1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Superfoods dla alergika

Co powinien jeść alergik z ograniczeniami w diecie? Odpowiedź jest zaskakująco prosta - to, co najlepsze!

Moja lista superfoods

Alergia pokarmowa może powodować gorsze wchłanianie składników pokarmowych. Dlatego do jadłospisu uczuleniowców warto włączyć naturalne produkty o wyjątkowych właściwościach odżywczych, czyli tzw. superżywność (z angielskiego: superfoods), która zawiera mnóstwo witamin, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, mikro- i makroelementów oraz innych cennych składników. Nawet nieduża porcja tego typu pokarmu jest odżywczą bombą. Do superfoods zaliczane są także produkty, w których znajdziemy rzadkie składniki, ich sprzyjające zdrowiu kombinacje lub takie, które mają właściwości pro- i prebiotyczne. Żywność tego rodzaju jest modna, a lista superpokarmów stale się wydłuża. Dobrze, że jest w czym wybierać, bo sporo pozycji nie nadaje się dla alergików, np. żółtko, orzechy. Wybrałam z tej listy te, które są i cenne, i bezpieczne dla alergików. Szukałam w nich naturalnego środka, który wzmocni i odtruje organizm, wyreguluje florę jelit oraz je uszczelni, podniesie odporność i usprawni funkcje życiowe.

Moja lista superfoods:

ALGI
AWOKADO
BROKUŁ
CZARNE PORZECZKI
JAGODY
JARMUŻ
KASZA JAGLANA
KISZONA KAPUSTA
NATKA PIETRUSZKI
OLEJ LNIANY
SIEMIĘ LNIANE
RYBY MORSKIE
PESTKI DYNI
SEZAM

Crumble jagodowy

Składniki:

  • po 200 g jagód i czarnych porzeczek (mogą być z mrożonki)
  • 50 g cukru trzcinowego (najlepiej typu muscovado)

Kruszonka:

  • 70 g bezmlecznej margaryny lub klarowanego masła
  • po 60 g płatków owsianych, mąki orkiszowej i cukru trzcinowego (najlepiej typu demerara)

Krok po kroku:

1. Owoce umyj i osącz na sicie. Wymieszaj z cukrem i przełóż do naczynia do zapiekania.
2. Składniki kruszonki wyrabiaj palcami do uzyskania grudek. Gotowym ciastem równomiernie posyp owoce.
3. Wstaw crumble do piekarnika nagrzanego do 180°C  i piecz ok. 30 min, aż kruszonka się zrumieni.

Zdrowe krakersy

Składniki:

  • po 150 g ziaren słonecznika i płatków owsianych
  • 100 g ziaren lnu
  • po 50 g nasion dyni, niełuskanego sezamu, płatków jaglanych, chia i mielonego lnu
  • 3 łyżki roztopionego masła klarowanego lub kokosowego
  • po łyżeczce soli himalajskiej, syropu klonowego i czarnuszki
  • ok. 300 ml wody

Krok po kroku:

1. W osobnych naczyniach wymieszaj składniki suche i mokre. Połącz je i dokładnie mieszaj, wlewając dodatkową wodę, jeśli ciasto będzie zbyt twarde.
2. Masę przełóż na arkusz papieru do pieczenia, przykryj drugim arkuszem i rozwałkuj ją dość cienko (0,5-1 cm). Następnie przełóż na blachę do pieczenia i zdejmij wierzchni papier. Tak przygotowane ciasto odstaw na minimum 3-4 godziny.
3. Po tym czasie wstaw je do piekarnika nagrzanego do 175°C. Po 10 min pokrój je na kwadraty lub trójkąty (krajalnicą do pizzy albo ostrym nożem) i ponownie umieść w piekarniku na 10 min.
4. Wyjmij, odwróć płat ciasta na drugą stronę i piecz jeszcze 10-15 min do zrumienienia. Wystudź i połam krakersy wzdłuż linii nacięć.

Zielona sałatka

Składniki:

  • brokuł
  • garść liści jarmużu
  • kilka łodyg natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • garstka niełuskanego sezamu
  • sól i pieprz do smaku

Krok po kroku:

1. Brokuł umyj, podziel na różyczki i gotuj na parze przez kilka minut ? powinien pozostać jędrny.

2. Jarmuż umyj i sparz. Usuń twarde, unerwione części, a liście drobno pokrój. Natkę umyj, osusz i drobno posiekaj.

3. Warzywa delikatnie wymieszaj, dopraw, a następnie skrop olejem i posyp sezamem.

Sushi jaglane

Składniki:

  • 4 arkusze glonów nori
  • 2/3 szklanki kaszy jaglanej
  • awokado
  • garstka czarnego sezamu
  • sól

Krok po kroku:

1. Kaszę wypłucz pod bieżącą zimną wodą, a następnie przelej wrzątkiem. Zalej 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotuj do miękkości na małym ogniu.
2. Awokado umyj, przekrój na pół, usuń pestkę i pokrój w grube paski. Na każdym arkuszu nori rozłóż warstwę kaszy, zostawiając dwa brzegi wolne.
3. Kaszę posyp sezamem, a na jednym z wolnych brzegów ułóż awokado. Zroluj sushi (najlepiej za pomocą specjalnej maty, zaczynając od boku z awokado). Otrzymane w ten sposób rolki pokrój na plasterki.

Więcej o: