Sos czosnkowy dla dziecka. Przepis na pyszny dodatek do mięs, pieczywa i nie tylko

Większość dzieci uwielbia wyraziste smaki - wolą dobrze doprawione potrawy od tych mdłych i nijakich. Sos czosnkowy dla dziecka to coś, co przygotujemy w kilka chwil, a może być ciekawym urozmaiceniem dań, które już się przejadły.
Zobacz wideo

Sos czosnkowy dla dziecka

Każdy z nas ma czasem ochotę na zmianę, a nawet ukochana potrawa może się przejeść. Dobrym pomysłem jest wprowadzenie lekkiej modyfikacji, która nie zmieni samego przepisu, a sprawi, że danie będzie smakować zupełnie inaczej. Sos czosnkowy przygotujemy w kilka chwil, dodasz go do mięsa, sałatki czy grzanek. Robi się go tak łatwo, że możesz o to poprosić dziecko - na pewno będzie usatysfakcjonowane, że ma swój wkład w przygotowywanie posiłku.

To, ile dodacie czosnku, uzależnijcie od tego, jak ostry i wyrazisty smak lubicie (oraz od tego, w jakim wieku jest dziecko). Warto pamiętać, że czosnek jest zdrowy, ale gdy zjemy go za dużo, może powodować wzdęcia i nadmierne wydzielanie kwasu żołądkowego.

Do czego sos czosnkowy? Ograniczeń nie ma - sprawdzi się zarówno jako dodatek do szaszłyków, kotletów, jak i kawałków świeżego pieczywa.

Sos czosnkowy dla dziecka przepis krok po kroku

Przygotuj:

  • jogurt naturalny - najlepszy będzie ten gęsty
  • czosnek - w zależności od tego, jak wyrazisty ma być smak sosu, przygotuj ząbek lub dwa. Możesz sięgnąć po czosnek niedźwiedzi - ma on łagodniejszy smak, dzieciom łatwiej będzie się do niego przekonać
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić sos?

  1. Do miseczki przelej jogurt.
  2. Przez praskę przeciśnij czosnek, dodaj do jogurtu (jeśli nie masz praski, możesz po prostu drobno posiekać czosnek).
  3. Dokładnie wymieszaj czosnek z jogurtem.
  4. Dopraw do smaku.
  5. Gotowe, sos czosnkowy można już podawać (i zajadać).

Ten dodatek przygotowuje się naprawdę błyskawicznie, a może bardzo odmienić smak potraw. Delikatność jogurtu w połączeniu z ostrym, charakterystycznym smakiem czosnku jest idealnym dodatkiem do wielu potraw. Niektórzy uwielbiają go i w pojedynkę, ale lepiej jednak wykorzystywać go do urozmaicenia dań. Do sosu możecie dodawać też różne zioła, w zależności od tego, na co się zdecydujecie, otrzymacie inny sos - możliwości jest naprawdę sporo!

Spróbujcie czosnkowego tzatziki

Pysznym domowym sosem będzie także tzatziki, które przygotujesz w kilka chwil. Składniki:

  • ogórek
  • gęsty jogurt naturalny (sprawdzi się też ten typu greckiego lub serek homogenizowany naturalny)
  • ząbek lub dwa czosnku (w zależności od preferencji)
  • odrobina soli i pieprzu do smaku

Zetrzyj ogórka na tarce, wymieszaj z jogurtem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw do smaku. W sosie można maczać pieczywo, sprawdzi się także jako dodatek do mięs.

Czosnek w diecie dziecka

Ta roślina ma właściwie same zalety - obniża ciśnienie, reguluje poziom cukru we krwi, wzmacnia odporność, działa bakteriostatycznie i antywirusowo, jest nieoceniony w czasie choroby.

Od kiedy możemy podawać dziecku czosnek? Możemy go wprowadzić do diety 10-miesiecznego malca. Zacznij jednak od małych części, na początek niech to będzie jedynie kawałek pojedynczego ząbka, powoli zwiększaj porcję. Jego smak będzie łagodniejszy, gdy poddasz go obróbce termicznej (możesz wykorzystać go podczas przygotowywania zupy czy drugiego dania).

To także może cię zainteresować:

Więcej o:
Copyright © Agora SA