Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX
Aromatyczne i soczyste - dania, które zapakujesz jak prezent
Kiedy otworzymy paczkę, zaskoczy nas buchający w nos aromat. Zapachy, zamknięte przez czas pieczenia wewnątrz pakunku, wreszcie się uwolnią. Danie będzie wilgotne od własnych soków, które nie umkną parując, ale połączą się i wymieszają, tworząc smakowity sos.

SZTUKA PRZYGOTOWANIA
Pieczenie w pergaminie jest formą gotowania na parze. Traktowane nią składniki zachowują cenne substancje i swój naturalny smak. Wprawdzie nieco zabraknie w nich apetycznego zrumienienia, ale przyjemności doda suspens przy otwieraniu paczki.
Pieczenie w zamkniętej pergaminowej paczce najlepiej sprawdza się dla produktów delikatnych - filetów z ryb, owoców morza, piersi kurczaka, wybranych warzyw.
Obróbka jest intensywna, piekarnik rozgrzewamy do 200-220°C, ale delikatna, trwa krótko i w ochronnym obłoczku pary z własnych soków. Tworzyć można wieloskładnikowe kompozycje, bacząc, by elementy ugotowały się jednocześnie. Warzywa kroimy w zapałki (seler, pietruszka, marchew, fenkuł) lub wcześniej blanszujemy (szparagi, fasolka szparagowa). Najlepszym wzmacniaczem smaku i łącznikiem między produktami jest odrobina tłuszczu - masła lub oliwy.

PACZKA Z ZIEMNIAKAMI, POMIDORAMI I FETĄ
500 g drobnych ziemniaków
100 g pomidorków cherry
kilka gałązek rozmarynu
4 plastry sera feta
3 łyżki oliwy
szczypta soli i pieprzu szczypta suszonego oregano
Umyj i obierz ziemniaki, dodaj do nich pomidorki cherry, zioła, oliwę oraz przyprawy. Całość wymieszaj. Następnie przygotuj cztery podwójne arkusze folii aluminiowej, na każdym z nich połóż jedną czwartą warzyw. Połóż na warzywach plaster sera feta. Zwiń brzegi folii, tworząc paczuszkę. Wstaw danie do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz około 30 minut. Danie możesz urozmaicić, dodając cząstki cukinii, marchewki, obranej ze skórki papryki oraz plasterki czosnku.

ORIENTALNA PACZKA Z KREWETKAMI
24 duże surowe krewetki bez skorup
24 strąki groszku cukrowego
2 garście kiełków fasoli mung sos: 6 łyżek sosu sojowego
4 łyżki miodu
pół łyżeczki tartego korzenia imbiru
utarty ząbek czosnku
8 kropli oleju sezamowego
łyżeczka soku z limonki
skórka otarta z limonki
Wymieszaj składniki sosu i połącz z krewetkami i warzywami. Arkusz papieru do pieczenia (wielkości A4) przetnij na pół. Złóż połówkę arkusza na pół, do środka włóż jedną czwartą krewetek z warzywami. Ciasno zawiń brzeg pegaminu, tak by paczka miała kształt pieroga. Przygotuj cztery takie paczki. Następnie wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz około 15 minut. Pieróg spuchnie od ulatniającej się pary. Połóż paczki na talerzach i natnij na środku na krzyż, rozchylając brzegi.

KURCZAK Z WARZYWAMI W PACZCE
2 piersi kurczaka z hodowli eko
2 ziemniaki pokrojone w kostkę
marchewka pokrojona w kostkę
garść zielonego groszku
sos: 4 łyżki oliwy łyżka słodkiej musztardy łyżka posiekanej natki pietruszki szczypta suszonego tymianku utarty ząbek czosnku sól, pieprz
Wymieszaj składniki sosu. Kurczaka pokrój w sporą kostkę, wymieszaj z sosem i z warzywami. Przygotuj osiem kwadratów z papieru do pieczenia. Ułóż cztery gwiazdy z podwójnej warstwy papieru i na każdej połóż jedną czwartą przygotowanej mieszanki. Zwiąż każdą paczkę jak sakiewkę naturalnym sznurkiem zmoczonym w wodzie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz 30 minut. Połóż paczki na talerzach i otwórz tuż przed jedzeniem.

PACZKA ZE SZPINAKIEM, DORSZEM I PAPRYKĄ
4 grube filety z dorsza
4 garście liści szpinaku
dorodna czerwona papryka
2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
4 łyżki masła, sól, pieprz
Paprykę obierz ze skórki obieraczką do warzyw, pokrój w wąskie paski. Na dnie każdej pergaminowej paczki połóż liście szpinaku, posyp plasterkami czosnku, solą i pieprzem. Na szpinaku ułóż rybę i paprykę, posól i popieprz, a na wierzch połóż po sporej łyżce masła. Zamknij paczki, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piecz 15 minut. Paprykę możesz zastąpić cienkimi plastrami kopru włoskiego lub suszonymi pomidorami marynowanymi w oliwie. Możesz też zamiast warzyw dodać do szpinaku śmietanę kremówkę. Wówczas danie należy podawać w głębokim talerzu, bo sosu będzie sporo.