1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Przekąski na imprezę

Jak przyjąć gości bez usadzania przy stole? Najlepiej podać jedzenie w formie drobnych przekąsek, łatwych do chwycenia w palce i jedzenia na stojąco.

Pomysły na słodko

-  szaszłyki z ananasów (pokrojonych w kostkę), winogron, mandarynek - owoce nadziej na wykałaczki;
-  gotowy groszek ptysiowy potraktuj jak deserowe ptysie - przetnij i podaj nadziewane słodkim kremem;

-  galaretki owocowe nadziej na patyczki, zanurz w roztopionej czekoladzie i odstaw do lodówki, by czekolada stężała;

-  kulki z doprawionego wanilią i cukrem twarożku obtocz w pokruszonej chałwie;

-  na patelni teflonowej wymieszaj dwie łyżki cukru z łyżką sezamu, podgrzewaj, aż cukier się skarmelizuje, wylej na pergamin cienką warstwą, ostudź i połam na nieduże kawałki - do chrupania.

Roladki z łososia Roladki z łososia Fot. ETA

Roladki z łososia

-  plastry wędzonego łososia

-  serek naturalny kremowy

-  pół czerwonej cebuli

-  kapary

-  koperek

-  czerwony pieprz

Przygotuj nadzienie: serek dopraw pokrojoną w kostkę cebulą, małymi kaparami, pieprzem i posiekanym koperkiem. Zawijaj plasterki łososia, nakładając do każdego łyżeczkę serowego nadzienia. Udekoruj cząstką cytryny i gałązką koperku, podawaj na szpadce.

Kruche babeczki z bryndzą, miodem i rozmarynem Kruche babeczki z bryndzą, miodem i rozmarynem Fot. ETA

Kruche babeczki z bryndzą, miodem i rozmarynem

-  gotowe kruche spody do babeczek (wytrawne)

-  kostka bryndzy

-  2 żółtka

-  czarny pieprz

-  pół szklanki miodu

-  3 gałązki rozmarynu

Miód rozgrzej w kąpieli wodnej, dodaj do niego rozmaryn i podgrzewaj przez chwilę, odstaw. Wymieszaj ser z żółtkami, dopraw pieprzem i masą napełnij babeczki. Rozgrzej piekarnik do 180°C i wstaw babeczki. Piecz, aż nadzienie podrośnie i zacznie się rumienić. Babeczki podawaj ciepłe, dodając na wierzch po kropli miodu rozmarynowego.

Minibefsztyki Minibefsztyki Fot. ETA

Minibefsztyki

-  300 g polędwicy wołowej (najlepiej z cienkiej części przy końcu)

-  sos worcestershire

-  3 łyżki oliwy

-  3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki

-  pieprz

-  gałązki rozmarynu

-  kilka pomidorków koktajlowych

Natnij gałązki rozmarynu, tak by dały się wbić w mięso. Pomidorki przekrój na połówki. Mięso pokrój na ministeki, wymieszaj z oliwą, czosnkiem, dopraw sosem i pieprzem, marynuj ok. pół godziny. Oczyść mięso z przypraw i grilluj krótko lub smaż na patelni. Na każdym ministeku połóż połówkę pomidorka i przebij wykałaczką z rozmarynu. Podawaj na ciepło.

Rozpływające się krokiety z szynką Rozpływające się krokiety z szynką Fot. ETA

Rozpływające się krokiety z szynką

-  plastry suszonej szynki

-  2 łyżki masła

-  3 łyżki mąki

-  szklanka mleka

-  sól, pieprz, gałka muszkatołowa

-  jajko

-  bułka tarta

-  olej do smażenia

Plastry szynki pokrój w drobną kostkę. Przygotuj gęsty beszamel: rozpuść masło na patelni, gdy zacznie bąblować, dodaj mąkę i dobrze wymieszaj, wlej mleko i intensywnie mieszaj, do czasu aż masa zacznie gęstnieć. Ostudź, wymieszaj z szynką, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wstaw do lodówki, by masa stężała. Uformuj z masy beszamelowej wałki grubości kciuka i pokrój na krokiety długości ok. 3 cm. Obtocz je w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Możesz przygotować je wcześniej i zamrozić. Dobrze schłodzone wrzucaj na gorący olej i smaż, aż będą złociste. Podawaj na gorąco.

Więcej o: