1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Co na obiadokolację? Pasztet lub smalec z fasoli, nadziewane klopsiki, a może ryba? [PRZEPISY]

Znudzeni jedzeniem ciągle tego samego? Spróbujcie tych potraw! Większość z nich mogą też jeść wegetarianie.

Terrine z białego sera

Składniki:

700 g trzykrotnie zmielonego białego sera
4 łyżeczki żelatyny
4 czerwone papryki
2 żółte papryki

Składniki na pesto:

2 duże garście liści bazylii
1 ząbek czosnku
2 łyżki orzeszków piniowych
2 łyżki świeżo startego parmezanu
oliwa
sól, pieprz
listki bazylii do dekoracji
oliwa bazyliowa

Wykonanie:


Papryki w całości wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz, obracając kilka razy, aż cała skórka sczernieje. Gorące przełóż do papierowej torby, zamknij i odstaw, aż ostygną. Z ostudzonych papryk bez trudu zdejmiesz skórkę. Usuń ją, podobnie jak gniazda nasienne i białe membrany z wnętrza. Podziel papryki na szerokie płaty, osusz na sicie i wytrzyj papierem.

Przygotuj pesto: zmiksuj wszystkie składniki na gęstą pastę. Jeśli potrzeba, dolej trochę oliwy, by masa była spójna.

Ser odcedź na sicie, dopraw solą i pieprzem. Żelatynę rozpuść w kilku łyżkach wody i dobrze wymieszaj z serem.

Niedużą formę keksówkę wyłóż folią spożywczą, tak by brzegi folii wystawały szeroko na boki. Ułóż płaty czerwonej papryki, dokładnie wypełniając dno formy. Posmaruj je warstwą zielonego pesto i przykryj połową masy serowej. Ser równo rozsmaruj, przykryj warstwą z płatów żółtej papryki i posmaruj pesto. Na wierzchu rozsmaruj drugą część masy serowej i przykryj ją płatami czerwonej papryki. Zakryj wierzch folią spożywczą, przyciśnij lekko i wstaw na noc do lodówki, by całość stężała.

Przed podaniem odwiń folię z wierzchu, obróć formę do góry dnem na desce do krojenia i wyjmij terrinę z keksówki. Zdejmij folię spożywczą i pokrój terrinę bardzo ostrym nożem na plastry. Udekoruj listkami bazylii i skrop oliwą.

smalec z białej fasoli smalec z białej fasoli fot. materiały prasowe Kuchnia+

Smalec z białej fasoli

Składniki:

szklanka białej fasoli typu Jaś?
2-3 cebule
oliwa z oliwek lub nierafinowany olej
1 jabłko
przyprawy (uznaniowo): majeranek, ziele angielskie, liść laurowy,
tymianek, kminek mielony, czubrica, wędzona papryka
sól i sok z cytryny do smaku

Wykonanie:

Namoczoną przez noc fasolę ugotuj w ?świeżej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Odcedź, wyjmij zioła i zmiksuj fasolę na gładko.
Cebulę i jabłko pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju z pozostałymi ziołami. Jabłka dodaj pod koniec procesu.
Połącz fasolę z resztą składników, dodaj sól i sok z cytryny do smaku i schłódź  w lodówce. Podawaj z chlebem i kiszonym ogórkiem.

Przepis pochodzi z programu "Ugotuj mi mamo! 2" emitowanego na kanale Kuchnia+

Kulki rybne po norwesku

Składniki:


500 g filetu z białej ryby (dorsz, morszczuk, mintaj)
1/2 szklanki mleka
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
gałka muszkatołowa
sól
cukier
masło do smażenia

Wykonanie:

Zmiksować rybę w malakserze na gładki krem, dolewając mleko w trakcie miksowania. Przełożyć masę do miski, wsypać mąkę i przyprawy, zamieszać. Dodawać po trochu śmietanę, wbijając ją trzepaczką - rózgą w masę, tyle ile się wchłonie. Masa powinna stawać się lżejsza, bardziej puszysta. Schłodzić masę w lodówce przez 40 minut. Jeżeli jest gęsta i dadzą się formować placuszki - uformować i usmażyć na maśle z obu stron. Jeżeli jest rzadka, kłaść rybną masę łyżką na rozgrzane masło i smażyć z obu stron. Gęstość zależy od jakości ryby.

Pasztet z fasoli mung Pasztet z fasoli mung fot. materiały prasowe Kuchnia+

Pasztet z fasoli mung

Składniki:

400 g fasoli mung
4 jajka
3 marchewki
nieduży seler
2 pietruszki
1 duża cebula
5 łyżek prażonego sezamu (opcjonalnie)
5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej  
0,5 pęczka zielonej pietruszki
kmin rzymski, cząber, roztarte nasiona kolendry
kilka łyżek masła klarowanego
kilka łyżek płatków amarantusa (do wysypania formy)
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Fasolę wypłucz i namocz, najlepiej na noc. Następnego dnia ugotuj ją do miękkości.
Obraną marchew, seler i korzeń pietruszki ugotuj al dente na parze.
Następnie zmiel w maszynce do mięsa lub w wyciskarce ślimakowej następujące składniki: fasolę, warzywa, kaszę oraz sezam i wymieszaj.
Cebulę pokrój drobno i uduś na klarowanym maśle wraz z ziołami. Gdy wystygnie, połącz z masą, jajkami i posiekaną natką pietruszki.
Przygotuj długą keksówkę, lub dwie małe: wysmaruj je od wewnątrz masłem i oprósz płatkami amarantusa (lub innymi drobnymi płatkami zbóż).
Wyłóż masę do foremek, dociśnij, połóż na wierzchu płatki klarowanego masła i zapiecz w piekarniku w 180?C przez 60 - 90 minut w zależności od wilgotności masy. Wystudź przed wyjęciem z formy.

Przepis pochodzi z programu "Ugotuj mi mamo! 2" emitowanego na kanale Kuchnia+

Pierogi z soczewicą

Składniki:


Na ciasto:


szklanka mąki żytniej razowej
szklanka mąki pszennej
sól
woda

Na farsz:

szklanka ugotowanej na miękko zielonej soczewicy
10-15 dkg twarogu
średnia cebula
sól
pieprz
olej

Wykonanie:

Cebulę posiekaj, zrumień na odrobinie oleju. Składniki farszu przepuść przez maszynkę do mielenia, dosól, ew. dodaj łyżeczkę oleju i trochę pieprzu, przemieszaj.
Zagnieć elastyczne ciasto, rozwałkuj. Wykrawaj szklanką kółka, nakładaj łyżeczkę farszu, składaj krążek na pół, zlepiaj pierogi palcami.
Układaj na stolnicy oprószonej mąką. Gotuj we wrzątku, wyjmuj chwilę potem, gdy wypłyną. Wbrew tradycji - nie polewaj tłuszczem.

Klopsiki nadziewane warzywami Klopsiki nadziewane warzywami fot. materiały prasowe Kuchnia+

Klopsiki nadziewane warzywami

Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego (najlepiej z udźca indyka)

1 jajko

1 cebula

1 marchewka

1 nieduża pietruszka

1 łyżka słodkiej papryki

po łyżeczce majeranku, oregano i kminku

2 ząbki czosnku

2 łyżki sosu pomidorowego

2 łyżki posiekanej świeżej natki

kilka liści świeżej bazylii

1 łyżeczka soli

0,5 łyżeczki pieprzu

odrobina syropu klonowego (do złamania smaku)

masło klarowane

warzywa, np.: brokuł, kalafior, brukselka, pomidorki koktajlowe

 

Wykonanie:

Marchew i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, cebulę obierz i drobno posiekaj. Uduś cebulę z warzywami w niewielkiej ilości tłuszczu z odrobiną soli. Wystudź, dodaj do mielonego mięsa, dołóż przyprawy, świeże zioła, sos pomidorowy oraz kapkę syropu klonowego. Dopraw solą i pieprzem. Podziel masę na dwanaście równych części, uformuj płaskie placki i zawijaj w nie cząstki warzyw podgotowanych na parze (pomidorków nie podgotowujemy).

Zapiecz klopsiki w piekarniku w temperaturze 190?C przez ok 30 minut.

Podawaj całe (z niespodzianką w środku) lub przekrojone na pół. Smakują wybornie zarówno na ciepło jak i na zimno!

Przepis pochodzi z programu "Ugotuj mi mamo! 2" emitowanego na kanale Kuchnia+