Pestki dyni znajdują się w miękkim miąższu dyni. Dynia występuje w ponad 760 gatunkach, choć w Polsce najbardziej znana jest odmiana charakteryzująca się żółto - pomarańczowym miąższem, o dużej zawartości pestek.
Odżywczy owoc dyni ma wiele cennych wartości odżywczych, a jego pestki zawierają kwasy tłuszczowe, odpowiedzialne m.in. za transport enzymów w ludzkim ciele. Ponadto pestki dyni są źródłem minerałów, takich jak B-karoten, potas, wapń, fosfor, witaminy z grupy B, a także witamin: A, C, D, E.
W 100 gramach suszonych pestek dyni znajduje się około 560 kcal i prawie 50 g tłuszczu. Mają szerokie zastosowanie w kuchni, są do kupienia w każdym sklepie i to za jedyne kilka złotych.
Kwas linolowy, zawarty w pestkach dyni, z grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych typu omega-6, zaliczany jest do egzogennych kwasów tłuszczowych, tzn. jest niezbędnym składnikiem diety, gdyż nie jest syntezowany przez organizm. Kolejny kwas, palmitynowy, funkcjonuje w organizmie jako źródło energii, niezbędnej do zachodzenia reakcji biologiczno-chemicznych. W suplementacji sportowej stanowi punkt odniesienia podczas układania diety sportowca.
Pestki dyni, regularnie spożywane w diecie, mają właściwości sprzyjające leczeniu nerek. Dzieje się tak dzięki zawartości w pestkach witamin, które powodują zmniejszenie ilości wydalanego wraz z moczem kwasu szczawiowego. Jedzenie pestek zmniejsza ryzyko tworzenia się kamieni nerkowych.
Pestki z dyni są źródłem cynku, który pomaga w utrzymaniu właściwego poziomu testosteronu we krwi, co ma duże znaczenie dla mężczyzn. Cynk obecny w pestkach wyróżnia się najlepszą przyswajalnością i pozytywnie wpływa na zdrowie prostaty.
Zawartość znaczącej ilości cynku w pestkach dyni przyczynia się również do utrzymania, pięknych, zdrowych włosów, skóry oraz paznokci.
W składzie pestek dyni znajdują się również roślinne sterole i stanole (m.in. beta-sitosterol, sitostanol, avenasterol, kampesterol, stigmasterol i kampestanol), które pozytywnie oddziałują na funkcjonowanie serca oraz utrzymanie odpowiedniego poziomu cholesterolu we krwi.
Według naukowców istnieje duża szansa, że pestki dyni obniżają poziom cukru we krwi. Potencjalne właściwości przeciwcukrzycowe wynikają z zawartości w surowych nasionach tego owocu oleju, który najprawdopodobniej stanowi źródło tokoferolu i ma działanie przeciwhiperglikemiczne w leczeniu cukrzycy typu 2 (badanie przeprowadzono na szczurach). Z tego powodu pestki dyni są idealne dla diabetyków.
Pestki dyni mają dość sporo kalorii (100 gramów zawiera ich około 560) i z tego powodu zaleca się, by osoby odchudzające się spożywały je w rozsądnych ilościach. Warto tu wspomnieć o zawartości błonnika, który w naturalny sposób poprawia funkcjonowanie układu trawiennego.
Oprócz cennych minerałów, pestki dyni zawierają sporą ilość tryptofanu, czyli aminokwasu uznawanego za prekursora serotoniny - hormonu szczęścia. Dodatkowo zawartość magnezu oraz potasu korzystnie wpływa na działanie układu nerwowego, łagodzi objawy depresji, a także zmniejsza intensywność migren i bólu głowy.
Pestki dyni stanowią smaczną i pożywną przekąskę, którą można zawsze mieć po ręką. Pestki są suszone, mają długi termin przydatności i są sprzedawane w formie, która nadaje się bezpośrednio do spożycia. W sklepach dostępne są gotowe, pozbawione już łupinek, uprażone pestki, sprzedawane w podręcznych opakowaniach, które można zabrać ze sobą na spacer czy do pracy.
Można także samemu przygotować pestki do zjedzenia. Choć najlepiej jeść je na surowo, to równie dobrze można samodzielnie prażyć. Ważne jednak, by nie robić tego zbyt długo, by nie pozbawić ich cennych właściwości.
W kuchni pestki dyni można wykorzystać na wiele sposobów i urozmaicić nimi smak wielu potraw. Nadają się zarówno do zup-kremów, sałatek jak i wypieków (np. chleba). Doskonale sprawdzą się jako baza do przyrządzenia pasty na kanapki.