1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Dania z kapusty - na zdrowie i szczupłą sylwetkę

W kapuście jest samo dobro - wapń, magnez, potas, witaminy i nieoceniony w pracy układu trawiennego błonnik.

TO NIE GŁOWA PUSTA

Kto jak kto, ale my dobrze wiemy, że dzieci nie znajduje się w kapuście... Można natomiast w niej znaleźć wiele innych rzeczy. Kiedy późną jesienią zmniejsza się wybór warzyw, kapustne dostarczają nam najróżniejszych smaków, tekstur i kolorów. Oprócz kapusty białej, czerwonej, włoskiej i pekińskiej mamy również brukselki, kalafiory, brokuły, kalarepki, jarmuż i od niedawna dostępne odmiany azjatyckie: pakchoy, mizuna i mibuna. Można z nich robić surówki, gotować, dusić i smażyć. Do repertuaru naszych dań trzeba też koniecznie dodać te z kapusty kiszonej.

TO NIE GŁOWA PUSTA

Brukselka ma rozmiar w sam raz dla malucha. Może on pomóc wam w jej czyszczeniu, zdejmując zewnętrzne listki. Jeśli to się spodoba i dziecko rozbierze brukselki całkowicie, wrzuć listki na chwilę do osolonego wrzątku i podaj jako jarzynkę, polane topionym masłem.

Szykując czerwoną kapustę, zabawcie się w kolory - kapusta działa jak papierek lakmusowy. Kiedy jest surowa, ma odcień buraczkowy, wrzucona do wrzątku staje się niebieskofioletowa (działa na nią wapń obecny w wodzie), a pod wpływem octu zmienia kolor na amarantowy.

Brokuły krój pionowo w plastry. Zblanszowane i podane jako jarzynka wyglądają na talerzu jak magiczne drzewa.

Pieczona brukselka Pieczona brukselka Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Gazeta

PIECZONA BRUKSELKA

0,5 kg brukselki

4 szalotki

6 łyżek oliwy, 2 łyżki musztardy

sól, pieprz, 3 kromki bułki

Bułkę pokrój w grubą kostkę na grzanki, wymieszaj z dwiema łyżkami oliwy, solą i pieprzem. Szalotki pokrój w piórka, brukselki obierz z zewnętrznych liści i przekrój wzdłuż na pół. Połącz resztę oliwy z musztardą i wymieszaj z brukselkami i szalotkami, posyp solą i pieprzem. Blachę do pieczenia posmaruj oliwą, rozsyp na niej brukselkę, a na wierzchu kostki bułki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz ok. 20 min, aż brukselki zmiękną, a grzanki się zrumienią.

Czerwona kapusta z patelni Czerwona kapusta z patelni Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Gazeta

CZERWONA KAPUSTA Z PATELNI

ćwierć główki czerwonej kapusty

2 posiekane ząbki czosnku

2-3 łyżki żurawiny lub borówki ze słoika

6 łyżek oliwy, 4 łyżki octu balsamico

cukier, sól, pieprz

Kapustę pokrój w długie cienkie strużki. Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj posiekany czosnek i kapustę, posól. Smaż na średnim ogniu, mieszając. Gdy kapusta zacznie tracić chrupkość, polej octem, posyp cukrem i duś pod przykryciem. Kiedy kapusta będzie miękka, a ocet wyparuje, dodaj żurawiny, wymieszaj, uzupełnij przyprawy. Smaż, aż smaki się przenikną. Zagotuj kilka całych suszonych owoców żurawiny kanadyjskiej w soku jabłkowym. Żurawina nabierze jędrnego, kulistego kształtu i żywego koloru. Kulkami żurawiny posyp duszoną kapustę.

Zupa z włoskiej kapusty Zupa z włoskiej kapusty Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Gazeta

ZUPA Z WŁOSKIEJ KAPUSTY

ćwierć główki kapusty włoskiej

150 g kiełbasy białej lub podlaskiej

cebula pokrojona w kostkę

marchewka i pietruszka (starte na tarce

o dużych oczkach)

2 ziemniaki pokrojone w grubą kostkę

2 liście laurowe, kilka gałązek tymianku

1/3 szklanki oliwy

sól, pieprz

Rozgrzej oliwę na dnie garnka, dodaj cebulę, marchew, pietruszkę, zeszklij. Kiełbasę pokrój w plasterki i wraz z ziemniakami dodaj do oliwy z warzywami, podsmaż. Dodaj kapustę pokrojoną w paseczki i smaż, aż zwilgotnieje. Zalej wszystko wodą kilka centymetrów ponad warzywami, dodaj liście laurowe, tymianek, sól i pieprz. Gotuj, aż ziemniaki zmiękną. Uzupełnij przyprawy. Podawaj zupę polaną świeżą oliwą.

Do zupy możesz dodać posiekane pomidory z puszki lub odcedzoną fasolę.

Coleslaw z białej kapusty Coleslaw z białej kapusty Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Gazeta

COLESLAW Z BIAŁEJ KAPUSTY

ćwierć główki białej kapusty 2 marchewki kilka gałązek szczypiorku sól, sok z połowy cytryny

sos 1: 1/3 szklanki kwaśnej śmietany, 2 łyżki octu winnego, kminek (lekko utłuczony w moździerzu), sól, cukier, pieprz

sos 2: 1/3 szklanki majonezu, 2 łyżki śmietany, 2 łyżki namoczonych rodzynek, 2 utarte ząbki czosnku, sól, cukier, pieprz

sos 3: 1/3 szklanki oliwy, 3 łyżki octu winnego, łyżka musztardy diżońskiej, miód, sól, pieprz

Ta amerykańska surówka z kapusty podawana jest najczęściej do hamburgerów, grillowanych żeberek i pieczonych mięs. Sos, który ją doprawia, może być przygotowany na bazie majonezu, jogurtu, śmietany lub oliwy. Powinien być słodko-kwaśny. Wybierz jeden z proponowanych sosów i wymieszaj jego składniki. Kapustę pokrój w cienkie długie strużki, skrop sokiem z cytryny, posól, wymieszaj i odstaw na sicie na pół godziny. Marchewkę zetrzyj na tarce lub w malakserze na długie cienkie strużki. Szczypiorek posiekaj. Kapustę dobrze odciśnij w dłoniach. Wymieszaj z pozostałymi składnikami i sosem.

Więcej o: