1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Owocowy raj [PRZEPISY]

Kolorowe, soczyste, pachnące... Skuśmy się na owoce! Teraz są najlepsze.

SAŁATKA Z MELONA

- arbuz
- mango
- maliny
- borówka amerykańska
- truskawki
- melon
- cynamon, sok z cytryny, miód

1. Melona przekrój na pół, wykrój z niego środek.

2. Z arbuza, mango i wydrążonego środka melona wykrój dowolne kształty małą foremką.

3. Wymieszaj z pozostałymi owocami i nałóż do wydrążonych środków melona. Posyp cynamonem, skrop cytryną i polej miodem.

BABECZKI Z MALINAMI

- 2 szklanki mąki
- 200 g masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 budynie waniliowe
- świeże maliny i jeżyny

1. Mąkę przesiej na stolnicę, zrób wgłębienie, dodaj żółtka. Zimne masło zetrzyj na tarce i wsyp cukier. Zagnieć ciasto, owiń w folię i włóż
do lodówki na pół godziny. Piekarnik nagrzej do 200°C.

2. Ciasto wyjmij z lodówki i wylep nim foremki na babeczki. Włóż do piekarnika i piecz około 20 minut, aż nabiorą lekko złotego koloru. Wyjmij i zostaw, by ostygły.

3. Budyń przygotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Na babeczki nałóż porcje ciepłego budyniu. Kiedy ostygnie, ułóż owoce i posyp cukrem pudrem.

SZASZŁYKI Z DAKTELLĄ

- arbuz
- melon
- mango
- truskawki
- winogrona białe i ciemne
- patyczki do szaszłyków

Daktella:

- 250 g suszonych daktyli
- 1/2 szklanki mleka ryżowego lub krowiego
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki orzechów włoskich

1. Daktyle zalej ciepłą wodą i odstaw na 3 godziny. Następnie odcedź, wlej mleko, wsyp kakao.

2. Orzechy włoskie zmiel w młynku. Dodaj do daktyli i wszystko razem zmiksuj.

3. Owoce obierz i wykrój z nich dowolne kształty. Owoce nadziej na patyczki. Podaj z daktellą.

GRILLOWANY ANANAS Z LODAMI

- ananas
- brązowy cukier do posypania
- 2 łyżeczki cynamonu
- lody (tyle kulek, ile plastrów ananasa)
- garść orzechów włoskich

1. Patelnię grillową mocno rozgrzej.
Ananasa obierz i pokrój w plastry. Środki wykrój. Każdy plaster posyp z obu stron cukrem i cynamonem. Ułóż owoce na patelni i grilluj z obu stron. Odłóż, aby ostygły.

2. Orzechy drobno posiekaj.

3. Na talerzu ułóż plaster ananasa. Na środku połóż gałkę lodów i posyp orzechami.

DOMOWE LODY Z OWOCAMI

Truskawkowe:

- 500 g truskawek
- sok z 1 pomarańczy
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki cukru pudru

1. Posiekane truskawki włóż do zamrażarki na 3 godziny.

2. Następnie wrzuć je do blendera, wlej sok z pomarańczy, wsyp cukier, dodaj jogurt i zmiksuj.

3. Przełóż masę do foremek na lody. Wstaw do zamrażarki na 5 godzin.

Jagodowo-malinowe:

- 200 g jagód
- 300 g malin
- 100 ml soku pomarańczowego
- 2 łyżki cukru pudru

1. Jagody i maliny włóż do zamrażarki na 3 godziny.

2. Następnie zmiksuj je z sokiem i cukrem.

3. Napełnij masą foremki do lodów i włóż do zamrażarki na 5 godzin.

LEMONIADA Z NIESPODZIANKĄ

- 2 limonki
- 3 cytryny
- 5 łyżek cukru
- litr wody mineralnej
- arbuz
- melon

1. Cukier rozpuść w odrobinie ciepłej wody. Odstaw, by ostygła. Z limonki i dwóch cytryn wyciśnij sok. Wlej do dzbanka. Dolej wodę mineralną i rozpuszczony cukier.

2. Trzecią cytrynę sparz, pokrój w plastry i włóż do dzbanka.

3. Z arbuza i melona wydrąż kulki.
Włóż po kilka do wysokich szklanek i wlej lemoniadę.

Więcej o: