1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Potrawy, które ugotujesz z dzieckiem

Zabawa w gotowanie sprawia przyjemność, rozwija wyobraźnię i sprawności manualne. Prawdziwe gotowanie wspólnie z mamą czy tatą daje to samo. A dodatkowo, oczekiwany przez rodzinę, smaczny posiłek.

PIEROGOWA PRZEKĄSKA

Gdy moje dzieci były całkiem małe, zagniatałam im ciasto solne: mąkę z solą pół na pół i tyle wody, by było elastyczne. Uwielbiały ugniatać, miesić, formować i lepić. Powstawały z tego kopytka, pierożki, ciastka i kotlety (podbarwione odrobiną rozpuszczalnej kawy). Ale te wytwory kucharskich talentów moich dzieci po zabawie lądowały w koszu na śmieci. A przecież można wykorzystać dziecięcy zapał do prawdziwego gotowania.
DO DZIEŁA!

Kiedy ręce są umyte, fartuch zawiązany, a rękawy podwinięte, można miesić ciasto na bułki drożdżowe i lepić prawdziwe pierogi. Zasady higieny trzeba zachować takie same jak przy codziennym gotowaniu: używać odpowiednich naczyń, nie turlać jedzenia po podłodze ani nie podjadać nie gotowych potraw. Prócz przyjemnej zabawy możemy się spodziewać wielkiej satysfakcji ze stworzenia dań, które wszyscy domownicy zjedzą z apetytem.

PIEROGOWA PRZEKĄSKA
Nieduży kawałek ciasta pierogowego wymieszaj z drobno pokrojonym szczypiorkiem. Formuj z tego nieduże placuszki i smaż na patelni na gorącym oleju. Dobre będą podane na ciepło jako przekąska.

Pierogi z kaszą gryczaną i serem Pierogi z kaszą gryczaną i serem Fot. Arkadiusz Ćcichocki / Agenc

PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ I SEREM

?  Ciasto:

kilogram mąki

jajko

2-3 łyżki oleju

sól

?  Nadzienie:

2 szklanki kaszy gryczanej palonej

litr mlekapół

kilograma dobrze odciśniętego białego sera

sól i cukier

Zagotuj w garnku mleko, wsyp do niego kaszę, sól i trochę cukru. Gotuj na małym ogniu, aż kasza będzie miękka, a mleko całkowicie w nią wsiąknie. Gdy kasza przestygnie, dodaj do niej pokruszony ser i dobrze wymieszaj. To świetne zadanie dla malucha. Dodaj sól i pieprz do smaku. Masa powinna być klejąca.

Zagnieć ciasto na pierogi: usyp kopiec z mąki (trochę mąki zostaw sobie do wałkowania ciasta), zrób wgłębienie, wbij jajko, dodaj sól, olej i 2,5 szklanki dobrze ciepłej wody. Zamieszaj i zacznij wyrabianie, zagniataj, ugniataj, aż powstanie elastyczne ciasto. Jeżeli jest twarde, dodaj więcej wody. Zawiń ciasto w folię i odstaw na pół godziny, by dojrzało w temperaturze pokojowej.

Następnie podziel je na cztery części. Z kawałka rozwałkuj cienki placek. Podsypuj mąką blat lub stolnicę, na której wałkujesz, by ciasto się nie przylepiało. Wycinaj krążki, na każdym kładź łyżeczkę nadzienia i zlepiaj pierogi. Zagotuj osoloną wodę w dużym garnku, Wrzucaj do niego pierogi, gdy woda wróci do wrzenia, zamieszaj delikatnie i gotuj kilka minut, aż pierogi wypłyną na powierzchnię. Rozłóż pierogi, by obeschły. Są dobre na ciepło i na zimno, z gorącymi skwarkami i kwaśną śmietaną.

Śniadaniowe bułki drożdżowe Śniadaniowe bułki drożdżowe Fot. Arkadiusz Ćcichocki / Agenc

ŚNIADANIOWE BUŁKI DROŻDŻOWE

30 g drożdży

szklanka mleka

6 łyżek masła

2 łyżki oliwy

jajko

6 łyżek cukru

łyżeczka soli

jajko roztrzepane z mlekiem i odrobiną cukru

Mleko podgrzej. W odrobinie mleka rozpuść drożdże i odstaw do wyrośnięcia. Resztę mleka zagotuj z masłem i cukrem. Do miski wsyp mąkę, wlej lekko przestudzone mleko z dodatkami, wyrośnięte drożdże, roztrzepane jajko, oliwę i sól. Starannie wymieszaj składniki, aż powstanie miękkie ciasto. Wyrabiaj dokładnie, aż stanie się elastyczne i błyszczące. Odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, zagarnij dłonią i chwilę ponownie powyrabiaj. Odstaw na 5 minut. Podziel ciasto na wałki, a następnie podziel na kulki wielkości śliwki. Do foremek do muffinów wkładaj po 3 kulki i smaruj wierzch jajkiem roztrzepanym z mlekiem i cukrem. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Gdy bułki po-dwoją swoją objętość, wstaw blaszkę do piekarnika i piecz 25 minut.

Ciasto z płatków owsianych i migdałowych Ciasto z płatków owsianych i migdałowych Fot. Arkadiusz Ćcichocki / Agenc

CIASTO Z PŁATKÓW OWSIANYCH I MIGDAŁOWYCH

2 szklanki mąki

szklanka płatków owsianych

szklanka brązowego cukru

szklanka płatków migdałowych

200 g miękkiego masła

sól i cynamon

szklanka kwaśnego dżemu, np. z malin lub z czarnej porzeczki

Wymieszaj dokładnie wszystkie suche składniki. Masło pokrój w kostkę, dodaj do suchego i dokładnie wymieszaj. 1/6 ciasta odłóż do lodówki, resztę rozpłaszcz na blasze na grubość 1,5 cm. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz 15 minut, po czym ostudź. Posmaruj podpieczone ciasto grubą warstwą dżemu i zetrzyj na wierzch ciasto schłodzone w lodówce. Ponownie wstaw do pieczenia i piecz, aż się dobrze zrumieni (ok. 25 minut). Po ostudzeniu pokrój na kwadraty.

Pieczeń z mielonego mięsa Pieczeń z mielonego mięsa Fot. Arkadiusz Ćcichocki / Agenc

PIECZEŃ Z MIELONEGO MIĘSA

350 g mielonej wieprzowiny

350 g mielonego indyka

350 g mielonej cielęciny

3 cebule

2 ząbki czosnku

4 łyżki koncentratu pomidorowego

2 łyżki musztardy

łyżka miodu

2 jajka

4-6 kromek bułki

szklanka mleka

4 łyżki oliwy

sól, pieprz i słodka papryka

Cebule pokrój w kostkę, czosnek posiekaj. Bułkę namocz w mleku. Na oliwie usmaż cebulę, dodaj czosnek, zeszklij. Dodaj 3 łyżki koncentratu, musztardę, sól i pieprz, zagotuj. Do miski włóż mięso, masę cebulową, odciśniętą z mleka bułkę i jajka. Dobrze wymieszaj, najlepiej ręką. Usmaż z masy kotlecika na patelni, by sprawdzić smak, i ewentualnie dopraw mocniej. Formę keksówkę wyłóż pergaminem. Przełóż masę do formy, wyrównaj wierzch. Wymieszaj łyżkę miodu z łyżką koncentratu, posmaruj wierzch pieczeni. Wstaw do gorącego piekarnika i piecz około 45 minut w 170°C.

Cebule pokrój w kostkę, czosnek posiekaj. Bułkę namocz w mleku. Na oliwie usmaż cebulę, dodaj czosnek, zeszklij. Dodaj 3 łyżki koncentratu, musztardę, sól i pieprz, zagotuj. Do miski włóż mięso, masę cebulową, odciśniętą z mleka bułkę i jajka. Dobrze wymieszaj, najlepiej ręką. Usmaż z masy kotlecika na patelni, by sprawdzić smak, i ewentualnie dopraw mocniej. Formę keksówkę wyłóż pergaminem. Przełóż masę do formy, wyrównaj wierzch. Wymieszaj łyżkę miodu z łyżką koncentratu, posmaruj wierzch pieczeni. Wstaw do gorącego piekarnika i piecz około 45 minut w 170°C.

Więcej o: