1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Zaproś dziecko do wspólnego pieczenia! 10 łatwych przepisów na świąteczne ciasta i ciasteczka

W naszym zestawieniu nie tylko pierniki i tradycyjne makowce. Tu znajdziesz przepisy na łatwe ciasta, również dla dzieci z alergią pokarmową. W świątecznych ciastach najważniejsze jest to, aby upiec je w domu... a najlepiej z pomocą małych rączek! Nie obawiajcie się. Z naszych przepisów zawsze wychodzą dobre ciasta. Do dzieła.
Pierniczki Pierniczki Fot. Arkadiusz Scichocki / AG

Pierniczki - także dla alergików

Składniki:

  • 2 i pół szklanki mąki
  • pół szklanki naturalnego lub sztucznego miodu
  • szklanka cukru
  • pół kostki masła
  • jajko
  • 3 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 3 łyżki kawy inki
  • pół łyżeczki sody
  • żółtko lub rozbełtane jajko do posmarowania pierniczków
  • olej do posmarowania blachy lub specjalny pergamin do jej wyłożenia


Przepis:

Nagrzej piekarnik do 170 st. C. Przygotuj blachę. Miód podgrzej z przyprawami, wymieszaj z mąką i z pozostałymi składnikami. Zagnieć gładkie ciasto i rozwałkuj na grubość mniejszą niż 1 cm. Foremkami lub kubeczkiem powycinaj rozmaite kształty. Ułóż pierniczki na blasze. Posmaruj je jajkiem lub żółtkiem. Piecz ok. 15 minut.

Pierniczki - wersja bez mleka, jajek i glutenu

Składniki:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka wody
  • 2 szklanki mąki bezglutenowej niskobiałkowej z czerwoną kartką
  • z piekarni Przekreślony Kłos lub mieszanki na bazie skrobi kukurydzianej
  • łyżka mąki gryczanej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3 łyżki oleju
  • olej do wysmarowania blachy (ok. 1 łyżki)
  • 1-3 łyżki wody


Przepis:

Cukier wsyp na patelnię, rozpuść i podgrzewaj, aż będzie ciemnobrązowy. Zestaw patelnię z ognia i zalej karmel szklanką wody. Podgrzewaj, mieszając, aż cały cukier się rozpuści. Odstaw do przestygnięcia. Mąkę pomieszaj z sodą i dodaj do ciepłego płynu. Zagnieć ciasto, dodaj olej i dalej wyrabiaj. Ciasto powinno być gęste. Urwij kawałek ciasta, zrób z niego kulkę i rozgnieć w ręku. Masa powinna być gładka. Jeśli pęka, dodaj trochę wody, aż uzyskasz pożądany efekt. Wycinaj za pomocą foremek dowolne kształty. Piecz w temperaturze 250°C przez 10-15 min. Wyłącz piecyk i zostaw w nim ciasteczka na 5 min, potem wyjmij. Pierniczki możesz polukrować.

      Kruche ciasto Kruche ciasto Fot. A.M. Wolniak

      Kruche ciasto z masą makową

      Składniki:

      • ciasto: 2 szklanki mąki
      • kostka masła
      • pół szklanki cukru pudru
      • żółtko
      • olej i tarta bułka do formy (tortownicy) lub specjalny
      • pergamin do jej wyłożeniem
        masa makowa: szklanka maku (15 dag)
      • 2 szklanki mleka (lub wody)
      • 3-4 łyżki miodu
      • 2-3 łyżki cukru
      • łyżka masła
      • białko
      • 1-2 łyżeczki esencji waniliowej lub migdałowej albo kawałeczek roztartej wanilii
      • 1-1 i 1/2 szklanki posiekanych bakalii (orzechów włoskich
      • obranych ze skórki migdałów
      • rodzynek
      • smażonej skórki pomarańczowej)

      Przepis:

      Wyjmij masło z lodówki (musi być twarde) i przesiekaj z mąką. Dodaj pozostałe składniki, szybko zagnieć ciasto. Włóż je do lodówki (możesz je przechowywać nawet kilka dni). Mak zalej wrzącym mlekiem (lub wodą) i gotuj na małym ogniu przez ok. 20 minut (ziarna powinny się dać rozetrzeć w palcach). Odcedź i przepuść 3 razy przez maszynkę. Rozpuść w rondelku miód, cukier i masło. Domieszaj mak, zapach i bakalie. Przesmażaj masę przez kilkanaście minut na małym ogniu, często mieszając, by się nie przypaliła. Nagrzej piekarnik do 175 st. C. Przygotuj formę (tortownicę). Podziel ciasto na dwie części. Większą (ok. 2/3) wyłóż dno blachy, resztę zostaw na paski. Podpiecz spód (ok. 10 minut). Z pozostałego ciasta uformuj wałeczki grubości małego palca i rozpłaszcz je. Z białka ubij na sztywno pianę. Wymieszaj ją delikatnie z przestudzoną masą makową i wyłóż na kruchy spód. Na wierzchu ułóż równolegle paski. Włóż ponownie do piekarnika i piecz, aż paski staną się rumiane. Po wyjęciu możesz ciasto polukrować (pół szklanki cukru pudru rozetrzyj z 2 łyżkami soku z cytryny). Masy makowej możesz też użyć do strucli drożdżowej albo do kutii, klusek, czy łamańców (wtedy nie dodawaj do niej białka).

        Ciastka orzechowe Ciastka orzechowe

        Ciastka orzechowe

        Składniki:

        • 2 szklanki orzechów laskowych
        • 2 łyżki mąki
        • 1 szklanka cukru
        • 100 g masła
        • 1 roztrzepane jajko
        • 1/2 łyżeczka soli

        Przepis:

        Orzechy uprażyć w piekarniku rozgrzanym do 100 C. Kiedy zaczną puchnąć i ciemnieć wyjąć, ostudzić, obrać ze skórki ocierając w ręczniku. Schłodzone utrzeć na grubość drobnej kaszy. Masło rozpuścić. Wymieszać orzechy, mąkę, cukier, sól, masło i jajko na dość rzadkie ciasto. Piekarnik rozgrzać do 180C, wyłożyć blachy do pieczenia pergaminem. Nakładać łyżeczką górki ciasta na pergamin, zakładając, że roztopią się na boki w trakcie pieczenia. Piec ok. 8 minut, aż zbrązowieją. Studzić na blasze, powinny być cienkie i kruche.

          Sernik - także dla alergików

          Kokosowy sernik

          Składniki:

          • łyżka wiórków kokosowych
          • 3 łyżki wrzątku
          • łyżeczka cukru
          • 4 łyżki twarogu
          • łyżeczka mąki ziemniaczanej
          • łyżka zimnej wody
          • pół łyżeczki masła
          • pół kiwi


          Przepis:

          Wiórki wsyp do garnuszka, zalej wrzątkiem, dodaj cukier. Gotuj 10 min na malutkim ogniu pod przykryciem. Do płaskiego rondelka włóż rozgnieciony ser. Wlej wiórki z wodą, w której się gotowały. Gdy masa serowa się zagotuje, zestaw garnek z ognia. Gdy nieco przestygnie, zmiksuj ją i znów wstaw na mały gaz. Rozmieszaj mąkę ziemniaczaną z zimną wodą. Wlej ją do gotującej masy. Teraz zacznie ona gęstnieć, więc mieszaj, żeby się nie przypaliła. Gdy zacznie pyrkotać, zestaw z ognia i wlej do wysmarowanej masłem miseczki. Zastygły sernik wyłóż na talerz. Pokrój w fantazyjne kawałki. Ułóż je na talerzyku i ozdób kawałkami kiwi albo innymi kolorowymi owocami.

          Sernik bez glutenu

          Składniki:

          • 1 kg białego sera
          • 5-6 jajek kurzych (lub 20 przepiórczych)
          • 2 szklanki cukru pudru
          • 1i 1/2 kostki masła
          • czubata łyżka drobnej kaszki kukurydzianej lub 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
          • cukier wanilinowy (niekoniecznie)

          Przepis:

          Ser przepuść przez maszynkę. Oddziel białka od żółtek. Utrzyj żółtka z cukrem pudrem i ewentualnie cukrem wanilinowym, dodaj masło, dalej ucierając, połącz z serem, kaszką, bakaliami i wymieszaj. Delikatnie dodaj bitą pianę. Piecz w 180°C przez 50-60 min. Możesz wykorzystać gotowy mielony ser. Jeżeli dziecko nie jest uczulone na pomarańcze, do sernika możesz dodać smażoną skórkę pomarańczową, rodzynki itp.

              Biszkopt

              Składniki:

              • 4 jajka
              • 3/4 szklanki miałkiego cukru
              • 3/4 szklanki mąki
              • łyżeczka proszku do pieczenia
              • 4 łyżki masła
              • szczypta soli
              • otarta skórka z cytryny


              Przepis:

              Rozdziel białka od żółtek. Mąkę przesiej przez sito. Tortownicę o średnicy 24 cm. ,wyłóż natłuszczonym pergaminem. Piekarnik rozgrzej do 180 st C. Mikserem ubij żółtka z cukrem na gładki, biały kogel mogel. Najlepszy jest tzw cukier do wypieków, kryształ, ale bardzo drobny, bo ubija się najszybciej. Skórkę z cytryny zetrzyj na tarce ziemniaczanej, wymieszaj z mąką i proszkiem do pieczenia. Wymieszaj mąkę z koglem moglem. Ubij pianę z białek ze szczyptą soli. Dodaj część piany do mącznej masy i dobrze wymieszaj, resztę wmieszaj delikatnie. Wlej ciasto do tortownicy i wstaw do piekarnika. Piecz 25 minut. Zostaw w otwartym piekarniku na 15 minut. Biszkopt to ciasto wielofunkcyjne. Można go lekko nasączyć, przełożyć kremową masą i zrobić tort. Można podać z bitą śmietaną lub jogurtem i owocami. Można mrożone owoce podsmazyć na maśle z brązowym cukrem i w formie gorącego, gęstego sosu podać razem z biszkoptem. Świeży jest pyszny na śniadanie ze szklanką zimnego mleka i konfiturami.

                Strucla mini Strucla mini Fot. Pawel Kiszkiel / AG

                Strucla mini

                Składniki:

                • Ciasto: 25 dag mąki
                • ćwierć szklanki cukru
                • 60 dag masła lub margaryny
                • 4 dag drożdży
                • 3 żółtka
                • pół szklanki mleka
                  farsz: 3 kwaskowe jabłka
                • garść śliwek suszonych bez konserwantów
                • łyżka rodzynek


                Przepis:

                Zrób ciasto drożdżowe według recepty podanej w przepisie na bułeczki z farszem kapuścianym (punkt 2).
                Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Śliwki posiekaj, rodzynki sparz, odcedź, połącz z jabłkami.
                Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na placek, posmaruj masą jabłkową (brzegi pozostaw suche), zroluj, pilnując, by farsz nie wypłynął. Powstanie niewielka strucla (być może łatwiej ci będzie zrobić dwie jeszcze mniejsze).
                Przełóż struclę do formy keksowej wyłożonej pergaminem, pozostaw, aż jeszcze trochę wyrośnie. Smaruj po wierzchu rozmąconym żółtkiem. Piecz ok. 45 minut w temperaturze ok. 190°C.

                  Babeczki nadziewane karmelem i orzechami

                  Składniki:

                  • ok. 35 kruchych
                  • upieczonych
                  • słodkich babeczek lub upieczony kruchy spód
                  • puszka słodzonego skondensowanego mleka
                  • łyżeczka esencji waniliowej (niekoniecznie)
                  • 1;5-2 szklanki posiekanych włoskich orzechów


                  Przepis:

                  Puszkę z mlekiem (nieotwartą!) włóż do garnka z taką ilością wody, by puszka była nią całkiem przykryta. Gotuj przez mniej więcej 3 godziny. Ostudź. Uwaga, nie wolno otwierać gorącej puszki, bo rozgrzana masa pod ciśnieniem może się rozprysnąć po całej kuchni i dotkliwie poparzyć domowników! Dlatego wygodnie jest wcześniej przyrządzić karmel i trzymać zamkniętą puszkę na podorędziu. Wystudzoną puszkę otwórz, wyłóż jej zawartość do miski lub salaterki i wymieszaj z orzechami i ew. esencją waniliową. Karmelowo-orzechową masę nakładaj po łyżeczce do wnętrza babeczek lub wyłóż na kruchy spód albo na upieczony, kruchy blat. Rozsmaruj łopatką albo nożem o szerokim ostrzu.

                    Gwiazdeczki cynamonowe Gwiazdeczki cynamonowe Fot. Pawel Kiszkiel / AG

                    Gwiazdeczki cynamonowe

                    Składniki:

                    • 1-2 szklanki mąki (ile się zagniecie)
                    • pół kostki masła
                    • pół szklanki cukru
                    • 2 żółtka
                    • 1-2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika


                    Przepis:

                    Masło wyjmij wcześniej z lodówki, by zmiękło. Posiekaj je z mąką i cukrem, dodaj żółtko, na koniec cynamon. Owiń folią, schowaj do lodówki na godzinę.
                    Odkrawaj kawałki, wałkuj placki grubości 3-5 mm. Wykrawaj ciasteczka foremkami w kształcie gwiazdek, choinek, serduszek.
                    Układaj na blasze wyłożonej pergaminem, smaruj rozmąconym żółtkiem, piecz w temp. 180°C, aż się lekko zrumienią (15-20 minut).

                      Ciastka owsiane

                      Składniki:

                      • 1,5 szklanki płatków owsianych
                      • 3/4 szklanki mąki
                      • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
                      • 100 g masła
                      • 1 szklanka brązowego cukru
                      • 1 jajko
                      • 4 łyżki rodzynek


                      Przepis:

                      Rozgrzać piekarnik do 180 st C, wyłożyć blachy do pieczenia pergaminem. Zmiksować masło z cukrem i jajkiem, aż cukier się rozpuści. Wymieszać płatki z mąką, proszkiem i solą. Wsypać do masy maślanej i zmiksować. Dodać rodzynki, wymieszać. Nakładać nieduże, płaskie ciastka na blachy. Zostawić miejsce między ciastkami, bo rozpłyną się na boki. Piec ok. 10-15 minut, aż się zrumienią. Ciastka są bardzo kruche, pokruszone mogą zastąpić słodkie chrupki do mleka lub jogurtu.

                        Ciasto czekoladowe

                        Składniki:

                        • 1 tabliczka 100g gorzkiej czekolady
                        • 100 g masła
                        • 50 g mąki
                        • 150 g cukru
                        • 3 jaja


                        Polewa:

                        • 1 tabliczka 100g gorzkiej czekolady
                        • śmietanka


                          Przepis:

                          Spód tortownicy o średnicy 24 cm. wyłożyć pergaminem. Rozgrzać piekarnik do 180C. Nad garnkiem z gotującą się wodą rozpuścić w misce masło z pokruszoną czekoladą, dokładnie rozmieszać. Jaja ubić mikserem na biały krem, stopniowo dodawać cukier, miksować aż się całkowicie rozpuści. Wsypać mąkę, zmiksować. Dodać przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę, zmiksować. Ciasto wlać do tortownicy. Wstawić do piekarnika, piec ok.15-18 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika - upieczone ciasto powinno być wilgotne w środku. Czekoladę na polewę rozpuścić na parze z kilkoma łyżkami śmietanki. Ciasto wyjąć z formy i posmarować ciepłą polewą. Ciasto rośnie nieduże, ale jest bardzo esencjonalne. Można przygotować równocześnie dwa takie ciasta. Posmarować wierzch jednego kwaśnym dżemem, przyłożyć drugie ciasto i całość polać masą czekoladową. Powstanie bardzo sycący i bogaty tort czekoladowy. Dobrze jest go podać z wytrawną bitą śmietaną. Na śniadanie doskonały do czarnej kawy.

                            Ciasteczka z cukierkową dekoracją

                            Składniki:

                            • 2.5 szklanki mąki
                            • 3/4 łyżeczki soli
                            • 1.5 kostki miękkiego masła
                            • 3/4 szklanki cukru
                            • 1 jajko
                            • 1 łyżeczka cukru waniliowego


                            Lukier:

                            • 20 dag cukru pudru
                            • 2 łyżeczki soku z cytryny
                            • 1 opakowanie kolorowych kuleczek do ozdoby ciast
                            • 1 opakowanie okrągłych kolorowych cukierków


                            Przepis:

                            Mąkę wymieszaj z solą. Za pomocą miksera połącz ją z masłem, cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem. Z gotowego ciasta uformuj dwie kule i włóż je na godzinę do lodówki. Wyjmij ciasto i rozwałkuj na stolnicy na grubość około pół centymetra. Foremkami wykrój ciasteczka i ułóż na wysmarowanej masłem blaszce. Piecz na złoty kolor przez 10-15 minut. Gdy ciasteczka przestygną, zrób lukier. Cukier utrzyj z sokiem z cytryny na gładką masę, polukruj ciasteczka. Zanim lukier wyschnie, udekoruj ciastka kuleczkami i kolorowymi cukierkami.
                            Więcej o: