1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Kurkuma - żółta przyprawa, o której dużo się mówi. Jakie są z niej pożytki dla zdrowia?

Kurkuma znana jest od wieków. Choć zawsze doceniano jej właściwości zdrowotne, to dopiero od niedawna odkryto ogrom jej zalet. Ta żółta, niepozorna przyprawa, działa m.in. antynowotworowo, leczy stawy, łagodzi bóle głowy i poprawia odporność. Co jeszcze warto o niej wiedzieć?

Kurkuma - skąd pochodzi?

Kurkuma wywodzi się z Indii i właśnie ten kraj jest jej podstawowym producentem. Uprawa odbywa się także w innych krajach: w Indonezji, Bangladeszu, w Ameryce Południowej, na wyspach Morza Karaibskiego oraz w Chinach.

Datuje się, że do tego ostatniego kraju dotarła w około 700 r. n.e. Już w tamtych czasach sądzono, że ma pro-zdrowotne właściwości - pomagała m.in. w łagodzeniu dolegliwości związanych z menstruacją, schorzeniami ze strony układu pokarmowego czy w leczeniu wirusów związanych z pasożytami. Dziś kurkuma staje się o wiele bardziej popularna właśnie z powodu swojego dobroczynnego działania i wciąż odkrywa się jej kolejne zalety.

Kurkuma najkorzystniej działa dla zdrowia, jeśli jest spożywana na zimno oraz gdy stanowi dodatek dania.

Kurkuma - ogólna charakterystyka

Kurkumę uzyskuje się z korzenia ostryżu - rośliny pochodzącej z rodziny imbirowatych, która rośnie na żyznej glebie o wysokiej wilgotności. Z wyglądu nie wyróżnia się niczym szczególnym - jest to żółty proszek o dość neutralnym zapachu. Spożywa się ją w zmielonej postaci. Ma aromatyczny smak z nutką goryczy i długi termin ważności. Jednak przechowywana  przez zbyt  długi czas albo w nieodpowiedni sposób, wietrzeje. Dlatego zaleca się, by trzymać ją w hermetycznych opakowaniach, w suchym i ciemnym miejscu.

Kurkuma szczególnie popularna jest w kuchni azjatyckiej, w której istotne są jej właściwości barwiące potrawy na żółty kolor. Za ten złocisty kolor odpowiada jeden ze składników - nazwany kurkuminą.

Kurkuma - wartości odżywcze

Kurkuma ma dużo cennych wartości odżywczych, zawiera minerały i witaminy. Wartości odżywcze zmielonej kurkumy przedstawiają się następująco: 100 gramów przyprawy ma 312 kcal i zawiera:

  • Białko ogółem - 9.68 g
  • Tłuszcz - 3.25/0.10 g
  • Węglowodany - 67.14/2.01 g (w tym cukry proste 3.21/0.10)
  • Błonnik - 22.7/0.7 g

Witaminy

Minerały

  • Wapń - 168/5 mg
  • Żelazo - 55.00/1.65 mg
  • Magnez - 208/6 mg
  • Fosfor - 299/9 mg
  • Potas - 2080/62 mg
  • Sód - 27/1 mg
  • Cynk - 4.50/0.14 mg
  • Kwasy tłuszczowe


    • Nasycone - 1.838/0.055 g

    • Jednonienasycone - 0.449/0.013 g

    • Wielonienasycone - 0.756/0.023 g

    • Tłuszcze trans - 0.056/0.002 gK


Kurkuma - właściwości

  • Na zaburzenia emocjonalne

Według badań złocista przyprawa pomaga osobom cierpiącym na depresje i zaburzenia związane z tą chorobą. Ma bowiem działanie przypominające lekarstwa, które podaje się pacjentom chorującym na depresje.

  • Na nowotwory

Spożywanie kurkumy ma działanie antynowotworowe. Zawdzięcza to składnikowi, który nadaje jej charakterystycznego, żółtego koloru. Kurkumina ma właściwości przeciwutleniające oraz przeciwzapalne, przydatne w profilaktyce (zapobiega tworzeniu się komórek rakowych) oraz w leczeniu - zapobiega rozwojowi komórek, gdy już powstaną. Dzięki temu pomaga m.in. w przypadku takich nowotworów, jak: rak przełyku, rak płuc, rak żołądka, rak wątroby, rak jamy ustnej, rak szyjki macicy, rak wątroby, rak skóry czy prostaty.

  • Na lepsze trawienie

Kurkuma pomocna jest także w procesie trawienia pokarmu. Z uwagi na właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, odgrywa istotną rolę w trawieniu, chroniąc błony śluzowe układu trawiennego oraz jelit.

  • Na zdrowe oczy

Zdaniem naukowców, jedzenie kurkumy pomaga w leczeniu dolegliwości związanych z zaburzeniami narządu wzroku, takimi jak: zapalenie spojówek, jaskra czy zespół suchego oka.

  • Na poprawę odporności

Kurkuma wzmacnia odporność organizmu, wykazując skuteczne działanie w walce z wirusami i bakteriami. Regularne spożywanie kurkumy sprawia, że organizm silniej opiera się infekcjom. W przypadku zachorowania zaleca się wzbogacić dietę o większą dawkę tej przyprawy lub pić napar z jej dodatkiem.

  • Na obniżenie poziomu cukru i cholesterolu

Kurkuma polecana jest także cukrzykom i osobom, które cierpią z powodu wysokiego cholesterolu. Obniża poziom glukozy we krwi, a także poziom cholesterolu.

  • Na bóle stawów

Ze względu na działanie przeciwbólowe oraz przeciwzapalne, ta żółta przyprawa pomaga łagodzić objawy zapalenia stawów.

  • W kosmetyce

Ten dobroczynny dla zdrowia proszek wykorzystuje się również w branży kosmetycznej. Dodaje się go do produkcji niektórych perfum oraz wód toaletowych, czy do wyrobu płukanek do włosów, szminek oraz podkładów do twarzy. Szczególnie polecana jest w przypadku cery tłustej oraz z problemami.


Więcej o:
Komentarze (1)
Kurkuma - żółta przyprawa, o której dużo się mówi. Jakie są z niej pożytki dla zdrowia?
Zaloguj się
  • manikan

    Oceniono 1 raz 1

    Wiem ze na trawienie i na poprawę pracy jelit jest dobra, ale przy dolegliwościach jelitowych i żołądkowych, to czasami za mało, dlatego ja się jeszcze wspomagam preparatem intesta, bo widzę, że stosując go, nic mi się w jelitach nie przelewa i nie mam wzdęc oraz zatwardzenia.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX