - sprawdź, dlaczego warto po nią sięgać
Zaloguj się
  • manikan

    0

    o ! nie wiedziałam, że melisa ułatwia trawienie, dotychczas piłam ją tylko i wyłącznie po to, aby ukoić nerwy :) A problemy z trawieniem mam ogromne i do tego wzdęcia, na to akurat mi pomaga preparat intesta, więc jest ok

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX