1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Jadłospis na listopad

To prawda, że dziecko powinno jeść jak najwięcej surowych owoców i warzyw. Ale niekoniecznie musi je chrupać. Jeśli twój maluch niezbyt lubi gryźć, ten jadłospis jest właśnie dla niego.

Danie dnia: krupnik ryżowy

Dwulatki prezentują już zazwyczaj olśniewający garnitur mleczaków, ale gryzienie nie wszystkim sprawia radość. To nie znaczy, że powinniśmy podawać im papki - dentyści zalecają, by dziecko jak najwcześniej zaczęło używać zębów. Pierwsze jedzenie do rączki (najlepiej - miękkie owoce i gotowane warzywa) warto podawać maluchowi już w ósmym, dziewiątym miesiącu życia.

Jeżeli dentysta potwierdził, że zęby twojego dwulatka są zdrowe i zgryz prawidłowy, ale on najchętniej jadłby środek bułeczki i niemowlęce potrawy ze słoiczka, zacznij pomału zachęcać go do bardziej "dorosłej" diety. Wybieraj miękkie owoce i krój je w niezbyt drobne kawałki albo podawaj w całości. Przygotowując surówki z twardych jarzyn (np. marchewki czy selera), trzyj je na tarce o najdrobniejszych oczkach, ale owoce i miękkie warzywa (jabłka, kwaszone ogórki) ścieraj na tarce o grubszych otworach. Powoli wprowadzaj drobno siekaną cebulkę czy paprykę - najpierw jako dodatek do rozmaitych past. Mięso zastępuj rybami - o wiele łatwiej je gryźć - albo podawaj w postaci pulpetów czy farszu, np. do jarzyn czy naleśników. Łatwo się uczyć żucia, jedząc kanapki, dlatego nie rezygnuj z podawania maluchowi chleba. Małe kawałeczki aż się proszą, by powędrować do buzi.

PONIEDZIAŁEK

Śniadanie

Zacierki na mleku

pół pieczonego jabłka

II śniadanie

minimarcheweczki gotowane na pół twardo z dipem z twarożku homogenizowanego z drobno posiekaną papryką i przecierem pomidorowym

woda z miodem i cytryną 

Obiad

krupnik ryżowy

pulpety rybne w białym sosie

ziemniaki

sałata lodowa pokrojona w drobne paseczki z siekaną czerwoną cebulą, polana winegretem

kompot z suszonych śliwek 

Podwieczorek

jogurt naturalny z połówką pokrojonego w plasterki banana 

Kolacja

sałatka Waldorf (drobno utarty seler korzeniowy, z jabłkami, mielonymi orzechami włoskimi i jogurtem naturalnym)

kromka razowego chleba z masłem

nektar brzoskwiniowy

Danie dnia: zabielana zupa z kurczaka z kluskami kładzionymi

WTOREK

Śniadanie

pół bułki z białym serem i dżemem morelowym

kakao 

II śniadanie

duża gruszka 

Obiad

zabielana zupa z kurczaka z kluskami kładzionymi doprawiona łagodną papryką w proszku

surówka z drobno utartej marchewki z jabłkiem i sokiem cytrynowym

woda mineralna 

Podwieczorek

kisiel żurawinowy z kleksem jogurtu

herbatka z dzikiej róży 

Kolacja

połówka awokado z winegretem

pół kromki chleba staropolskiego z masłem utartym z zieloną pietruszką

sok z owoców tropikalnych

Danie dnia: pieczona czerwona papryka z farszem mięsnym

ŚRODA

Śniadanie

surówka piękności: rozmoczone w wodzie płatki owsiane z rodzynkami i mielonymi orzechami laskowymi polane naturalnym jogurtem

sok marchewkowo-jabłkowo-malinowy 

II śniadanie

pół czerwonego grejpfruta (miąższ obrany z osłonek) 

Obiad

pół pieczonej czerwonej papryki z farszem mięsnym

kasza jaglana

sałatka z pomidorów i utartych kwaszonych ogórków

kompot z truskawek 

Podwieczorek

kawałek drożdżowego ciasta z kruszonką

kawa zbożowa z mlekiem 

Kolacja

gruby plaster domowego pasztetu z gotowanej soi i warzyw korzeniowych

kawałek grahamki z masłem

herbatka owocowa

Danie dnia: makaron ryżowy z duszonymi jarzynami

CZWARTEK

Śniadanie

kromka chleba staropolskiego z pastą z gotowanej marchewki i masła orzechowego (zmiksować razem, dodać szczyptę imbiru)

kilka winogron bezpestkowych

kawa zbożowa z mlekiem 

II śniadanie

gruby plaster melona miodowego 

Obiad

makaron ryżowy z duszonymi jarzynami

surówka z drobno poszatkowanej (utartej w malakserze) białej kapusty z jabłkiem i jogurtem

kompot z czarnej porzeczki 

Podwieczorek

rozmrożone wiśnie bez pestek zalane budyniem wiśniowym

woda mineralna 

Kolacja

leczo z cukinii, pomidorów, papryki i cebuli z dodatkiem czosnku

sok z owoców leśnych

Danie dnia: kapuśniak z kiszonej kapusty

PIĄTEK

Śniadanie

jajko w szklance (rozgniecione jajko na miękko z dodatkiem masła)

kromka razowego chleba z masłem

sok jabłkowo-jagodowy 

II śniadanie

rozmrożone truskawki z łyżką twarożku waniliowego

kakao

Obiad

kapuśniak z kiszonej kapusty (smak można złagodzić, dodając nieco śmietany jogurtowej)

leniwe pierożki z masłem i tartą bułką

kompot z owoców mieszanych 

Podwieczorek

jogurt migdałowo-kokosowy 

Kolacja

galaretka z kurczaka

kromka bułki z masłem

sok marchewkowo-jabłkowo-morelowy

Danie dnia: naleśnik z farszem pieczarkowym posypany tartym żółtym serem

SOBOTA

Śniadanie

płatki ryżowe na mleku

mandarynka 

II śniadanie

surówka z cykorii z pomarańczą w sosie jogurtowym z czosnkiem posypana drobno pogniecionymi fistaszkami uprażonymi na patelni

sok jabłkowo-gruszkowy 

Obiad

naleśnik z farszem pieczarkowym posypany tartym żółtym serem

sałatka z buraków z winegretem posypana prażonym ziarnem sezamowym

sok winogronowy 

Podwieczorek

kawałek sernika na zimno z galaretką

kiwi pokrojone w plasterki

woda mineralna

Kolacja

kromka chleba żytniego z pastą ze słonecznika (nasiona ugotować w niewielkiej ilości wody, doprawić czosnkiem i przecierem pomidorowym)

kilka różyczek gotowanego brokuła

Danie dnia: krótko obsmażane kawałeczki kostki rybnej w sosie słodko-kwaśnym

NIEDZIELA

Śniadanie

serek wiejski ze szczypiorkiem

pół kromki żytnio-pszennego chleba z masłem

herbatka miętowa

II śniadanie

sałatka owocowa z pomarańczy, rodzynek i drobno pokrojonych suszonych moreli

woda mineralna 

Obiad

zupa porowa z lanym ciastem

krótko obsmażane kawałeczki kostki rybnej w sosie słodko-kwaśnym

ryż

surówka z kapusty pekińskiej z ananasem i jogurtem

kompot z czereśni 

Podwieczorek

koreczki z żółtego sera, oliwek i pomidorków koktajlowych

świeżo wyciskany sok pomarańczowy 

Kolacja

grzanka Babuni: kromka bułki zamoczona w jajku rozkłóconym z mlekiem, smażona na maśle, posypana cukrem i cynamonem

Więcej o: