Gorzka czekolada - charakterystyka, właściwości i korzyści dla zdrowia

Gorzka czekolada dodaje energii, jest dobra na kaszel, nadciśnienie, serce. Zawdzięczamy jej również piękniejszą skórę. Do tego jest smaczna i wytrawna. Czy jest więcej powodów, dla których warto ją jeść?

Gorzka czekolada - charakterystyka

Gorzka czekolada jest najbardziej wartościową czekoladą spośród wszystkich jej wersji. Czym się wyróżnia od innych? Przede wszystkim zawartością kakao - ma aż od 70 aż do 99% kakao. Za tak dużą ilością kakao idzie oczywiście smak, inny niż w pozostałych, który można by określić, jako bardziej intensywny, nieco gorzki czy nawet nieco cierpki. Według koneserów gorzka czekolada jest najlepsza ze wszystkich.

Zobacz wideo

Jakie cechy powinna posiadać dobra jakościowo, gorzka czekolada? Jeśli chodzi o wygląd, to powinna mieć przede wszystkim jedwabistą, błyszczącą powierzchnię. Opisując jej smak należy pokreślić, że powinien być on subtelny i czekoladowy, kakaowy, a nie kawowy. Po przełamaniu jej na kawałki powinien dać się usłyszeć dość specyficzny trzask, a w miejscu złamania pozostaje gładka. Tabliczka nie powinna się kruszyć bądź wyginać - w przeciwnym wypadku oznacza to właśnie towar kiepskiej jakości, w którym jest niedostateczna ilość masła kakaowego. Może być też po prostu niezbyt świeża.

Na koniec warto dodać, że prawdziwa czekolada dosłownie rozpływa się w ustach - aby przedłużyć moment rozkoszy dla podniebienia, pozostawia jeszcze na długi czas cierpki posmak z delikatną nutą słodyczy.

Wartości odżywcze gorzkiej czekolady i kalorie

W czekoladzie o wysokiej zawartości kakao przede wszystkim można znaleźć magnez, żelazo, cynk, potas, fosfor, flawonoidy, niacynę, teobrominę, fenylotylaminę.

Ile kalorii ma gorzka czekolada? Jest mniej słodka, ale czy również mniej kaloryczna? Wartość kaloryczna gorzkiej czekolady zależy od zawartości kakao. W zależności od ilości (60-99%) 100 gramowa tabliczka może mieć od około 500 do 590 kcal. Standardowo jedna niewielka kostka tabliczki czekolady ma ok. 6 gramów i 30-35 kcal. Bardziej kaloryczne są gorzkie czekolady z wysoką zawartością masy kakaowej.

Gorzka czekolada - właściwości zdrowotne

Jedzenie gorzkiej czekolady to nie tylko przyjemność. Okazuje się, że ten rodzaj czekolady stanowi bogate źródło wielu cennych dla zdrowia składników, takich jak: magnez, żelazo, niacyna, flawonoidy. Gorzka czekolada dostarcza także węglowodanów, które zapewniają organizmowi siłę i energię do działania. Jakie jeszcze prozdrowotne właściwości ma gorzka czekolada?

  • Usprawnia krążenie krwi

Ta szlachetna czekolada ma właściwości przeciwzakrzepowe, przyczyniające się do poprawienia przepływu krwi w organizmie. Jej działanie można porównać do rezultatów, jakie otrzymuje się po spożyciu aspiryny.

  • Obniża ryzyko zawału serca

Zdaniem szwedzkich naukowców, jedzenie gorzkiej czekolady znacząco zmniejsza ryzyko zawału serca. Przeprowadzone w tym skandynawskim kraju badanie wykazało, że spożywanie porcji zawierającej minimum czterdzieści pięć gramów gorzkiej czekolady w ciągu doby przez 7 dni wpłynęło na zmniejszenie ryzyko zawału serca u kobiet. W badaniu wzięła udział grupa licząca w przybliżeniu około dwa tysiące kobiet.

  • Wspomaga pracę mózgu

Gorzka czekolada o wysokiej zawartości kakao wpływa na poprawę koncentracji, poprawia pamięć, redukuje zmęczenie, pobudza mózg do wytężonej pracy i... poprawia humor. To dlatego jest zalecana osobom, które intensywnie pracują umysłowo lub uczą się.

  • Dodaje energii

Gorzka czekolada to źródło węglowodanów, zapewniających organizmowi siłę i energię do prawidłowego funkcjonowania. Ta wartościowa, "energetyczna bomba", podnosi poziom energii skuteczniej niż napoje energetyczne albo rozmaite słodycze, zawierające niezdrowy cukier. Wystarczy jedna lub dwie niewielkie kostki, by zagwarantować sobie sporą dawkę energii.

  • Wzmacnia serce

Włączenie gorzkiej czekolady na stałe do swojej diety będzie miało korzyści w redukcji poziom złego cholesterolu we krwi, a także zmniejszy ciśnienie krwi. Dzięki temu obniży się ryzyko wystąpienia zawału.

  • Leczy kaszel

W gorzkiej czekoladzie znajduje się substancja zwana teobrominą, która zdaniem naukowców jest skuteczna w walce z uporczywym kaszlem. Dodatkowo teobromina nie wywołuje senności, w przeciwieństwie do powszechnie stosowanej kodeiny.

  • Poprawia kondycję i wygląd skóry

W czekoladzie znajdziemy również flawonoidy, czyli antyoksydanty, tworzące ochronną warstwę przed działaniem szkodliwych promieni UV. Nie oznacza to jednak, że kremy z filtrem możemy wyrzucić do kosza. Czekolada stanowi dodatkową ochronę dla skóry. Koneserzy przekonują, że gorzka czekolada jest najlepsza ze wszystkich.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.