1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Gluten - dlaczego i komu szkodzi? Na czym polega dieta bezglutenowa?

O glutenie w ciągu ostatnich kilku lat zrobiło się naprawdę głośno. Dziś nie mówimy o nim wyłącznie wtedy, gdy myślimy o celiakii. Pojawia się on także w kontekście mody na dietę bezglutenową, która ma wpłynąć na wagę, a i poprawić stan zdrowia, eliminując różne dolegliwości. Czym właściwie jest gluten, dlaczego niektórym szkodzi i na czym polega dieta bezglutenowa?

Gluten to mieszanina białek roślinnych powszechnie występująca w ziarnach zbóż: pszenicy, żyta i jęczmienia. Gluten jest wspólną, umowną nazwą mieszanin białek, takich jak np.:

  • gliadyna w pszenicy
  • sekalina w życie
  • hordeina w jęczmieniu

Kiedyś gluten można było znaleźć wyłącznie w zbożach i produktach je
zawierających. Dziś glutenu jemy więcej - z dwóch powodów.

  1. Po pierwsze gluten dodawany jest do wielu produktów spożywczych, takich jak: wędliny, mielone mięso, parówki, pasztety, żywność wysoko przetworzona, wyroby garmażeryjne, słodycze, nabiał, przyprawy
  2. Po drugie zboża są modyfikowane genetycznie, co zwiększa w nich
    zawartość glutenu. Zboża o wysokiej zawartości glutenu są chętnie wykorzystywane w przemyśle piekarniczym i cukierniczym, ponieważ pieczywo i ciasta są bardziej elastyczne i miękkie, lżejsze i mniej zbite

Czy gluten to cichy zabójca? [NaZdrowie]

Gluten - dlaczego i komu szkodzi?

Gluten od jakiegoś czasu podejrzewany jest o wywołanie wielu problemów
zdrowotnych, biorących się z nadwrażliwości. Prawdą jest, że białka zbóż mogą być przyczyną chorób związanych z nieprawidłową reakcją organizmu na kontakt z glutenem. Oznacza to, że gluten sam w sobie nie jest toksyczny, jednak może wywoływać w organizmie reakcje, które aktywują układ odpornościowy i uszkadza przewód pokarmowy.

Nieprawidłowymi reakcjami na gluten są celiakia, alergia na gluten, nadwrażliwość na gluten.

Celiakia - trwała nietolerancja glutenu

Celiakia, nazywana również chorobą trzewną to trwała nietolerancja glutenu, który prowadzi do upośledzenia (a w przypadku braku leczenia - zaniku) kosmków jelitowych, odpowiedzialnych za wchłanianie substancji pokarmowych. To dlatego wchłanianie pokarmów jest upośledzone, pojawiają się objawy kliniczne. Celiakia jest uwarunkowana genetycznie i występuje u jednego procenta populacji.

Objawy celiakii to:

  • biegunki lub zaparcia,
  • niski wzrost,
  • niedobór masy ciała,
  • powiększony obwód brzucha,
  • niedokrwistość,
  • problemy gastryczne,
  • bóle brzucha,
  • zapalenia jamy ustnej.

Jedyną metodą leczenia celiakii jest zachowanie ścisłej diety bezglutenowej przez całe życie.

Alergia na gluten

Innym typem nieprawidłowej reakcji immunologicznej organizmu na białka glutenowe jest alergia na gluten, który jest jednym z najczęstszych alergenów pokarmowych. Objawy alergii może mieć nawet co czwarta osoba. Reakcja może być natychmiastowa - objawy występują w ciągu kilku minut po spożyciu pokarmu lub późna - objawy pojawiają się po kilku-, a nawet kilkudziesięciu godzinach od spożycia pokarmu.

Reakcją alergiczną na gluten mogą być problemy oddechowe, zmiany skórne, a nawet wstrząs anafilaktyczny.

Nadwrażliwość na gluten

Nadwrażliwość na gluten można pomylić z zespołem jelita drażliwego. Zaburzenie dotyczy kilku procent populacji i nie ma podłoża genetycznego.

Dolegliwości manifestujące nadwrażliwość na gluten tj:

  • wzdęcia,
  • biegunki,
  • bóle brzucha,
  • uczucie splątania (brain fog),
  • huśtawki nastrojów,
  • uczucie ciągłego zmęczenia,
  • bóle głowy, stawów i mięśni.

Objawy pojawiają się od kilku godzin do kilku dni po spożyciu glutenu, ale wystarczy zastosować dietę bezglutenową, by dolegliwości minęły.

Na czym polega dieta bezglutenowa?

W ostatnich latach eliminowanie glutenu z diety stało się wręcz modą. O ile faktycznie w wielu przypadkach jest żywieniową zachcianką lub eksperymentem, dla wielu osób wciąż pozostaje koniecznością.

Ponieważ osobom z celiakią, alergią czy z nadwrażliwością na gluten szkodzą białka zawarte w zbożach, w diecie bezglutenowej zabronione są:

  • pszenica (także orkisz),
  • jęczmień,
  • żyto,
  • zwykły owies (jest silnie zanieczyszczony glutenem),
  • wszystkie produkty z ich dodatkiem.

Dieta bezglutenowa polega więc na nie spożywaniu produktów, które zawierają gluten. Można je podzielić na takie, które nie posiadają go:

  • w sposób naturalny, to np. amarantus, kasza jaglana, kukurydza, ziemniaki, ryż, soja, mąka z orzechów,
  • jak i produkty bezglutenowe, powstałe w wyniku modyfikacji żywności, która gluten zawiera. Za bezglutenowe uznaje się produkty przetworzone, w których zawartość glutenu nie przekracza 20 mg na kg. Oznacza się je międzynarodowym znakiem Przekreślonego Kłosa.

Dieta bezglutenowa nie jest łatwa w stosowaniu, ponieważ trzeba być uważnym i czujnym - zwracać uwagę nie tylko na produkty, które naturalnie zawierają gluten (jak choćby pieczywo), ale i takie, w których gluten jest ukryty (dodawany do wielu produktów spożywczych).

To także może cię zainteresować:

Więcej o: