Orzechy - rodzaje i właściwości. Dlaczego warto jeść orzechy i kiedy je włączać do diety?

Orzechy są smaczne oraz zdrowe i to wie właściwie każdy. Ale czy wiemy, które z nich mają najwięcej cennych właściwości odżywczych?

Orzechy - różnorodność smaków i rodzajów

Orzechy mają wiele cennych właściwości odżywczych. Wśród ich największych zalet wymienia się bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom złego cholesterolu, zawartość błonnika wspomagającego przemianę materii oraz działającej jako antyoksydant witaminy E, kwasu foliowego, magnezu czy żelaza zapobiegającego anemii. Oprócz tego orzechy zawierają sterole roślinne i fitoestrogeny poprawiające działanie układu krążenia.

Zobacz wideo

Są polecane diabetykom a także osobom, które walczą z utrzymaniem prawidłowej wagi. Wykazują także działanie przeciwrakowe. Orzechy występują w wielu rodzajach różniących się od siebie właściwościami, wyglądem i smakiem, a także ceną.

Orzechy a alergie u dzieci i dorosłych

Choć orzechy są smaczne i bardzo zdrowe, stanowią jeden z silniejszych alergenów. Szacuje się, że alergie na orzechy ma jedna osoba na sto. Uczulenie najczęściej ujawnia się u małych dzieci. Z tego powodu rodzice mają duże obawy przed podawaniem dzieciom orzechów i odwlekają moment wprowadzenia ich do diety. Najczęściej alergie wywołują orzechy arachidowe, popularnie nazywane ziemnymi. Kiedy zatem powinno się wprowadzić do menu dziecka orzechy?

Jeszcze całkiem niedawno sądzono, że nie powinno się proponować orzechów dzieciom przed trzecim rokiem życia, minimum wieku były skończone dwa lata. Jednak według najnowszych zaleceń (m.in. Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci) radzi się rodzicom, by wprowadzali orzechy do diety swojego maluch znacznie wcześniej. Wskazują nawet na okres niemowlęctwa (po 6. miesiącu życia). Warunkiem jest oczywiście podawanie ich dziecku w postaci dopasowanej do możliwości malucha (np. masło orzechowe czy zmielone orzechy). Wczesne wprowadzenie orzechów ma uchronić przed wystąpieniem alergii, podobnie jak to się odbywa w przypadku glutenu.

Nie wolno jednak zapominać, że tak jak gluten, jajka, tak i orzechy powinno się stopniowo wprowadzać co menu dziecka. Najlepiej zacząć od niewielkich ilości, przyglądając się, jak dziecko reaguje na produkty tego typu. Jeśli tylko coś wzbudzi niepokój, trzeba skonsultować się z pediatrą.

Orzechy włoskie

Orzechy włoskie są przede wszystkim bogate w witaminy E i B oraz roślinne kwasy tłuszczowe omega-3 ALA. Zawierają też dużo magnezu, fosforu, potasu i kwasu foliowego - cennego dla przyszłych mam. Zdaniem naukowców orzechy włoskie wpływają na zwiększenie poziomu "dobrego cholesterolu" HDL, jednocześnie obniżając LDL.

Pistacje

Pistacje wyróżniają się kolorem i smakiem. Z zewnątrz otacza je jasnoszara skorupka, w środku są zielone - ze względu na swój wyjątkowy kolor są świetną ozdobą wielu potraw. Pistacje mają dużo błonnika, witamin i minerałów, takich jak fosfor, żelazo, cynk czy potas. Są również bogate w luteinę, która ma właściwości ochronne dla oczu (zmniejsza ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej).

Orzechy brazylijskie

Orzechy brazylijskie docenia się przede wszystkim za bogactwo selenu. Posiadają one zdecydowanie największą zawartość tego cennego pierwiastka ze wszystkich orzechów. Wyróżnia je też wysoka zawartość wapnia, wzmacniającego kości oraz zęby, magnezu, łagodzącego nerwy oraz potasu, który obniża ciśnienie. Poza tym zawierają one sporą ilość witaminy E i kwasu foliowego, niezbędnego dla prawidłowego rozwoju dziecka.

Orzechy arachidowe

Orzechy ziemne, czyli arachidowe, należą do tej samej rodziny, co fasola i groch. Z tego powodu nazywa się je roślinami strączkowymi, nie zaś orzechami. Charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym (polecane diabetykom i osobom na diecie). Najnowsze badania wykazały również zawartość resweratrolu, chroniącego przed chorobami serca.

Orzechy pinii

Orzechy pinii, czyli piniowe, zawierają dużo tłuszczu, są bogate w białko i mają dużo magnezu. Z wyglądu przypominają nieco migdały bez skórki - pod względem kształtu i koloru, ale są mniejsze od migdałów. Jeśli chodzi o walory smakowe, to można w nich wyczuć aromat sosny. Z orzechów pinii wytwarza się olej piniowy, stanowiący składnik sosu pesto. Wykorzystuje się je do sałatek i deserów.

Nerkowce

Nerkowce mają niski indeks glikemiczny, dużo potasu, magnezu, fosforu i witaminy K, przeciwdziałającej zakrzepom. Godna uwagi jest również zawartość cynku i selenu, które odpowiadają za piękne włosy i paznokcie. W smaku są nieco słodkie i delikatne. Mają również unikalny kształt - przypominający nerkę (stąd pochodzi ich nazwa).

Orzechy laskowe

Orzechy laskowe to bogactwo witaminy E, czyli witaminy młodości, pozytywnie działającej na skórę, włosy i paznokcie. Oprócz niej zawierają dużą ilość potasu, który wspiera regulację ciśnienia krwi. Z uwagi na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, orzechy laskowe poprawiają metabolizm, przyczyniając się do zachowania właściwej wagi. Zapobiegają miażdżycy, chorobom serca i nowotworom.

Migdały

Migdały poprawiają odporność organizmu i chronią przed rakiem dzięki zawartości substancji o właściwościach antyoksydacyjnych, które zwalczają wolne rodniki - 100 g migdałów to 2 μg karotenoidów i 25 mg flawonoidów. Są polecane kobietom w ciąży, ponieważ hamują nudności i łagodzą zgagę. Według naukowców regularne spożywanie migdałów obniża poziom cukru we krwi oraz niweluje poziom "złego" cholesterolu (LDL).

Więcej o:
Copyright © Agora SA