1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Dania karnawałowe - proste, szybkie i lekkie!

Chcesz urządzić przyjęcie dla dzieci? Zapomnij o wymyślnych potrawach i długich przygotowaniach. Menu na imprezę powinno być proste, lekkie i łatwe w obsłudze.
Trufle czekoladowe Trufle czekoladowe

Liczy się różnorodność i fantazja

Drobne pogryzadełka, nadające się do złapania w palce, smakowite i ozdobne. Przekąski słodkie i wytrawne, które można przygotować wcześniej, by potem razem z gośćmi uczestniczyć w karnawałowej zabawie. Powinny być wygodne do jedzenia na stojąco, małe, na jeden kęs. Nie mogą być zbyt obfite i ciężkie, by tańczyło się lekko. Liczy się różnorodność i fantazja. Kanapeczki są już zgrane, poszukajmy nowych pomysłów. Pomidory koktajlowe świetnie się nadają do faszerowania, do środka można włożyć zaprawioną śmietanką jajecznicę, tuńczyka z majonezem lub twarożek. Gorące szaszłyki na bambusowych patyczkach można zrobić z łososia, ostro przyprawionego mielonego mięsa, kurczaka lub krewetek. Mokrą sałatkę lub kremowy deser podajmy w małych kieliszkach. A z szynki, schabu, żółtego sera zróbmy ruloniki wypełnione ciekawym nadzieniem i przebite wykałaczką. Do dekoracji użyjmy listków bazylii, rukoli, posiekanego szczypiorku, koperku, kruszonego pieprzu, kolorowej papryki pokrojonej w kostkę, kaparów i oliwek. Małe rączki pomocników przydadzą się przy tworzeniu tych drobiazgów.

Szaszłyki z kurczaka

  • 1 pierś kurczaka eko
  • 1 łyżka musztardy diżońskiej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • sól
  • oliwa

    Wymieszać musztardę z miodem i sosem sojowym. Pierś kurczaka pokroić w długie paski, grubości małego palca, posolić. Zanurzyć w marynacie i zostawić minimum na godzinę. Pojedyncze paski nadziewać na pojedyncze patyczki, tworząc falbankę. Skręcić dwa końce mięsa na patyku w przeciwne strony, tak jak zawija się papierek od cukierka. Kurczak powinien ciasno okręcić się wokół patyczka. Ułożyć nadziane patyczki na blasze wyłożonej pergaminem, skropić oliwą i piec krótko mniej więcej 7-10 min., w gorącym 200 st C piekarniku.

    To jest przepis na marynatę podstawową, którą można wzbogacać smakowo, dodając tarty korzeń imbiru, czarny pieprz, pieprz syczuański, chili. Prócz kurczaka można na patyczki nadziać suszone morele, nasączone tą samą marynatą.

Ciastka francuskie z kozim serem

  • 1/2 opakowania mrożonego, maślanego ciasta francuskiego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 150 g sera koziego rolada chevre
  • sól, oregano, cukier

Rozmrożony płat ciasta francuskiego lekko rozwałkować i wyciąć niedużą szklanką lub wycinarką małe kółeczka. Ułożyć je na blasze wyłożonej pergaminem. Nakłuć kółka wielokrotnie widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st C. Piec, aż się zrumienią, ostudzić.

Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać i usmażyć razem na oliwie, aż się zeszklą i lekko zrumienią. Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy, chwilę dusić razem, ostudzić. Na każde ciastko kłaść trochę cebulowego nadzienia i kawałek koziego sera. Zapiekać pod opiekaczem (górna grzałka piekarnika), aż ser się zacznie rumienić.

Wytrawne ciasteczka są najlepsze prosto z pieca. Można przygotować je wcześniej, i wstawić do piekarnika, gdy goście już są. Nadzienia można urozmaicać. Można np. posmarować upieczone spody musztardą diżońską z gorczycą, przykryć plastrem pomidora i posypać oregano lub dla dzieci, zapiec z plastrem szynki i ementalera.

Ogórki faszerowane

  • 2 zielone ogórki, jak najwęższe
  • 200 g sera feta
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 mała papryka czerwona
  • 2 łyżki oliwy

    Ogórki zostawić w skórce i pokroić w plastry grubości 2cm. Lekko wydrążyć każdy plaster gałkarką do melonów, posolić i odstawić. Zmiksować w malakserze ser, czosnek i paprykę, doprawić oliwą, doprawić do smaku. Ogórki osuszyć i nadziewać każdy plaster kremem, dekorować czerwonym pieprzem i koperkiem.

Ziemniaki faszerowane

  • 15 malutkich ziemniaków
  • oliwa, sól
  • 100 g wędzonego łososia
  • 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany lub serka kremowego
  • 2 łyżki tartego chrzanu

Wyszorowane ziemniaki w skórce, posolić, skropić oliwą i upiec do miękkości. Łososia pokroić w cienkie paseczki. Śmietanę wymieszać chrzanem, ewentualnie doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem, cukrem. Ostudzone ziemniaki przeciąć w poziomie na pół, lekko wydrążyć każdą połówkę gałkarką do melonów lub małą łyżeczką. Nadziewać ziemniaki białym kremem i dekorować zwiniętym paskiem łososia.

Do ziemniaków ze śmietanowym kremem można dodać kawior, kawałeczki śledzia, albo wędzonego pstrąga. Dekorować piórkami czerwonej cebuli, szczypiorkiem, kaparami.

Deser biało czerwony

  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • kardamon
  • mrożone truskawki lub maliny

Kremówkę podgrzać z kardamonem, by nabrała smaku przyprawy, odcedzić i schłodzić. Czekoladę pokruszyć, dodać odrobinę kremówki i ustawić w garnku ustawionym nad garnkiem z gotującą się wodą. Rozpuścić na parze. Schłodzoną kremówkę ubić na puch, delikatnie wymieszać z ostudzoną czekoladą.

Owoce zagotować i zmiksować, przetrzeć przez sito, by usunąć pestki i otrzymać gęsty krem owocowy. Można posłodzić do smaku.

Małe kieliszki napełnić do połowy białym kremem i uzupełnić czerwonym. Masę czekoladowo śmietankową można doprawiać innymi przyprawami: wanilią, gałką muszkatołową, anyżem - kremówka doskonale wchłania aromaty.

Więcej o: