1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Mięso z rosołu - jak je wykorzystać? [PRZEPISY]

Mięso z rosołu może być bazą do przygotowania innych potraw. Do czego możemy je wykorzystać i co jeszcze będzie potrzebne, aby mięso z rosołu przeistoczyło się w pyszne danie?

Mięso z rosołu - przepisy

Prawdziwy rosół musi być ugotowany na mięsie. I nie chodzi tu oczywiście o jakiekolwiek mięso, ale konkretnie o drobiowe (najlepiej z kury) i wołowe. Gdy lubimy czysty bulion z dodatkiem makaronu, po ugotowaniu zupy chcemy się pozbyć mięsa. Mamy dla was kilka pomysłów na to, do czego może przydać się gotowane mięso z rosołu.

Czego nie może jeść dziecko w pierwszym roku życia?

Farsz do krokietów, naleśników, pierogów i pasztecików

Ugotowane mięso z rosołu idealnie nada się na farsz do krokietów, naleśników, pierogów czy klusek ziemniaczanych (np. kartaczy lub pyz). Świetnie sprawdzi się również jako nadzienie do mięsnych pasztecików, które doskonale smakują z dodatkiem czerwonego barszczu.

Mięso z rosołu wystarczy przepuścić przez maszynkę do mielenia lub - jeśli takowej nie posiadamy - bardzo drobno posiekać albo zmiksować za pomocą malaksera. Można dodać do niego również warzywa z rosołu, zwłaszcza pora, cebulę i marchewkę (uwaga, nie za dużo, bo farsz będzie zbyt słodki). Następnie przyprawić według uznania i - w zależności od przepisu - uzupełnić o dodatki, np. kapustę kiszoną czy pieczarki.

Potrawka z mięsa z rosołu

Oto druga propozycja na wykorzystanie w dobry sposób mięsa z rosołu. Potrawka z mięsa z rosołu świetnie smakuje zarówno z ziemniakami, makaronem czy ryżem, jak i kopytkami.

Jak przyrządzić potrawkę? Mięso z rosołu należy pokroić lub porwać na małe kawałki, dodać sos (z zasmażki, przygotowanej z masła i mąki oraz odrobiny kwaśnej lub słodkiej śmietany). Całość poddusić, uzupełnić np. koperkiem i wymieszać.

Sałatka z gotowanego mięsa drobiowego

Z kurczaka z rosołu można zrobić nawet coś dla amatorów lekkiej kuchni, a mianowicie sałatkę. Jedną z bardziej uniwersalnych jest tzw. sałatka hawajska. Wystarczy, że ugotowane mięso zmieszacie z ryżem, ananasem z puszki i kukurydzą. W standardowej opcji całość powinno się wymieszać z majonezem, a wersji light można majonez zmieszać z jogurtem naturalnym lub pozostać przy samym jogurcie. Sól i pieprz oczywiście według uznania.

Jeśli nie przepadacie za ryżem, do mięsa z rosołu dodajcie ulubiony sos oraz nieco sałaty lub inne warzywa (plastry ogórka lub pomidora, pokrojone w plasterki oliwki). Następnie zawińcie wszystko w placki tortilli i gotowe!

Pasta do kanapek

Dlaczego mielibyśmy jeść kanapki tylko z serem żółtym i szynką? W dzisiejszych czasach - kanapkowych wariacji - na pieczywo można nałożyć tak naprawdę wszystko. Jedną z ciekawych, a zarazem smaczniejszych opcji jest kanapka z pastą. Nie jajeczną, którą wszyscy znacie, ale właśnie drobiowo-wołową. Mięso pokrojone w małe kawałki wymieszaj z majonezem i dodaj ulubione przyprawy (polecamy sól, pieprz i paprykę).

Pasztet z mięsa z rosołu

Pozostając w temacie kanapek, doskonale smakują one z pasztetem. I również do jego przygotowania przyda się gotowane mięso. Mielimy je w maszynce, najlepiej również z tłuszczem (kurczaka dodajemy razem ze skórą) i warzywami. Dodajemy jajka, bułkę tartą, ulubione przyprawy i szczypiorek. Mieszamy, wkładamy do brytfanki i pieczemy w piekarniku.

Mięso z rosołu może być również składnikiem świątecznego pasztetu.

Gotowane mięso z rosołu na... kotlety

Przygotowane z mięsa i warzyw z rosołu, ziemniaków i z dodatkiem natki pietruszki. Ugotowane warzywa i ziemniaki rozdrabniamy, dodajemy posiekaną natkę, jajka, przyprawy i na koniec mąkę. Trzeba wymieszać wszystkie składniki, odstawić na dłuższy czas, a potem formować kotleciki. Uformowane obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni.

Klasyka, czyli galareta

Pozostałe z rosołu mięso można także wykorzystać do przygotowania galarety. Wystarczy je pokroić lub porwać na drobne kawałki i włożyć do naczynia lub małych miseczek. Następnie do gotowego rosołu dodać żelatynę (trzy łyżeczki na pół litra płynu) i wymieszać. Płyn można zakwasić odrobiną soku z cytryny.

W kolejnym kroku mięso (możemy dodać do niego również posiekane warzywa) zalewamy schłodzonym rosołem z dodatkiem żelatyny. Następnie naczynie lub miseczki lądują w lodówce na kilka godzin. Gdy galareta stężeje, jest gotowa do spożycia.

Potrawka z ryżem

Szybkie i proste danie, do którego mięso z rosołu będzie jak znalazł. Mięso podsmażamy na patelni wraz z cebulką, papryką i pieczarkami. W międzyczasie gotujemy ryż. Gdy ryż będzie gotowy, wrzucamy go jeszcze na chwilę na patelnię z mięsem i mieszamy przez chwilę. Dodajemy przyprawy dla smaku - i jeśli macie ochotę - odrobinę oliwy, masła lub jogurtu.

Zapiekanka z warzywami i ziemniakami

Jeśli macie ochotę przygotować z mięsa pozostałego po rosole danie dla całej rodziny, to z pewnością idealna będzie zapiekanka warzywno- ziemniaczana. Jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a danie jest pyszne, pożywne i świetnie wygląda. W naczyniu do pieczenia (możesz je najpierw posmarować tłuszczem) ułóż ugotowane i pokrojone w mniejsze kawałki ziemniaki. Na nich ułóż ugotowane warzywa, a następnie mięso (również pokrojone). W małym garnuszku, na niewielkim ogniu rozpuść dwie łyżki masła. Potem dodaj mąki i mleka. Gotuj na małym ogniu do czasu, aż zgęstnieje. Na koniec wlej śmietankę, dopraw solą i pieprzem, a następnie zalej formę gęstym sosem. Piecz w temperaturze 180 stopni około 45 minut .

Jak wykorzystać mięso z rosołu?

Oprócz przygotowania wyżej wymienionych potraw możemy je po prostu... zjeść w pojedynkę lub zagryzając kromką chleba czy bułki.

To także może cię zainteresować:

Więcej o: