1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Żurek dla dziecka. Kiedy i jak można go podać?

Żurek dla dziecka - tę kwestię rodzice maluchów roztrząsają bardzo często, nie tylko przed Wielkanocą. Nic dziwnego - ta tradycyjna, zdecydowana w smaku i nie zawsze lekkostrawna zupa gości na naszych stołach dość często. Czy podawanie jej małemu dziecku to dobry pomysł? Okazuje się, że zależy to od dwóch kwestii: wieku małego smakosza oraz tego, jak ugotowano zupę. Żurek dla dziecka może być dobrą, smakowitą opcją. Trzeba tylko wiedzieć, kiedy i jak go podawać.

Żurek dla dziecka         

Żurek jest tradycyjną zupą, którą przyrządza się na bazie naturalnego zakwasu z razowej mąki żytniej. To specjalność regionalnej kuchni polskiej, ale również białoruskiej, czeskiej czy słowackiej.

Żur można przyrządzać, ale i podawać na różne sposoby. Zupa gotowana jest na wywarze warzywnym, mięsnym bądź łączonym, z dodatkiem wędzonych żeberek lub kości. Bywa zabielana mlekiem albo śmietaną. Podaje się ją z gotowaną kiełbasą, wędzonym boczkiem lub jajkiem.

Od kiedy dzieci mogą jeść żurek?

Na temat tego, kiedy można podać żurek dzieciom zdania są podzielone. Niektórzy specjaliści od żywienia twierdzą, że można go dać do spróbowania 7-miesięczniakowi, który jadł już inne produkty niż mleko modyfikowane bądź z piersi mamy (w tym jajko). Inni z kolei zalecają, by z podaniem żurku dziecku wstrzymać się do czasu, aż niemowlę ukończy 10 miesięcy. Można więc przyjąć, że żurek - w niewielkiej ilości - można podać maluchowi, który jakiś czas temu wszedł na ścieżkę rozszerzania diety i dobrze sobie na niej radzi.

Jaki żurek dla dziecka?

Chcąc podać żur dziecku należy pamiętać, że żurek żurkowi nierówny. Niemowlętom i małym dzieciom nie można podawać zupy:

  • ugotowanej z proszku, czyli "z torebki",
  • ugotowanej na mięsie bądź kościach,
  • przyrządzonej bądź podanej z kiełbasą,
  • zabielonej śmietaną,
  • bardzo kwaśnej i mocno przyprawionej.

Żurek dla dziecka powinien być przygotowany:

  • na naturalnym zakwasie,
  • na wywarze warzywnym,
  • z mniejszej ilości zakwasu,
  • z mniejszą ilością soli i innych przypraw,
  • bez boczku czy kiełbasy,
  • jeśli zabielony, to nie śmietaną, a jogurtem naturalnym.

Domowy żurek dla dziecka - jak ugotować?

Żurek gotuje się na zakwasie, który można zrobić w domu. Należy pamiętać, że jakość zakwasu, a co a tym idzie i żurku, zależy od jakości zboża, z którego sporządzono mąkę razową. Aby przyrządzić tradycyjny, naturalny, domowy żurek dla dziecka, należy zacząć od nastawiania zakwasu i ugotowania wywaru. Jak to zrobić?

Zakwas. Do glinianego naczynia lub słoika należy wsypać 7 czubatych łyżek mąki żytniej razowej i zalać ją ciepłą, przegotowaną wodą (około pół litra). Można dodać pokrojony ząbek czosnku, szczyptę soli i - obowiązkowo - kawałek skórki razowego chleba. Przykryte ściereczką naczynie trzeba postawić w ciepłym miejscu, a zakwas codziennie mieszać. Po 4 dniach, gdy zakwas intensywnie pachnie i smakuje kwaskowo, jest gotowy. Nie może mieć posmaku pleśni.

Wywar. Do wody należy wrzucić pietruszkę, marchew, seler (jeśli dziecko nie jest uczulone) oraz pora - gotować do miękkości warzyw. Przydadzą się liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach. Po mniej więcej 30-60 minutach do wywaru trzeba wlać zakwas, a po zagotowaniu gotować zupę przez kilka minut na małym ogniu. Do przyprawienia żurku przyda się sól, pieprz i majeranek.

Żurek ze sklepu - czy to bezpieczne dla dziecka?

A co z żurkiem bądź zakwasem ze sklepu? Można je przecież kupić w torebkach, słoikach czy butelkach - tak szklanych, jak i plastikowych, co znaczenie ułatwia sprawę. Czy są zdrowe i bezpieczne dla dziecka? Niestety nie wszystkie - często są to produkty sztucznie fermentowane, pasteryzowane, z dodatkiem różnych niepożądanych substancji.

Gotując żurek dla dziecka, posiłkując się półproduktami, zawsze należy przeczytać ich skład. Jeśli produkt zawiera mąkę, płatki owsiane, przyprawy - jest dobry. Należy jednak unikać takich, które zawierają zbyt wiele niepotrzebnych składników, takich jak konserwanty czy wzmacniacze smaku.

Więcej o: