1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Chlorella - właściwości i wartości odżywcze zielonej superalgi

Chlorella zaliczana jest do superżywności - ma wyjątkowe właściwości zdrowotne, mnóstwo witamin i minerałów. Jakie korzyści daje wprowadzenie jej do menu i jak powinno się ją stosować?

Chlorella - czym jest?

Chlorella to jednokomórkowa, słodkowodna alga w zielonym kolorze. Została odkryta w 1890 roku, choć rośnie na świecie już od miliardów lat. Jej cudownie działanie zawdzięcza się cennym składnikom odżywczym pochodzenia roślinnego. Jest bogata także w koofaktory, mające pozytywny wpływ na zdrowie. W chlorelli wykryto wysokie stężenie chlorofilu (substancji, która nadaje jej charakterystycznego zielonego koloru), kwasów nukleinowych, aminokwasów, enzymów, witamin i wielu minerałów, a wśród nich: żelazo, wapń, potas, magnez, cynk, mangan, fosfor, selen i jod oraz witamin - szczególnie z grupy B, witaminy A, C i E. Dlatego algę tę zalicza się do superżywności (superfoods), czyli produktów spożywczych o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych.

Chlorella - właściwości

  • Eliminuje nieprzyjemne zapachy

Chlorella posiada właściwości oczyszczające organizm. Eliminując toksyny i szkodliwe substancje, pomaga w neutralizowaniu nieprzyjemnego zapachu z ust czy potu. Chlorofil, główny składnik chlorelli, stosowany jest przy zaburzeniach równowagi flory bakteryjnej, wywołanych rozkładem pokarmu przez bakterie niepożądane w jelitach. W konsekwencji tego rozkładu tworzą się uciążliwe, brzydko pachnące gazy.

  • Oczyszcza organizm

Ze względu na to, że chlorella ma właściwości detoksykacyjne, odtruwa organizm usuwając z niego alkohol, metale ciężkie i pestycydy. Zapobiega także dostawaniu się do organizmu azotanów, które trafiają do niego wraz z warzywami i owocami. Eliminuje szkodliwe działanie ołowiu, uranu, rtęci i arszeniku.

  • Zwiększa odporność organizmu

Oczyszczanie organizmu poprawia również odporność organizmu. Składniki takie, jak: chlorofil, beta-karoten i cynk zwiększą odporność na szkodliwe substancje i pasożyty. Szybko zauważymy lepsze samopoczucie, więcej energii i rzadsze choroby. Badania pokazują, że chlorella uaktywnia produkcję interferonów. Te zaś pobudzają aktywność makrofagów, dzięki czemu wspomagają odporność.

  • Przyspiesza gojenie się ran

Chlorella jest również bardzo przydatna w gojeniu się ran, ma bowiem właściwości regenerujące tkanki. Jeśli zatem pacjenci cierpią z powody długo gojących się ran i zmian na skórze, zaleca się włączenie chlorelli do diety.

  • Wspiera proces odchudzania

Suplementacja chlorellą polepsza trawienie, obniża poziom złego cholesterolu we krwi i poziom cukru. Dodatkowo, ze względu na dużą ilość błonnika pokarmowego jest pomocna w odchudzaniu. Błonnik wpływa na zwiększenia uczucia sytości, zatem zmniejsza apetyt. To dobra wiadomość dla osób, które walczą z nadwagą.

  • Pomaga zwalczyć anemię

Chlorella jest również doskonałym źródłem żelaza. Z tego powodu zalecana jest osobom, które chorują na anemię lub stosują dietę pozbawioną mięsa (wegetarianie i weganie).

Chlorella - dawkowanie

Przyjmowanie chlorelli powinno odbywać się ściśle według zaleceń - zarówno jeśli chodzi o ilość, jak i czas stosowania. Zalecana dawka, która przyniesie najlepsze efekty, powinno opierać się na spożyciu 2-4 tabletek 3 razy w ciągu doby, czyli łącznie 6-12 tabletek w ciągu dnia, co daje 2-3 gramy proszku. Czas przeznaczony na suplementację nie powinien przekraczać 2 miesięcy.

Skutki ubocznie stosowania chlorelli pojawiają się stosunkowo rzadko. Preparat jest dobrze tolerowany przez organizm. Ryzyko wystąpienia skutków ubocznych może wystąpić w przypadku nadużywania preparatu. Zdarzają się osoby, u których wystąpiła reakcja alergiczna. Możliwe jest również pojawienie się efekty światłouczulającego u osób z dużą wrażliwością na słońce. Niekiedy zdarza się, że oczyszczanie organizmu chlorellą wywołuje na twarzy trądzik.

Wśród innych skutków ubocznych wymienia się: biegunki, wzdęcia, uczucie ciężkości - te symptomy są najczęściej związane ze sporą zawartością błonnika w chlorelli. Takie objawy zwykle same znikają, a jeśli utrzymują się przez dłuższy czas, to warto skonsultować się z lekarzem.

Chlorella - jak spożywać preparat w proszku?

Chlorellę w postaci sproszkowanej najczęściej dodaje się do owocowych i warzywnych koktajli, ale także ciast, deserów, sosów. Warto jednak mieć na uwadze, że może ona nadać potrawom "rybny", "morski" posmak, który niektórym może przeszkadzać. Wówczas warto rozważyć sięgnięcie po preparaty w tabletkach lub (w przypadku koktajli) niwelować smak sokiem jabłkowym lub ananasowym.

Więcej o: