Mięso w diecie niemowlaka i małego dziecka jest istotne, ponieważ to doskonałe źródło wielu składników odżywczych, które są niezbędne, by maluch mógł zdrowo rosnąć i prawidłowo się rozwijać. To między innymi:
Zgodnie z obowiązującym schematem żywienia niemowląt, mięso do diety malucha można wprowadzić już w piątym miesiącu życia, jeśli jest karmiony mlekiem modyfikowanym i w siódmym miesiącu życia - jeśli jest karmiony piersią. Ponieważ mięso w diecie niemowlaka i małego dziecka ma duże znaczenie, z jego wprowadzeniem do diety nie należy przesadnie zwlekać.
Wprowadzając mięso do diety dziecka podawaj je w połączeniu z warzywami. Najlepiej dodać je do zupy. Choć niektórzy uważają, że należy je ugotować osobno, a następnie rozdrobnić i dopiero wtedy dodać do wywaru warzywnego, tak naprawdę nie ma takiej potrzeby.
Ważne jest, by początkowo mięso miksować, a dopiero w kolejnych miesiącach drobno siekać nożem. Im maluch starszy, tym mięso możesz mniej rozdrabniać. Na początku mięso gotuj. Dopiero później, gdy dziecko będzie trochę starsze, duś je lub piecz w folii. Mięso smażone nie jest dobrym pomysłem dla dziecka do pierwszego roku życia.
Ponieważ żelazo najlepiej wchłania się w towarzystwie witaminy C, warto mięso podawać z warzywami bogatymi w tę witaminę (np. pomidory, ziemniaki, papryka, kapusta).
Rozszerzając dietę, wprowadzając mięso do jadłospisu niemowlaka, podaj go niewiele. Składniki odżywcze są w mięsie bardzo skoncentrowane, dlatego niewielka porcja dostarcza ich organizmowi w optymalnej ilości.
Na początek wystarczy ok. 10 gramów gotowanego mięsa dziennie, dodanego do purée z warzyw. Porcję tę można stopniowo zwiększać do 20 gramów pod koniec pierwszego roku życia.
Chociaż kolejność wprowadzania do diety niemowlaka poszczególnych gatunków mięs jest dowolna, zacznij od gatunków chudych i najmniej alergizujących. Im chudsze mięso, tym więcej zawiera białka.
Polecane rodzaje mięsa dla niemowląt i dzieci to:
Cielęcinę czy mięso wołowe można wprowadzić do diety dziecka w okolicach jego pierwszych urodzin.
Należy kierować się wartościami odżywczymi i właściwościami alergizującymi mięsa, ale nie mniej istotne jest, by było to mięso najwyższej jakości, pochodzącego ze sprawdzonego źródła, najlepiej z gospodarstwa ekologicznego.
Pamiętaj, że zwierzęta hodowane na masową skalę żywią się często paszą, która zawiera niekorzystne dla zdrowia substancje, takie jak pestycydy, hormony czy antybiotyki. Z kolei wędliny, czyli mięso przetworzone, mogą zawierać polepszacze smaku - dlatego lepiej robić samodzielnie. To nie takie trudne jak myślisz.
Mięso, które jedzą najmłodsi, powinno pochodzić ze sprawdzonego źródła. Niedopuszczalne jest podawanie mięsa pochodzącego z bazaru lub dziczyzny, która nie jest przebadana przez lekarza weterynarii. Ale to nie wszystko. Małe dzieci nie powinny jeść tanich wędlin, podrobów, a w szczególności wątroby, kiełbasek, parówek, a także tatara czy kostek bulionowych.
Nie wszystkie niemowlęta i dzieci lubią mięso, nie każde chce je jeść. Co zrobić w takiej sytuacji? Przede wszystkim nie panikować. Dobra wiadomość dla rodziców mięsnych niejadków jest taka, że maluchy nie muszą jeść go codziennie.
Możesz przemycać mięso w zupach czy pierogach, a także uzupełniać dietę dziecka o inne wartościowe produkty, takie jak:
To także może cię zainteresować: