1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Cuda z warzyw [PRZEPISY]

Potrawy z warzywami w roli głównej można przygotować tak, że na ich widok ślinka leci. I dzieciom, i dorosłym.

SPAGHETTI Z WARZYW

Składniki:

  • marchewka
  • niewielka cukinia
  • 2 buraczki
  • sezam
  • natka pietruszki
  • oliwa
  • sól

Marchewkę i cukinię obierz, pokrój obieraczką na cienkie plastry. Jeśli chcesz zrobić cienkie nitki, paski pokrój nożem wzdłuż. Buraczki obierz, pokrój na plastry, a następnie w cienkie paseczki. Paski warzyw ugotuj na parze, tak aby były al dente. Sezam upraż na suchej patelni. Warzywne spaghetti ułóż na talerzu, lekko posól, posyp sezamem, posiekaną natką i skrop oliwą.

WEGEBURGERY Z BURACZKÓW

Składniki:

  • 4 buraki
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 150 g płatków owsianych
  • 150 g twarogu koziego
  • jajko
  • sól
  • pieprz

Dodatki:

  • sałata
  • pomidor
  • świeże kiełki
  • gęsty jogurt
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz

Piekarnik nagrzej do 190°C. Buraki umyj, osusz i każdy zawiń w folię aluminiową. Włóż do piekarnika i piecz około 45 minut - sprawdzaj wykałaczką, jeśli wchodzi bez oporu, buraki są gotowe.
Upieczone buraki odwiń z folii, zostaw, aby ostygły.
Ostudzone buraki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych otworach.
Wymieszaj z płatkami, mąką, jajkiem. Dopraw solą i pieprzem, dodaj ser i składniki dokładnie wymieszaj.
Masę odstaw na 30 minut, by płatki wchłonęły płyn ze składników. Uformuj placuszki dowolnej wielkości. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż burgery kilka minut z każdej strony na złoty kolor.
Burgery podawaj w przekrojonych ziarnistych bułkach z dodatkami.

CHIPSY WARZYWNE

Składniki:

  • 2 marchewki
  • nieduże buraczki
  • pietruszki
  • pęczek rzodkiewek
  • mała cukinia
  • oliwa i sól

Piekarnik rozgrzej do 180°C z termoobiegiem. Marchewkę, buraczki i pietruszkę umyj i obierz, rzodkiewkę i cukinię umyj, osusz. Warzywa pokrój obieraczką do warzyw na cienkie plastry.
Plastry warzyw rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Skrop oliwą i posyp solą. Włóż blachę do piekarnika i piecz około 20 minut. Co jakiś czas sprawdzaj, czy chipsy się nie przypiekają. Powinny być suche i chrupiące.
Po wyjęciu z piekarnika zostaw do wystygnięcia.

ŁÓDECZKI Z CUKINII Z KASZĄ JAGLANĄ, PAPRYKĄ I SEREM KOZIM

Składniki:

  • 2 cukinie
  • czerwona papryka
  • 2 pomidory
  • szklanka suchej kaszy jaglanej
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • suszony tymianek i oregano
  • twardy ser kozi

Piekarnik nagrzej do 180°C.
Kaszę wypłucz na sicie pod bieżącą wodą (proporcja gotowania to 2:1, czyli dwie szklanki wody na jedną szklankę kaszy). Zagotuj wodę i wrzuć kaszę. Gotuj około 15 minut, aż kasza wchłonie wodę. Przykryj garnek i odstaw.
Cukinie przekrój wzdłuż na pół, wyjmij miąższ, tak by powstały łódeczki.
Posmaruj ze wszystkich stron oliwą.
Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć pomidory i drobno posiekany miąższ cukinii, smaż 5 minut. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, smaż 3 minuty.
Warzywa wymieszaj z kaszą, dopraw solą, pieprzem i ziołami.
Dodaj posiekaną natkę i ser starty na tarce (odrobinę startego sera zostaw do posypania łódeczek z wierzchu). Wymieszaj farsz i napełnij nim łódeczki, posyp resztą sera.
Przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz 30 minut.
Podaj na ciepło, posypane posiekaną natką.

CHŁODNIK JOGURTOWY Z RZODKIEWKAMI I OGÓRKIEM

Składniki:

  • 700 ml naturalnego jogurtu
  • ogórek
  • 7 rzodkiewek
  • oliwa
  • sól

Ogórek umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Odrobinę posól i odstaw na 10 minut.
Do miski wlej jogurt i łyżkę oliwy, ubijaj chwilę trzepaczką, by uzyskać jednolitą konsystencję. Starty ogórek odciśnij, dodaj do jogurtu.
Rzodkiewkę opłucz i, tak jak ogórek, zetrzyj na tarce. Przełóż do miski z jogurtem. Wymieszaj i dopraw solą. Wstaw do lodówki na 30 minut, a następnie rozlej chłodnik do miseczek.

Więcej o: