1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Mięso w diecie niemowlaka i małego dziecka: jak rozszerzać dietę, jak wybierać mięso

Mięso w diecie niemowlaka i małego dziecka jest bardzo ważne, dlatego powinno się znaleźć w jego jadłospisie. Jak rozszerzyć dietę malucha o mięso oraz w jakiej ilości i formie je podawać?

Mięso w diecie niemowlaka i małego dziecka jest istotne, ponieważ to doskonałe źródło wielu składników odżywczych, które są niezbędne, by maluch mógł zdrowo rosnąć i prawidłowo się rozwijać. To między innymi:

  • pełnowartościowe białko, jeden z podstawowych składników odżywczych,
  • dobrze przyswajalne żelazo, które zapobiega anemii i zwiększa odporność,
  • cynk, który wpływa na odporność, jest istotny dla skóry,
  • witaminy z grupy B, przede wszystkim witaminy B1, B2, PP, B12.

Czego nie może jeść dziecko w pierwszym roku życia?

Kiedy wprowadzić mięso do diety niemowlaka?

Zgodnie z obowiązującym schematem żywienia niemowląt, mięso do diety malucha można wprowadzić już w piątym miesiącu życia, jeśli jest karmiony mlekiem modyfikowanym i w siódmym miesiącu życia - jeśli jest karmiony piersią. Ponieważ mięso w diecie niemowlaka i małego dziecka ma duże znaczenie, z jego wprowadzeniem do diety nie należy przesadnie zwlekać.

Jak rozszerzać dietę niemowlaka?

Wprowadzając mięso do diety dziecka podawaj je w połączeniu z warzywami. Najlepiej dodać je do zupy. Choć niektórzy uważają, że należy je ugotować osobno, a następnie rozdrobnić i dopiero wtedy dodać do wywaru warzywnego, tak naprawdę nie ma takiej potrzeby.

Ważne jest, by początkowo mięso miksować, a dopiero w kolejnych miesiącach drobno siekać nożem. Im maluch starszy, tym mięso możesz mniej rozdrabniać. Na początku mięso gotuj. Dopiero później, gdy dziecko będzie trochę starsze, duś je lub piecz w folii. Mięso smażone nie jest dobrym pomysłem dla dziecka do pierwszego roku życia.
Ponieważ żelazo najlepiej wchłania się w towarzystwie witaminy C, warto mięso podawać z warzywami bogatymi w tę witaminę (np. pomidory, ziemniaki, papryka, kapusta).

Ile mięsa podawać niemowlęciu i małemu dziecku?

Rozszerzając dietę, wprowadzając mięso do jadłospisu niemowlaka, podaj go niewiele. Składniki odżywcze są w mięsie bardzo skoncentrowane, dlatego niewielka porcja dostarcza ich organizmowi w optymalnej ilości.

Na początek wystarczy ok. 10 gramów gotowanego mięsa dziennie, dodanego do purée z warzyw. Porcję tę można stopniowo zwiększać do 20 gramów pod koniec pierwszego roku życia.

Mięso w diecie niemowlaka i małego dziecka - jaki rodzaj mięsa wybrać?

Chociaż kolejność wprowadzania do diety niemowlaka poszczególnych gatunków mięs jest dowolna, zacznij od gatunków chudych i najmniej alergizujących. Im chudsze mięso, tym więcej zawiera białka.

Polecane rodzaje mięsa dla niemowląt i dzieci to:

  • mięso indyka,
  • jagnięcina,
  • mięso z królika,
  • mięso kurczaka,
  • schab.

Cielęcinę czy mięso wołowe można wprowadzić do diety dziecka w okolicach jego pierwszych urodzin.

Jak wybierać mięso dla niemowlaka i małego dziecka?

Należy kierować się wartościami odżywczymi i właściwościami alergizującymi mięsa, ale nie mniej istotne jest, by było to mięso najwyższej jakości, pochodzącego ze sprawdzonego źródła, najlepiej z gospodarstwa ekologicznego.

Pamiętaj, że zwierzęta hodowane na masową skalę żywią się często paszą, która zawiera niekorzystne dla zdrowia substancje, takie jak pestycydy, hormony czy antybiotyki. Z kolei wędliny, czyli mięso przetworzone, mogą zawierać polepszacze smaku - dlatego lepiej robić samodzielnie. To nie takie trudne jak myślisz.

Jakich produktów mięsnych nie mogą jeść niemowlęta i małe dzieci?

Mięso, które jedzą najmłodsi, powinno pochodzić ze sprawdzonego źródła. Niedopuszczalne jest podawanie mięsa pochodzącego z bazaru lub dziczyzny, która nie jest przebadana przez lekarza weterynarii. Ale to nie wszystko. Małe dzieci nie powinny jeść tanich wędlin, podrobów, a w szczególności wątroby, kiełbasek, parówek, a także tatara czy kostek bulionowych.

Co zrobić, gdy dziecko nie chce jeść mięsa?

Nie wszystkie niemowlęta i dzieci lubią mięso, nie każde chce je jeść. Co zrobić w takiej sytuacji? Przede wszystkim nie panikować. Dobra wiadomość dla rodziców mięsnych niejadków jest taka, że maluchy nie muszą jeść go codziennie.

Możesz przemycać mięso w zupach czy pierogach, a także uzupełniać dietę dziecka o inne wartościowe produkty, takie jak:

  • ryby,
  • nabiał,
  • jaja,
  • warzywa strączkowe (groch, soczewica, fasola),
  • kasze (jęczmienna, gryczana),
  • brązowy ryż, pełnoziarniste pieczywo i makarony,
  • orzechy.

To także może cię zainteresować:

Więcej o: