Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX
Piknik z maluchem

CIASTO MARCHEWKOWE
Upieczmy z tej okazji piknikowe ciasto - takie, które jest łatwe do spakowania, nie grozi rozpuszczeniem się delikatnego kremu i będzie wygodne do jedzenia bez stołu i sztućców. Dodajmy do niego owoce, jogurt lub doprawiony wanilią twarożek. Delektujmy się chwilą, kiedy po skórze ślizgają się promienie słońca, w uszach brzmi świergot ptaków, a w ustach rozpływa się kawałek ciasta. Znajdowanie przyjemności w codziennych czynnościach to specjalność Kubusia Puchatka. Bierzmy z niego przykład!
CIASTO MARCHEWKOWE
300 g mąki
400 g marchwi
200 g cukru
3 jaja
3/4 szklanki oliwy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
pół łyżeczki soli
szczypta cynamonu
skórka otarta z cytryny
3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Marchew obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych otworach. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, sodą i cynamonem. Zmiksuj jaja z cukrem, dodaj oliwę i miksuj, aż się połączy. Gdy masa będzie gładka i puszysta, wymieszaj dokładnie z mąką z dodatkami, marchewką, skórką pomarańczową i cytrynową. Przełóż masę do natłuszczonej formy keksówki, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz około godziny.

CIASTO CUKINIOWE
300 g mąki
400 g cukinii (3 szt.)
200 g cukru
3 jaja
3/4 szklanki oliwy
garść rodzynek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki skórki otartej z cytryny
szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej
łyżeczka soli
Cukinie zetrzyj na tarce o dużych otworach, posól, odstaw na sicie. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami. W mikserze utrzyj cukier z jajami, a gdy cukier się rozpuści, zmiksuj z oliwą. Gdy masa będzie gładka i puszysta, wsyp mąkę z dodatkami oraz dodaj odciśniętą cukinię i rodzynki. Dobrze wymieszaj. Przełóż ciasto do natłuszczonej formy keksówki i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz około 45 minut.

BUŁKI DROŻDŻOWE
50 g drożdży
500 g mąki
ćwierć szklanki mleka + zapas
4 jaja
100 g rozpuszczonego masła
100 g cukru trzcinowego
garść rodzynek
skórka otarta z pomarańczy lub naturalny ekstrakt pomarańczowy
żółtko ew. 50 g białej czekolady
Przygotuj rozczyn: drożdże utrzyj z łyżeczką cukru i ciepłym mlekiem, tak aby osiągnąć gęstość śmietany. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przykryty ściereczką. Widelcem roztrzep jaja z cukrem. Do mąki dodaj jaja i wyrośnięte drożdże, dokładnie wymieszaj, chwilę powyrabiaj (można w malakserze - mieszadłem do wyrobu drożdżowego ciasta). Ciasto powinno być luźne, jeśli trzeba, dolej 2-3 łyżki ciepłego mleka. Następnie dodaj ciepłe masło i dalej wyrabiaj. Gdy ciasto jest błyszczące i odchodzi od dłoni, połącz z namoczonymi i osuszonymi rodzynkami i drobno pokruszoną czekoladą. Odstaw do wyrośnięcia pod przykryciem. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zgarnij je dłońmi i ponownie zagnieć. Formy do muffinów wysmaruj masłem i napełnij ciastem do 3/4 wysokości. Wierzch posmaruj żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piecz, aż urosną i się zrumienią (około 25 minut).

BABECZKI CUKINIOWO-SEROWE
2 cukinie
szklanka kwaśnej śmietany
4 jaja
120 g ostrego żółtego sera (cheddara)
4 łyżki bułki tartej
masło i bułka do wysypania foremek
sól pieprz
Cukinię dokładnie umyj i zetrzyj na tarce do jarzyn o dużych otworach. Posól i odstaw na sicie, by puściła sok. Ser zetrzyj także na tarce o dużych otworach. Foremki dokładnie wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Rozgrzej piekarnik do temperatury około 190°C. Cukinię dobrze odciśnij. Roztrzep jaja ze śmietaną, wymieszaj z serem, przyprawami, bułką tartą i cukinią. Napełnij foremki masą jajeczno-cukiniową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C i piecz około 30 minut, aż się ładnie zrumienią.
GDY PADA DESZCZ
Planowaliście piknik, ale pogoda nie pozwala na wyjście na dwór? Spróbujcie urządzić go w domu! W dużym pokoju rozłóżcie na podłodze koc, a na nim obrusik w wesołych kolorach. Do wiklinowego koszyka włóżcie kubeczki, talerzyki, papierowe serwetki, napoje, słomki i przygotowane w domu wypieki. Zaproście dzieci i w wyobraźni przenieście się do jakiegoś pięknego miejsca, które razem odwiedzaliście.
ZALETY DOMOWYCH WYPIEKÓW
Sklepy oferują całą masę przekąsek, które nadają się do zabrania na spacer czy na piknik. Gotowce ułatwiają życie. Ale domowy wypiek, prócz tego, że roztacza ładny zapach w kuchni i kreuje w domu ciepłą atmosferę, pozwala kontrolować skład przekąski. W upieczonej w domu drożdżówce nie ma polepszaczy do pieczywa ani sztucznych aromatów. Ciasto marchewkowe lub cukiniowe to sposób, by przemycić warzywa niejadkowi. A jeśli walczymy z nadmiarem cukru w diecie, możemy zdecydować się na wytrawną cukiniową babeczkę. Im częściej pieczemy, tym prostsze i szybsze to się staje. Dzięki temu, że po prostu nabieramy wprawy.