1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Jak zrobić omlet - porady, przepisy i właściwości odżywcze

Omlet to danie dla smakoszy. Choć jest prosty w wykonaniu, można go przygotować na wiele sposobów. Posmakuje zwolennikom słodkich i słonych smaków, jak też wytrawnych i pikantnych. Jak zrobić omlet, ile ma kalorii i jakie ma właściwości odżywcze?

Jak zrobić omlet? Pytanie równie słuszne, jak samo danie

Omlet należy do takich dań, które za każdym razem można zrobić inaczej - wszystko zależy od dodatków. Można przygotować omlet na słodko (z konfiturą, świeżymi owocami, słodkim serkiem) lub w wytrawnej wersji. Tu pole do popisu jest praktycznie nieograniczone. Do omletu można dodać warzywa w różnych kombinacjach, wędliny lub mięsa, sery. Całość doprawiamy ulubionymi ziołami i sycące danie jest gotowe.

Omlet - w zależności od dodatków, może być bardzo zdrową i pożywną potrawą. Podstawowym składnikiem są jajka, znane z wielu bardzo ważnych składników odżywczych. Jest bogatym źródłem białka, wielu witamin (A, B, D i E) oraz minerałów (żelazo, wapń, potas, fosfor, magnez, chlor, miedź czy cynk). Znajdziemy tam również antyoksydanty, luteinę, a także jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, w tym cenne kwasy Omega-3. Warto włączyć je do codziennego menu.

Omlet - przygotowanie i składniki

Przyrządzenie omletu nie jest skomplikowane i to jest - oprócz jego walorów smakowych - duży plus tego dania. W dużym skrócie można powiedzieć, że wystarczy połączyć składniki i wrzucić na patelnię. Dokładny przepis to wygląda następująco:

  1. przygotowujemy składniki potrzebne do zrobienia omleta, czyli: jajka, sól, pieprz i masło. To są składniki podstawowe, dodatki dorzucamy w zależności od smaku - mogą to być warzywa lub owoce.
  2. Jajka ubijamy z przyprawami i wylewamy całość na rozgrzaną patelnię z dodatkiem masła (najlepiej klarowanego).
  3. Zmniejszamy ogień pod patelnią i nakrywamy ją pokrywką, by omlet dobrze ściął się zarówno z zewnątrz, jak i w środku. Jeśli jajka się zetną i nie będzie widocznej płynnej masy, możesz wyłożyć omleta na talerz.
  4. W tym celu podważ jego brzegi - najlepiej drewnianą łopatką.
  5. Omlet jest gotowy do spożycia. Smacznego!

Niektóre przepisy zalecają dodanie do omleta mąki lub mleka, by omlet był bardziej puszysty.

Omlet w wersji light

Sam w sobie omlet nie jest daniem wysokokalorycznym, ale jeśli połączymy go z orzechami czy tłustym serem żółtym, to oczywiście kaloryczność może znacząco wzrosnąć. Jeśli zależy nam zatem na wersji light, powinniśmy zważać na to, z czym łączymy omleta. Dodając do jajek warzywa nie musimy się martwić o dodatkowe kalorie. Omlet będzie bardziej dietetyczny, jeśli usmaży się go na oleju rzepakowym (najlepiej nierafinowanym). Można też bardziej go odchudzić poprzez odjęcie żółtka z jajek, w ten sposób powstanie omlet białkowy, bardzo ceniony przez osoby chcące zwiększyć masę mięśniową. Bez żółtek omlet będzie miał też mniej cholesterolu.

Omlet - wariacje z dodatkami

Podstawową wersję omleta można śmiało wzbogacić o różne dodatki. Jeśli chcemy zjeść go na słodko, możemy oczywiście po przygotowaniu wrzucić na niego ulubione owoce lub połączyć z serem białym i bakaliami. Właśnie słodkiego omleta jedzą mieszkańcy Wiednia - do jajek dodają mąkę, mleko oraz rodzynki.

Obywatele USA wolą omleta w z szynką, cebulą, serem i zieloną papryką. Zamiast mąki często dodają ziemniaki. Taki omlet jest wytrawna wersją, do której pasują takie przyprawy, jak bazylia, oregano czy chociażby ostra papryka.

W Iranie omleta je się ze smażoną cebulą i szpinakiem. Całość uzupełnia się krojonym koperkiem.

Omlet - czy jest zdrowy?

Ze względu na to, że podstawowym składnikiem omleta są jajka, to głównie one są odpowiedzialne za wartości odżywcze. Jaja są bogate w pełnowartościowe białko - biorąc pod uwagę skład aminokwasów (związków białkowych) są najdoskonalszym produktem pochodzenia zwierzęcego. Są świetnym źródłem nienasyconych tłuszczów, zawierają także kwasy omega-3. 

Zaletą jaj jest również duża ilość cynku, wapnia, fosforu, żelaza, a także naturalny selen i jod. Obecna w jajkach luteina i zeaksantyna minimalizuje ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej oka. Uważa się też, że korzystanie wpływa na wzrok. To tylko kilka powodów, dla których warto jeść jajka. Korzyści z ich spożywania jest o wiele więcej. 

Należy jednak pamiętać, że jajka mają także cholesterol, odradzane są (lub zalecane w ograniczonej ilości) osobom, które mają problem z podwyższonym stężeniem cholesterolu.

Jeśli chodzi o kompleksowe wartości i właściwości odżywcze omleta, to są one uzależnione od dodatkowych składników, o które wzbogacimy naszą wersję. Jeśli dodamy ser żółty, będą zawierały większą ilość tłuszczu, jeśli wzbogacimy go o chudy ser biały, to zwiększy się zawartość białka, a jeśli połączymy z warzywami pozyskamy cenny błonnik pokarmowy i omlet będzie zdrowszy, a nie wzrośnie znacząco ilość kalorii. Bardziej kaloryczne będą omlety smażone na maśle.

Więcej o: