1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Letnie przepisy idealne na co dzień i od święta

W letni dzień proponujemy łatwe do przyrządzenia dania, które można podać na co dzień, i na wykwintne rodzinne przyjęcie. Cóż jest najgorsze w codziennym życiu, w miłości i w kuchni? Rutyna! Dlatego tym razem szparagi serwujemy z dipami, do zupy marchewkowej dodajemy mleko kokosowe i wywar z trawy cytrynowej, a łososia przyrządzamy z sosem szpinakowym (o tej porze szpinak ma niezrównany smak!). Zachęcam was również do eksperymentowania z grillowanymi owocami. Co powiecie na pieczoną gruszkę z gorzką czekoladą?
Jasiek Kuroń Jasiek Kuroń

SZPARAGI DLA POCZĄTKUJĄCYCH

Szparagi to warzywo sezonowe, dlatego warto się nimi nacieszyć, zanim znikną ze sklepów. Można je podawać już niemowlętom powyżej 8. miesiąca. Najlepiej nadają się do tego te zielone. Szparagi dokładnie umyj i przetnij w połowie długości. Górne części ugotuj na parze do miękkości. Podawaj ze strużynkami świeżego masła jako "jedzenie do łapki". Dolne części szparagów możesz ugotować w sposób tradycyjny we wrzątku i wykorzystać do zrobienia zupy lub podać pozostałym domownikom jako jarzynę.

Krem marchewkowy z mlekiem kokosowym Krem marchewkowy z mlekiem kokosowym Fot. Andrzej Krasowski / Agencja

KREM MARCHEWKOWY Z MLEKIEM KOKOSOWYM

4 marchewki

cebula

ząbek czosnku

mały seler

3 łodygi trawy cytrynowej

sok z jednej cytryny

puszka (400 ml) mleka kokosowego

drobno posiekana kolendra bądź natka pietruszki

sól, pieprz i pół łyżeczki curry

Trawę cytrynową rozgnieć (np. uderzając trzonkiem noża), zalej szklanką wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez kilkanaście minut. Obrane warzywa pokrój i przesmaż na 2-3 łyżkach oliwy (uważaj, żeby ich zbytnio nie zrumienić). Dolej 500 ml zimnej wody i gotuj, dopóki nie zmiękną. Następnie połącz z wywarem z trawy cytrynowej i zagotuj. Na koniec wlej mleko kokosowe i zmiksuj blenderem. Aby zupa była aksamitna, polecam przetrzeć ją przez sito. Zupę serwujemy z odrobiną soku z cytryny i świeżymi ziołami: kolendrą lub natką pietruszki. Dobrym pomysłem jest dodanie ?wkładki? w postaci gotowanej piersi kurczaka.

Łosoś - źródło białka i kwasów omega3 czy trucizna? Łosoś - źródło białka i kwasów omega3 czy trucizna? Fot. Andrzej Krasowski / Agencja

ŁOSOŚ PIECZONY W ZIOŁACH Z SOSEM SZPINAKOWYM

4 porcje filetu z łososia (po 13-15 dag)

pół pęczka koperku

pół pęczka natki pietruszki

4 plastry cytryny

2 łyżki oliwy z oliwek

sól i pieprz

Sos szpinakowy:

20 dag szpinaku

mała cebula

łyżka śmietany 30-proc.

odrobina oliwy z oliwek

sól, pieprz i gałka muszkatołowa

Na kawałkach folii aluminiowej rozprowadź odrobinę oliwy z oliwek, po czym ułóż na nich kawałki łososia. Oprósz je solą i pieprzem. Na każdej porcji ryby ułóż plaster cytryny oraz kilka gałązek koperku i natki pietruszki. Zawiń tak, jak sakiewkę, by podczas pieczenia sos pozostał w środku. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz 15-20 minut. Podsmaż na oliwie drobno pokrojoną cebulę. Dodaj szpinak, poczekaj, aż ?siądzie?, wlej śmietanę. Zredukuj sos (czyli gotuj go, aż odparuje), dodaj przyprawy. Łososia wyjmij z sakiewek, oczyść z zieleniny, ułóż na talerzach i polej sosem szpinakowym.

Grillowane owoce Grillowane owoce Fot. Andrzej Krasowski / Agencja

GRILLOWANE OWOCE

ananas

2 jabłka

2 gruszki

mleko kokosowe

brązowy cukier

mielony cynamon

syrop klonowy

skórka otarta z wyszorowanej i sparzonej cytryny

gorzka czekolada

Ananasa obierz ze skórki i pokrój na plastry. Zanurz w mleku kokosowym, posyp brązowym cukrem i cynamonem. Grilluj po 3-4 minuty z każdej strony, aż do zbrązowienia. Jabłka przekrój na połówki, wydrąż środek i wlej do niego syrop klonowy z odrobiną skórki cytrynowej. Podobnie postąp z gruszkami, wkładając do środka po kostce gorzkiej czekolady. Jabłka i gruszki piecz około 30 minut z boku grilla.

Ananasy możesz też przyrumienić na patelni grillowej, a jabłka i gruszki - upiec w piekarniku (20 minut w 180°C).

Szparagi z dipami Szparagi z dipami Fot. Andrzej Krasowski / Agencja

SZPARAGI Z DIPAMI

pęczek szparagów

sól i cukier

ewent. mleko

Szparagi starannie obierz od czubków ku nasadzie. Ugotuj w lekko osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru (najlepiej postaw je pionowo i zwiąż bawełnianą nicią, tak by główki szparagów wystawały nad poziom wody). Aby szparagi były delikatniejsze, możesz do wody dolać mleko. Zielone szparagi gotuj 10-15 minut, białe - 15 minut, fioletowe - około 10 minut.

Podawaj z wybranymi dipami.

¨ Dip z awokado

200 ml jogurtu naturalnego

dojrzałe awokado

łyżka oliwy z oliwek

sok z połówki cytryny

2 łyżki posiekanej kolendry lub natki pietruszki

sól, pieprz i ewent. cukier

Awokado obierz i pokrój. Wymieszaj z jogurtem, oliwą, sokiem z cytryny, cukrem i przyprawami. Zmiksuj (lub rozgnieć widelcem), dodaj zieleninę i wymieszaj.

¨ Dip curry

200 ml jogurtu naturalnego pół łyżeczki curry

łyżka posiekanego szczypiorku sól

Składniki dipu wymieszaj.

¨ Tzatziki

250 ml jogurtu naturalnego

ogórek

3 łyżki drobno posiekanego koperku

ząbek czosnku

sól i pieprz

Ogórek obierz, przekrój wzdłuż, usuń środek z pestkami. Oczyszczony ogórek zetrzyj na tarce. Ząbek czosnku obierz i przepuść przez praskę. Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw solą oraz pieprzem.

¨ Dip paprykowy

duża papryka

2 łyżki oliwy z oliwek

ząbek czosnku

sól i pieprz

ewent. natka pietruszki

Paprykę umyj i pokrój na małe kawałki. Ząbek czosnku obierz i przepuść przez praskę. W naczyniu zmiksuj paprykę z czosnkiem i oliwą, dopraw solą i pieprzem.

Do dipu możesz dodać posiekaną natkę pietruszki oraz twarożek (np. kozi).