1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Jajo! W roli głównej

Choć tak zwyczajne, niepozorne i tanie, należy do ekskluzywnej grupy superfoods, najbardziej odżywczych i wartościowych pokarmów. Jajka, z których przyrządzamy potrawy, po wyjęciu z lodówki trzeba dokładnie umyć w ciepłej wodzie i wytrzeć papierowym ręcznikiem.
1  Zupka bogata w żelazo Zupka bogata w żelazo GETTY IMAGES

ZUPKA BOGATA W ŻELAZO 6 - 8 miesięcy

pół marchewki
pół ziemniaka
pół jajka ugotowanego na twardo
ugotowane na parze mięso z piersi indyka (ok. 10 g na porcję zupki)
łyżeczka masła lub oleju rzepakowego


Warzywa umyj, obierz, pokrój na kawałki. Włóż do rondelka, zalej połową szklanki wody i gotuj, aż będą miękkie. Odstaw z ognia, dodaj mięso, jajko oraz masło lub olej, zmiksuj. Przełóż do miseczki taką porcję, jaką twój maluch zazwyczaj zjada (resztę zupki możesz zamrozić), przestudź i podaj dziecku. Starszemu niemowlęciu podawaj zupkę o konsystencji bardziej grudkowatej.

2 Frittata z warzywami Frittata z warzywami NATALIYA ARZAMASOV SHUTTERSTOCK.COM

FRITTATA Z WARZYWAMI dla rodziny

4 jajka
garść liści szpinaku
2 łyżki mleka
łyżka oleju rzepakowego
125 g mozzarelli
sól,
pieprz,
oregano


Piekarnik nagrzej do 180°C. Przygotuj patelnię, którą można wstawić do piekarnika, np. z metalową rączką. Umyj warzywa, usuń ogonki z liści szpinaku, cukinię pokrój na plasterki. Roztrzep widelcem jajka z mlekiem, solą i oregano. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cukinię, smaż na małym ogniu 2-3 minuty, zamieszaj. Wlej masę jajeczną, dodaj listki szpinaku i kawałki sera. Smaż 2 minuty, a następnie wstaw do piekarnika (bez przykrycia) na 15 minut. Ostudzoną frittatę pokrój w trójkąty.

3 Jajecznica na parze Jajecznica na parze ANDRZEJ KRASOWSKI AG

JAJECZNICA NA PARZE 9-12 miesięcy

jajko
łyżeczka mleka
wiórek świeżego masła
ew. gałązka szczypiorku, koperku lub zielonej pietruszki

Jajko wybij do miseczki, dodaj mleko i dokładnie wymieszaj. Miseczkę wstaw do garnka z gotującą się wodą. Gdy jajko zacznie się ścinać, wymieszaj. Pozostaw do chwili, aż masa będzie całkowicie ścięta. Dodaj kawałeczek masła i ewentualnie oprósz drobno posiekaną zieleniną.

4 Zapiekany pomidor Zapiekany pomidor ANDRZEJ KRASOWSKI AG

ZAPIEKANY POMIDOR 1 - 3 lata

okrągły pomidor średniej wielkości
jajko
łyżeczka bułki tartej
pół łyżeczki drobno posiekanego szczypiorku
łyżeczka oliwy


Pomidor umyj, zetnij mu wierzch i wydrąż środek tak, by powstała pomidorowa miseczka. Wnętrze pomidora osusz papierowym ręcznikiem. Nagrzej piekarnik do 180°C. Do pomidora wsyp bułkę tartą i posiekany szczypiorek. Skrop pomidor oliwą, a następnie wbij do niego jajko. Piecz około 20 minut, aż żółtko się zetnie. Wyjmij z piekarnika, przestudź i podawaj. Danie to możesz zaserwować dziecku na kolację, z kawałkiem pełnoziarnistego tostu.

To także może cię zainteresować: O czym informują oznaczenia na jajkach i jak wybrać jajo idealne?

5 Jajko Jajko GETTY IMAGES

Rodzinny smakołyk - krem waniliowy

3 szklanki śmietany kremówki,
laska wanilii,
6 żółtek,
1/3 szklanki cukru,
szczypta soli


Rozgrzej piekarnik do 150°C. Wlej kremówkę do rondelka. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż i zeskrob z niej ziarenka do śmietany. Kremówkę podgrzewaj powoli, aby nabrała waniliowego aromatu. Zmiksuj żółtka i cukier. Gorącą śmietanę wlewaj stopniowo i powoli do masy jajecznej, cały czas mieszając. Napełnij masą nieduże foremki ceramiczne, przelewając masę przez gęste sitko. Foremki włóż do głębokiego naczynia, wlej do niego wodę, tak by naczynka były zanurzone do 3/4 wysokości. Wstaw do gorącego piekarnika i piecz ok. 30 minut, aż masa się zetnie. Podawaj schłodzony krem w naczynkach, w których się piekł.

Rozwiąż także nasz quiz o jajkach
Skomentuj:
Jajo! W roli głównej
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX