Ziarna słonecznika - wartości odżywcze, działania, jak jeść

Ziarna słonecznika to zdrowa przekąska i bomba - tak odżywcza, jak i kaloryczna. Warto o tym wiedzieć i pamiętać, zwłaszcza gdy sięgamy po nie bardzo często. Jakie właściwości mają ziarna słonecznika? Dlaczego warto je włączyć do jadłospisu, ale nie należy przesadzać z ich ilością?
Zobacz wideo

Ziarna słonecznika chrupiemy na potęgę. To bardzo popularna przekąska, znana ludziom od wieków. Okazuje się, że słoneczniki przybyły do Europy w XVI w. z Ameryki Północnej za sprawą hiszpańskich konkwistadorów. Dziś słonecznik zwyczajny jest jedną z najważniejszych i najbardziej powszechnych roślin oleistych.

W Polsce słonecznik występuje jako roślina ozdobna, choć słonecznik zwyczajny jest uprawiany również jako warzywo o jadalnych nasionach. Otrzymuje się z nich między innymi olej słonecznikowy, który jest bardzo bogatym źródłem kwasu linolowego. Ziarna słonecznika są także składnikiem preparatów farmaceutycznych ze względu na zawarte różnorodne składniki odżywcze.

Ziarna słonecznika - bomba odżywcza

Ziarna słonecznika są bogatym źródłem mikro- i makroelementów. Dzięki swoim właściwościom mają dobroczynny wpływ na zdrowie. Zawierają dużo białka, tłuszczów, prowitaminy A, witamin E i F, witamin z grupy B: B6 (pirydoksyny), B1 (tiaminy), B3 (niacyny), kwasu foliowego, a także błonnika, wapnia, potasu, żelaza i cynku oraz bardzo dużo fitoestrogenów. Warto wiedzieć, że ziarna słonecznika należą do grupy produktów o największej zawartości fitosteroli i pamiętać, że ich dzienna dawka nie powinna przekraczać 3 g.

Na szczególną uwagę zasługują obecne w słoneczniku wielonasycone kwasy tłuszczowe - to przede wszystkim kwasy z grupy omega 6. Musimy je dostarczać organizmowi z pożywieniem, ponieważ sami nie jesteśmy w stanie ich wytworzyć. Tymczasem kwasy tłuszczowe są niezbędne, ponieważ wspomagają budowę błony komórkowej komórek ciała, odgrywają ważną rolę we wzmacnianiu układu odpornościowego, chronią przed rozwojem stanów zapalnych. Ziarna słonecznika znalazły się w piramidzie żywienia jako rekomendowane przez Instytut Żywności i Żywienia źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów.

Ziarno słonecznika - wartości odżywcze

Ziarna słonecznika są źródłem wielu cennych substancji. Okazuje się, że 100 g ziaren słonecznika to:

  • 24,4 g białka,
  • 24,6 g węglowodanów,
  • 43,7 g tłuszczów,
  • 35,17 mg witaminy E,
  • 8,335 mg niacyny,
  • 1,345 mg witaminy B6,
  • 1,4 mg witaminy C,
  • 660 mg fosforu,
  • 645 mg potasu,
  • 78 mg wapnia,
  • 5,25 mg żelaza,
  • 325 mg magnezu,
  • 5 mg cynku.

Ziarna słonecznika - bomba kaloryczna

Chrupiąc ziarna słonecznika trzeba pamiętać, że są one tłuste, dlatego mają sporo kalorii. Wartość energetyczna 100 g łuskanych nasion słonecznika wynosi 2396 kJ, czyli 572 kcal. Duża garść ziaren to około 25 g. To dlatego należy jeść je z umiarem, choć zdecydowanie warto o nich pamiętać nawet podczas odchudzania, zwłaszcza podczas stosowania radykalnych diet.

Ziarna słonecznika - działanie. Wpływ na zdrowie

Dzięki swoim właściwościom ziarna słonecznika wspaniale działają na organizm, ponieważ:

  • obniżają poziom cholesterolu we krwi, chronią przed wzrostem poziomu złego cholesterolu,
  • chronią przed chorobami serca,
  • poprawiają przemianę materii,
  • wzmacniają system nerwowy,
  • zapobiegają schorzeniom prostaty,
  • poprawiają pracę systemu immunologicznego,
  • wzmacniają zęby i kości,
  • poprawiają perystaltykę jelit,
  • ułatwiają wydalanie substancji toksycznych,
  • łagodzą objawy alergii,
  • poprawiają jakość plemników,
  • wzmacniają i uszczelniają naczynia krwionośne,
  • przeciwdziałają szkodliwej aktywności wolnych rodników,
  • wzmacniają włosy i paznokcie.

Jak jeść ziarna słonecznika?

Ziarna słonecznika najczęściej traktuje się jako szybką, tanią i dostępną przekąskę, ale słonecznik w kuchni można wykorzystać na inne sposoby.

Podprażone ziarna słonecznika są idealnym dodatkiem do zup-kremów, a także sałatek i surówek. Nie tylko podkreślają urodę potraw, ale i wydobywają ich walory smakowe. Można je również dodawać do musli, jogurtów i owsianki oraz domowych, zdrowych batonów, własnoręcznie robionego i pieczonego chleba, a także ciasteczek i ciast. To świetny dodatek do panierek do mięs i ryb. Słonecznik łuskany jest smacznym dodatkiem do kasz i makaronów, a zmiksowany staje się pastą kanapkową. Na bazie pestek słonecznika można zrobić także humus lub chałwę.

Po jakie ziarna słonecznika warto sięgać? Najlepsze są ziarna nieprażone i niesolone, w łupinach, ponieważ łuski chronią je przed utratą kwasów tłuszczowych i niektórych witamin słonecznika w wyniku utleniania.

Więcej o:
Copyright © Agora SA