1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Jak zrobić lemoniadę? Sprawdzone przepisy na pyszny domowy napój

Jak zrobić lemoniadę? Banalnie prosto. Można trzymać się tradycyjnego przepisu, sięgać po jego wariacje, jak i eksperymentować, by odnaleźć swoją idealną recepturę. Zdecydowanie warto, ponieważ nic tak nie orzeźwia w upalne dni jak chłodny, słodko-kwaskowy napój z cytrusów. Dowiedz się, jak zrobić domowa lemoniadę - i pij ją na zdrowie.

Jak zrobić lemoniadę?

Lemoniada to napój chłodzący o kwaskowatym smaku. W klasycznej wersji składa się z trzech składników: wody, soku cytrynowego i cukru.

Pierwsze zapiski o lemoniadzie pochodzą z VII wieku, w wieku XIX w. stosowano ją jako lekarstwo. W historii lemoniady zapisany jest wiekowy przepis pochodzący z 1895 roku, zamieszczony w "Praktycznym Kucharzu Warszawskim": "Do kwarty wody bierze się 3 cytryny, z których skórka ociera się o cukier, sok zaś wyciska się przez muślin, dodaje pół funta cukru i rozpuszczeniu się nalewa w szklanki". Brzmi nie tylko archaicznie, ale i strasznie... słodko.

Od debiutu lemoniady minęło sporo czasu, a i pije się ją w nieco innych okolicznościach. Jedno się nie zmieniło - to wciąż bardzo popularny napój: smaczny, tani, zdrowy.

Istnieje wiele wariacji na temat lemoniady, a w temacie tym obowiązuje pewna dowolność. Można ją bowiem robić także z wody gazowanej, słodzić zamiennikami cukru, takimi jak syrop klonowy, syrop z agawy czy ksylitol. Domową lemoniadę można przygotować z dodatkiem soku z limonki czy pomarańczy. Mało tego! Można ją wyczarować z malin, arbuza, truskawek, brzoskwiń, a nawet rabarbaru. Możliwości jest wiele, a wszystkie smakowite.

Robiąc lemoniadę warto pamiętać o jednym. Ponieważ ma orzeźwiać, warto podawać ją schłodzoną. Taka smakuje najlepiej. Można ją również serwować z kostkami lodu, ozdobioną plasterkiem cytryny bądź innego cytrusa. Lemoniada lubi też towarzystwo plasterków ogórka, listków mięty, bazylii czy melisy, a także natki pietruszki.

Dlaczego warto pić domową lemoniadę

Lemoniada smakuje jak wakacje u babci lub lato nad Adriatykiem. Krótko mówiąc przywołuje najlepsze wspomnienia i dobrze nastraja. Jest napojem, który wspaniale orzeźwia. Ale to nie wszystko. Lemoniada jest bardzo zdrowa, ponieważ zawiera solidną dawkę witamin, w tym witaminy C. Ekspresowo stawia na nogi, nawadnia i dostarcza energii. To świetny sposób na zdrowie.

Jak zrobić lemoniadę? Przepis podstawowy

Choć istnieje wiele przepisów na lemoniadę, warto poznać ten klasyczny, tradycyjny, domowy. Aby zrobić lemoniadę w wersji podstawowej, wystarczy:

  • cytryna,
  • litr wody,
  • cukier bądź inny "słodzik": miód, syrop akacjowy, ksylitol.

Do wody należy wlać sok z wyciśniętej cytryny, a całość dosłodzić do smaku. Niektórym wystarczy czubata łyżka cukru, innym nieco więcej. Zdecydowanie warto próbować i smakować, by znaleźć swoje proporcje. Do lemoniady cytrynowej można dodać plastry ogórka lub listki mięty.

Jak zrobić lemoniadę z pomarańczą i miętą?

Aby zrobić lemoniadę z pomarańczą i miętą potrzebne są:

  • 4 cytryny,
  • 1 pomarańcza,
  • garść świeżej mięty,
  • kilka łyżek cukru (może być inny "słodzik": miód, syrop akacjowy, ksylitol),
  • litr wody.

Wyciśnięty sok z owoców należy wlać do butelki lub dzbanka (chcąc pozbyć się pestek warto przelać je przez sitko). Miętę trzeba utrzeć z cukrem w moździerzu lub kubku - i dodać do soku. Pozostaje dolać wodę, wymieszać całość i schłodzić (lub dodać kilka kostek lodu).

Jak zrobić lemoniadę arbuzową?

Do przygotowania lemoniady arbuzowej potrzeba:

  • pół arbuza,
  • litr wody,
  • łyżkę cukru (sprawdzi się też jego zamiennik: miód, syrop akacjowy, ksylitol),
  • sok z 2 cytryn.

Cukier należy rozpuścić w ciepłej wodzie, cytrynę wycisnąć, a arbuza zmiksować - powstałą papkę przelać przez sitko. Wymieszać składniki, dodać do wody. Napój schłodzić bądź podawać z kostkami lodu.

Jak zrobić lemoniadę truskawkową?

Aby zrobić lemoniadę truskawkową, potrzebne są:

  • świeże truskawki (mniej więcej pół kilograma),
  • 2-3 łyżki cukru lub miodu, syropu klonowego bądź z agawy,
  • litr wody mineralnej,
  • sok z 2 cytryn.

Truskawki należy zmiksować w blenderze, przetrzeć przez sitko i wlać do dzbanka lub butelki. Dodać wyciśnięty sok z cytryn. Miód lub cukier rozpuścić w ciepłej wodzie, dolać do owoców. Następnie wlać wodę, wymieszać. Lemoniadę warto schłodzić lub podawać z kostkami lodu. W tej wersji, w roli smakowitego dodatku sprawdzą się listki mięty lub bazylii.

Jak zrobić lemoniadę z limonki?

Do przygotowania lemoniady limonkowej potrzeba:

  • litr wody,
  • 2 limonki,
  • garść mięty,
  • kilka łyżek cukru (może być inny "słodzik": miód, syrop akacjowy, ksylitol).

Miętę należy utrzeć z niewielką ilością cukru, a limonki wycisnąć. Resztę cukru rozpuścić w wodzie. Wszystkie składniki należy wymieszać, po czym schłodzić. Można podawać z kostkami lody, listkiem mięty lub bazylii, plasterkiem ogórka lub natką pietruszki.

Komentarze (1)
Jak zrobić lemoniadę? Sprawdzone przepisy na pyszny domowy napój
Zaloguj się
  • uleczka.koc

    0

    sama bardzo lubię lemoniadę biorę litr cisowianki (ja wybieram z gazem) pomarańcze, cytrynę limonkę. Wyciskam z połowy sok a resztę kroję w plastry i wkładam do dzbanka. Nie dosładzam jej w żaden sposób lubię kwaśny smak. Dokładam jeszcze mięte, mam swoją hoduję ją w doniczkach

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX