1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Aromatyczne i soczyste - dania, które zapakujesz jak prezent

Wybieramy odpowiednie składniki, mieszamy z przyprawami, oliwą lub masłem i zawijamy w pergamin albo folię aluminiową. Paczuszki wstawiamy do gorącego piekarnika i po krótkim czasie wyjmujemy gotowe danie.

Kiedy otworzymy paczkę, zaskoczy nas buchający w nos aromat. Zapachy, zamknięte przez czas pieczenia wewnątrz pakunku, wreszcie się uwolnią. Danie będzie wilgotne od własnych soków, które nie umkną parując, ale połączą się i wymieszają, tworząc smakowity sos.

SZTUKA PRZYGOTOWANIA

Pieczenie w pergaminie jest formą gotowania na parze. Traktowane nią składniki zachowują cenne substancje i swój naturalny smak. Wprawdzie nieco zabraknie w nich apetycznego zrumienienia, ale przyjemności doda suspens przy otwieraniu paczki.

Pieczenie w zamkniętej pergaminowej paczce najlepiej sprawdza się dla produktów delikatnych - filetów z ryb, owoców morza, piersi kurczaka, wybranych warzyw.

Obróbka jest intensywna, piekarnik rozgrzewamy do 200-220°C, ale delikatna, trwa krótko i w ochronnym obłoczku pary z własnych soków. Tworzyć można wieloskładnikowe kompozycje, bacząc, by elementy ugotowały się jednocześnie. Warzywa kroimy w zapałki (seler, pietruszka, marchew, fenkuł) lub wcześniej blanszujemy (szparagi, fasolka szparagowa). Najlepszym wzmacniaczem smaku i łącznikiem między produktami jest odrobina tłuszczu - masła lub oliwy.

Paczka z ziemniakami, pomidorami i fetą Paczka z ziemniakami, pomidorami i fetą Fot. Andrzej Krasowski / Agencja

PACZKA Z ZIEMNIAKAMI, POMIDORAMI I FETĄ

500 g drobnych ziemniaków

100 g pomidorków cherry

kilka gałązek rozmarynu

4 plastry sera feta

3 łyżki oliwy

szczypta soli i pieprzu szczypta suszonego oregano

Umyj i obierz ziemniaki, dodaj do nich pomidorki cherry, zioła, oliwę oraz przyprawy. Całość wymieszaj. Następnie przygotuj cztery podwójne arkusze folii aluminiowej, na każdym z nich połóż jedną czwartą warzyw. Połóż na warzywach plaster sera feta. Zwiń brzegi folii, tworząc paczuszkę. Wstaw danie do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz około 30 minut. Danie możesz urozmaicić, dodając cząstki cukinii, marchewki, obranej ze skórki papryki oraz plasterki czosnku.

Orientalna paczka z krewetkami Orientalna paczka z krewetkami Fot. Andrzej Krasowski / Agencja

ORIENTALNA PACZKA Z KREWETKAMI

24 duże surowe krewetki bez skorup

24 strąki groszku cukrowego

2 garście kiełków fasoli mung sos: 6 łyżek sosu sojowego

4 łyżki miodu

pół łyżeczki tartego korzenia imbiru

utarty ząbek czosnku

8 kropli oleju sezamowego

łyżeczka soku z limonki

skórka otarta z limonki

Wymieszaj składniki sosu i połącz z krewetkami i warzywami. Arkusz papieru do pieczenia (wielkości A4) przetnij na pół. Złóż połówkę arkusza na pół, do środka włóż jedną czwartą krewetek z warzywami. Ciasno zawiń brzeg pegaminu, tak by paczka miała kształt pieroga. Przygotuj cztery takie paczki. Następnie wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz około 15 minut. Pieróg spuchnie od ulatniającej się pary. Połóż paczki na talerzach i natnij na środku na krzyż, rozchylając brzegi.

Kurczak z warzywami w paczce Kurczak z warzywami w paczce Fot. Andrzej Krasowski / Agencja

KURCZAK Z WARZYWAMI W PACZCE

2 piersi kurczaka z hodowli eko

2 ziemniaki pokrojone w kostkę

marchewka pokrojona w kostkę

garść zielonego groszku

sos: 4 łyżki oliwy łyżka słodkiej musztardy łyżka posiekanej natki pietruszki szczypta suszonego tymianku utarty ząbek czosnku sól, pieprz

Wymieszaj składniki sosu. Kurczaka pokrój w sporą kostkę, wymieszaj z sosem i z warzywami. Przygotuj osiem kwadratów z papieru do pieczenia. Ułóż cztery gwiazdy z podwójnej warstwy papieru i na każdej połóż jedną czwartą przygotowanej mieszanki. Zwiąż każdą paczkę jak sakiewkę naturalnym sznurkiem zmoczonym w wodzie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz 30 minut. Połóż paczki na talerzach i otwórz tuż przed jedzeniem.

Paczka ze szpinakiem, dorszem i papryką Paczka ze szpinakiem, dorszem i papryką Fot. Andrzej Krasowski / Agencja

PACZKA ZE SZPINAKIEM, DORSZEM I PAPRYKĄ

4 grube filety z dorsza

4 garście liści szpinaku

dorodna czerwona papryka

2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki

4 łyżki masła, sól, pieprz

Paprykę obierz ze skórki obieraczką do warzyw, pokrój w wąskie paski. Na dnie każdej pergaminowej paczki połóż liście szpinaku, posyp plasterkami czosnku, solą i pieprzem. Na szpinaku ułóż rybę i paprykę, posól i popieprz, a na wierzch połóż po sporej łyżce masła. Zamknij paczki, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piecz 15 minut. Paprykę możesz zastąpić cienkimi plastrami kopru włoskiego lub suszonymi pomidorami marynowanymi w oliwie. Możesz też zamiast warzyw dodać do szpinaku śmietanę kremówkę. Wówczas danie należy podawać w głębokim talerzu, bo sosu będzie sporo.

Więcej o: