1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Ryba z pomysłem - propozycje dań

Powinny gościć na naszym stole co najmniej dwa razy w tygodniu. I to nie w postaci rybnych paluszków...

PIEROŻKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO

opakowanie ciasta francuskiego mrożonego

300 g upieczonego łososia

100 g serka kremowego

por

3 łyżki masła

3 łyżki mrożonego groszku

żółtko (do posmarowania)

Pora umyj, pokrój w cienkie plasterki, a następnie usmaż na maśle. Dodaj groszek, chwilę duś razem, schłodź. Rybę wymieszaj z serem, porem i groszkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Rozmrożone francuskie ciasto rozwałkuj, wytnij z niego kółka i nałóż na środek każdego z nich nadzienie. Zlep pierogi, posmaruj żółtkiem, ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz około 20 minut.

TORTILLE Z PIECZONĄ RYBĄ

300 g upieczonego halibuta lub łososia

4 tortille pszenne

3 marchewki

pół białej rzodkwi

100 ml gęstego jogurtu naturalnego

Sos:

posiekana natka pietruszki

posiekany szczypiorek

sok z cytryny

oliwa

sól i pieprz

Składniki sosu dokładnie wymieszaj. Umyj i obierz marchewki i rzodkiew, a następnie pokrój oba warzywa w cienkie zapałki i wymieszaj. Rybę podziel na nieduże kawałki. Tortille podgrzej na suchej patelni. Wymieszaj delikatnie ciepłą rybę i warzywa z sosem. W gorące tortille zawiń kawałki ryby i sałatkę marchewkową. Ozdób łyżką jogurtu.

RYBNA ZAPIEKANKA Z KOPERKIEM

300 g upieczonego halibuta lub łososia

4 ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę

2 łyżki posiekanego koperku

szklanka słodkiej tłustej śmietanki

4 łyżki tartego żółtego sera

2 łyżki masła

sól

Wymieszaj cząstki ryby z ziemniakami i koperkiem, dopraw solą. Wsyp do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Śmietankę wymieszaj z serem, zalej rybę z ziemniakami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekaj, aż wierzch się zrumieni. Zapiekankę można urozmaicać, dodając inne gotowane warzywa: marchewkę, brukselkę, kalafiory, duszone pory, zielony groszek.

SAŁATKA Z BROKUŁÓW, FASOLI I HALIBUTA

300 g upieczonego halibuta

pół ugotowanej główki brokułu

szklanka ugotowanej fasoli jaś

50 g parmezanu

Sos:

posiekana natka pietruszki

80 ml oliwy extra vergine

sok z cytryny

roztarty ząbek czosnku

sól

Parmezan pokrój obieraczką do warzyw w cienkie płatki. Brokuły pokrój w cienkie pionowe plastry. Wymieszaj brokuły z fasolą (najlepiej ciepłą) i sosem. Dodaj upieczoną rybą i delikatnie wymieszaj. Posyp płatkami parmezanu.

Więcej o: