1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Mięta, napar z mięty - właściwości prozdrowotne

Mięta to bogactwo witamin i minerałów, zawiera wiele antyoksydantów, garbników i fitozwiązków. Ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, działa stymulująco na pracę mózgu, poprawia trawienie i łagodzi nudności. Jakie jeszcze właściwości pro-zdrowotne ma mięta?

Mięta - krótka charakterystyka

Mięta - to roślina wieloletnia o zielonych liściach, posiadająca niezwykły aromat, smak i wiele cennych właściwości, nie wymagająca szczególnych warunków do uprawy. Można ją hodować w doniczce lub w ogródku. Preferuje wilgotne podłoże i umiarkowane nasłonecznienie. Posadzona w ogródku rozprzestrzenia się szybko, niczym chwast, dlatego łatwo jest ją wyhodować. 

Mięta - odmiany

Istnieje wiele odmian mięty, ale wśród najbardziej rozpoznawalnych w Polsce i najchętniej uprawianych są:

  • mięta pieprzowa - będąca krzyżówką mięty zielonej i nawodnej. Ten najpopularniejszy w Polsce rodzaj mięty jest wykorzystywany jako przyprawa i dodatek do deserów, koktajli, jako napar leczniczy lub jeden ze składników kosmetyków -  jako że zawiera największą ilość przeciwutleniaczy spośród powszechnie dostępnych roślin zielnych.
  • mięta zielona - o podobnych właściwościach do mięty pieprzowej, wykorzystywana w produkcji past do zębów i gum do żucia.
  • mięta polna, rosnąca przy brzegach zbiorników wodnych - zażywana w postaci herbatki przy problemach trawiennych.

Do celów zdrowotnych wykorzystuje się liście i łodygi mięty w nieprzetworzonej formie, jak również są one bazą do przygotowywania naparów, wyciągów i olejków eterycznych.

Mięta - właściwości zdrowotne

Świeża mięta jest bogatym źródłem witamin: A, C, B1 i B9 (kwas foliowy) oraz takich minerałów, jak: magnez, mangan, miedź, żelazo, potas, cynk, fosfor, selen. Roślina ta jest bogatym źródłem antyoksydantów, garbników i fitozwiązków. Posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Działa stymulująco na pracę mózgu. Używana jest jako środek na złagodzenie wymiotów i nudności, występujących po podaniu narkozy. Od stuleci jest stosowana na zaburzenia trawienne. Jej zażywanie - chociażby w postaci miętowej gumy do żucia - zapewnia świeży oddech.

Potwierdzono naukowo, że mięta pomaga przy następujących problemach:

Wśród przyczyn powstawania zespołu jelita drażliwego są m.in.: stres, zła dieta, szybkie tempo, częste zażywanie leków. Mięta, a właściwie olejek z mięty, działa na jelita przeciwbólowo i skutecznie łagodzi ból związany ze stanem zapalnym w przewodzie pokarmowym.

  • Skurczowe bóle brzucha

Olejki zawarte w mięcie mogą w niektórych przypadkach zastąpić leki, ponieważ redukują skurcze, niwelując ból.

  • Niestrawność

Herbata ze świeżych liści mięty jest od dawna zażywana na niestrawność. Warto ją pić profilaktycznie, a obowiązkowo po obfitym posiłku.

  • Ból głowy

Herbata z mięty brazylijskiej (hyptis crenata) łagodzi ból głowy. Naukowcy z Uniwersytetu w Newcastle stwierdzili, że jest ona równie skuteczna w uśmierzaniu bólu co syntetyczny lek o nazwie indomentacyna.

  • Podrażniona skóra

Przy stanach zapalnych skóry dobrze jest nasmarować ją olejkiem z mięty. Złagodzi on też podrażnienia spowodowane ukąszeniami insektów, bądź poparzeniem słonecznym. Jest polecany w leczeniu trądziku.

  • Zatoki

Inhalacje olejkiem z mięty pieprzowej udrażniają nos i zatoki. Wystarczy kilka kropel olejku z mięty dodanych do dyfuzora lub naczynia z gorącą wodą. Olejek z mięty jest jednym z głównych składników tabletek i pastylek na ból gardła - działa odkażająco i przeciwbólowo, szczególnie na błony śluzowe, dając przy okazji uczucie miłego chłodu.

  • Więcej energii

Wdychanie i picie mięty stawia na nogi. Podobnie jak kawa, dodaje energii.

  • Praca wątroby

Mięta pieprzowa wspiera funkcjonowanie wątroby zwiększając przepływ żółci z wątroby do woreczka żółciowego. Zażywanie mięty w postaci herbatki poprawia trawienie, obniża zły cholesterol i wspomaga rozkładanie tłuszczu. Niższy poziom cholesterolu mniej obciąża wątrobę.

  • Stres

Preparaty i herbaty z mięty łagodzą stres, ponieważ zawarty w mięcie mentol delikatnie rozluźnia mięśnie. Filiżanka herbaty wypita przed snem sprawi, że będzie on spokojniejszy.

  • Koncentracja

Filiżanka naparu z mięty pomoże skupić się w pracy w chwilach zmęczenia. Zapach mięty może podwyższyć koncentrację.

  • Radioterapia

Promieniowanie związane z radioterapią powoduje skutki uboczne. Radioterapia, niszcząc komórki nowotworowe,  jednocześnie uszkadza zdrowe tkanki. Składniki mięty pieprzowej chronią przed promieniowaniem niszczącym DNA, stosowanym przy leczeniu nowotworów.

  • Wirusy i bakterie

Mięta ma właściwości antybakteryjne i antywirusowe. Wspomaga walkę z bakteriami, które wywołują dolegliwości układu pokarmowego, a także z Salmonellą, E.coli i gronkowcem złocistym.

  • Nieświeży oddech

Mięta jest doskonałym rozwiązaniem dla osób borykających się z problemem nieświeżego oddechu. Roślina ta, zażywana w postaci gumy do żucia, pozostawia w ustach przyjemny, miętowy smak.

Mięta dla kobiet w ciąży

Mięta jest naturalnym środkiem przeciw nudnościom, które towarzyszą kobietom w ciąży. Kobiety we wczesnej fazie ciąży mogą spożywać miętę w formie herbaty miętowej - w umiarkowanych ilościach 2-3 filiżanek herbaty miętowej na dobę. W późniejszych fazach ciąży odradza się picie herbaty z mięty oraz produktów z jej wykorzystaniem, gdyż mogą powodować uczucie zgagi.

Mięta w kosmetyce

Wyciąg z mięty jest jednym z głównych składników kremów i balsamów łagodzących. Wykorzystuje się go też w preparatach odświeżających do stóp i obuwia, w pastach do zębów, niciach dentystycznych i płynach do płukania jamy ustnej.

Mięta w kuchni

Liście świeżej mięty dodawana są do deserów, których składnikiem jest np. czekolada (lody czekoladowo-miętowe, czekolada z dodatkiem mięty). Są też dodawane są do zielonych koktajli i świeżo wyciskanych soków, do sałatek i do drinków np. mojito. Liście i łodygi są dodawane do potraw rybnych, stanowią też jeden z głównych składników lemoniady - obok cytryny.

Mięta i ewentualne działania niepożądane

Jeśli mięta może wykazywać skutki uboczne, to w postaci olejku z mięty pieprzowej, który w zbyt wysokim stężeniu ma działanie drażniące. Zażywanie kropli żołądkowych na bazie mięty w zbyt dużej ilości mogą wywołać wymioty, biegunkę, powodować senność, zaburzenia równowagi, ospałość i apatię. Picie naparu  z mięty w zbyt dużych ilościach może mieć działanie przeczyszczające. Mięta może wywoływać skórne reakcje alergiczne.

Więcej o: