1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Dania na rozgrzewkę

Sanki, narty, igraszki na śniegu, a nawet zwykły spacer po zimowym parku zaostrza apetyt...

Pałaszują - aż im się uszy trzęsą!

Na rozgrzewkę krótki spacer. Potem kilka zjazdów na nartach na oślej łączce. Podchodzenie pod górę nie budzi entuzjazmu dzieci. Biegamy dookoła nich, podtrzymując na duchu i nie tylko. Łapiemy oddech, lepiąc bałwana i bałwaniątka. Potem ciągniemy dzieciaki na sankach. Ja ledwo dyszę, ale ambitnie ścigam się z mężem, by wykazać waleczność damskiej załogi. W nagrodę mam chwilę wytchnienia, kiedy próbują natrzeć Piotrka śniegiem. Wreszcie jest czas na drugie śniadanie i gorącą herbatę malinową. Wszyscy mamy czerwone nosy i policzki. Patrzę z zadowoleniem, jak pałaszują - aż im się uszy trzęsą!

Zimowe napoje

Żeby poczuć przyjemne ciepło ogarniające ciało, napij się rozgrzewającej herbaty. Podstawą może być napar z lipy lub z owoców dzikiej róży. Ta ostatnia ma dużo witaminy C i dodatkowo wzmacnia odporność. Posłodzić najlepiej syropem malinowym lub miodem. Trzeba pamiętać, by miód rozpuszczać w ostudzonym płynie, bo wrzątek niszczy jego dobroczynne działanie.

Egzotyczne przyprawy: cynamon, goździki, a zwłaszcza imbir poprawiają krążenie, a wtedy czujemy, jak po naszym ciele rozlewa się przyjemne ciepło. Dodawaj je do mleka lub do herbaty. Doskonale pasują do smaku jabłek. Ugotuj zimowy kompot z szarych renet z tymi przyprawami i posłódź miodem.

Kanapka w wariancie zimowym

Na zimowym spacerze lepiej sprawdza się kanapka z pastą niż z plasterkami wędliny, sera, ogórka... Pasta skleja kromki pieczywa i nic nie wypadnie na ubranie, kiedy ręce mamy zmarznięte i mniej zgrabne. Tuńczyk z oliwy, posiekane jajka na twardo, tarty żółty ser to dobre bazy smakowe - można je doprawić szczypiorem, koperkiem, pokrojonym w kostkę, ogórkiem. A żeby pasta była kremowa - wymieszać z twarogiem utartym z majonezem lub jogurtem.

Słodka bułka marchewkowa

2 marchewki

1 twarde jabłko

60 g (garść) rodzynek

80 g brązowego cukru

2 jajka

200 g mąki razowej

łyżeczka proszku do pieczenia

starty korzeń imbiru, sól, 1 op. (8g) cukru z prawdziwą wanilią

masło lub oliwa do wysmarowania formy

Małą formę keksówkę natłuścić. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.

W mikserze ubić jajka z cukrem. Marchew utrzeć na drobnej tarce (potrzeba ok. 200 g), jabłko na grubej. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, marchwią i jabłkiem, rodzynkami, przyprawami oraz jajami z cukrem. Wlać do formy i piec ok. 30 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy wypiek gotowy (po nakłuciu powinien być suchy). Bułka jest świetna z masłem, ale jeśli ktoś lubi słodkie pieczywo z wytrawnym nadzieniem, to pasują do niej również pasty kanapkowe.

Batoniki orkiszowe

200 g płatków orkiszowych lub owsianych

100 g suszonych żurawin

1 kwaśne jabłko

80 g masła

50 g cukru brązowego

2 łyżki miodu gryczanego

sól

W garnku rozpuścić masło z cukrem. Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach (potrzeba ok. 200 g). Żurawiny powinny być wilgotne. Można użyć rodzynek lub pokrojonych w kostkę suszonych moreli. Wymieszać owoce z płatkami i szczyptą soli. Dodać do masła, dobrze wymieszać i chwilę gotować razem. Wlać miód i jeszcze kilka minut gotować. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Na blachę wyłożyć masę orkiszową, uformować w prostokąt o grubości ok. 2 cm. Ugnieść. Piec ok. 30 minut. Wyjąć. Kroić dopiero, kiedy całkiem wystygnie (najlepiej zrobić dzień naprzód).

Bułeczki serowe

100 g zimnego masła

300 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

120 g tartego żółtego sera

200 ml kwaśnej śmietany

sól, cukier

Masło drobno posiekać, w metalowej misce wstawić na chwilę do zamrażarki. Przygotować resztę składników, rozgrzać piekarnik do 180 st. C, blachę wyłożyć pergaminem. Do miski z masłem wsypać mąkę, proszek i sól, wymieszać. Rozdrobnić masło palcami, na bardzo drobne grudki. Dodać śmietanę i ser, wymieszać. Powstanie luźne ciasto. Formować w dłoniach nieduże kule i kłaść na pergaminie. Odrobinę śmietany wymieszać z cukrem i posmarować tym wierzch bułek. Piec ok. 30 minut, aż się zrumienią. Można jeść same, z masłem lub z pastą kanapkową.

Bułka orzechowa

300 g maki

150 g orzechów włoskich i laskowych

120 g cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka mleka

50 ml oliwy

2 jajka

sól, bułka tarta

Orzechy uprażyć w piekarniku rozgrzanym do 120 st. C, kiedy skórka popęka obrać tyle, ile się da. Przebrać oczyszczone orzechy i pokruszyć - potrzeba ok. 1 szklanki grubo kruszonych. Foremkę keksówkę wysmarować oliwą i wysypać bułką tartą, piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Mąkę wymieszać z orzechami, proszkiem, cukrem i solą. Roztrzepać jajka i wymieszać z oliwą i mlekiem. Połączyć wszystko i wymieszać, wlać do formy. Wstawić do piekarnika i piec ok. godziny.

Więcej o: