1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Rodzinne śniadanie mistrzów: omlety, racuchy, kasza, owsianka [PRZEPISY]

Jak pysznie zacząć dzień? Z tymi potrawami na pewno się uda!
Omlet z cukinią i papryką Omlet z cukinią i papryką fot. Shutterstock

Omlet z cukinią i papryką

Składniki:

mała drobno posiekana cebula
średnia cukinia
pół strąka czerwonej papryki
3 jajka
łyżka startego parmezanu
sól i pieprz
łyżeczka masła
2 łyżki oleju rzepakowego (lub oliwa z oliwek) do smażenia

Wykonanie:

Cukinię pokrój na plasterki, a paprykę na cienkie paski lub w drobną kostkę. Cebulę zeszklij na rozgrzanym na patelni oleju, dorzuć cukinię i paprykę. Podsmażaj wszystko razem, mieszając. Ubij jajka z parmezanem, solą i pieprzem oraz łyżką wody. Dodaj do warzyw masło. Nadal podgrzewaj, a gdy masło się rozpuści, wlej mieszankę jajeczną na patelnię. Trzymaj patelnię z omletem na małym ogniu.

Gdy jajka się zetną, potrawa jest gotowa. Można jeszcze przewrócić omlet na drugą stronę, by z obu był zrumieniony.

mix kasz mix kasz fot. materiały prasowe

Mix kasz z warzywami

Składniki:

3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
3/4 szklanki ugotowanej kaszy quinoa
plaster świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki kurkumy
2 pory
1 kalarepka  
1 rzodkiew biała
1 rzepa biała
1 łyżka czarnuszki
3 łyżki masła klarowanego
1/2 pęczka zielonej pietruszki
garść szczypiorku
garść kiełków z fasoli mung
szklanka wody
sól do smaku

Wykonanie:

Kasze ugotuj do miękkości, najlepiej poprzedniego dnia.Warzywa umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Imbir i czosnek posiekaj drobno.
Na patelni rozpuść tłuszcz, dodaj kurkumę, rozdrobniony imbir i czosnek, następnie poszatkowane pory. Dołóż pokrojone w kostkę rzodkiew, rzepę i kalarepkę. Podlej niewielką ilością wody, dodaj kasze, podduś całość pod przykryciem krótką chwilę (warzywa powinny być al dente). Dodaj sól do smaku, wymieszaj, posyp danie zieleniną oraz czarnuszką i od razu podawaj.

Przepis pochodzi z programu "Ugotuj mi mamo! 2" emitowanego na kanale Kuchnia+

racuszki serowe racuszki serowe fot. Shutterstock

Racuszki z żółtym serem

Składniki:

100 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
25 g żółtego tartego sera
2/3 szklanki mleka
jajko
sól i pieprz
olej do smażenia

Wykonanie:

Wszystkie składniki mieszamy razem w misce. Patelnię rozgrzewamy i lekko natłuszczamy. Łyżeczką nakładamy osobne porcje ciasta. Placuszki podsmażamy z obu stron, aż się zrumienią. Podajemy na gorąco z masłem. Można podawać z pastami i dipami lub wzbogacić wędliną, pomidorami, sałatą albo warzywną surówką.

Owsianka z sokiem jabłkowym Owsianka z sokiem jabłkowym fot. materiały prasowe Kuchnia+

Owsianka z sokiem jabłkowym

Składniki:

1 szklanka płatków owsianych
3 szklanki soku jabłkowego
1 łyżeczka cynamonu
2 szczypty kurkumy
1 łyżka nierafinowanego oleju kokosowego
pestki granatu (opcjonalnie - do posypania)

Wykonanie:


Zagotuj w garnku sok z jabłek, wsyp płatki, dodaj olej kokosowy oraz cynamon i kurkumę i chwilkę pogotuj. Owsiankę podawaj na ciepło, posypaną pestkami granatu.

Przepis pochodzi z programu "Ugotuj mi mamo! 2" emitowanego na kanale Kuchnia+

bułeczki maslane bułeczki maslane fot. Shutterstock

Bezglutenowe bułeczki maślane

Składniki:

50 dkg mąki bezglutenowej na bazie skrobi kukurydzianej
4 dkg drożdży
szklanka śmietanki
3 łyżki cukru
1 kostki masła
3 żółtka albo 3 przepiórcze jajeczka
sól

Wykonanie:

Drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru i odstaw, aż zaczną rosnąć. Masło rozpuść w rondelku i odstaw, żeby przestygło. Żółtka albo jajeczka przepiórcze utrzyj z cukrem i dodaj do nich masło, śmietankę, drożdże i mąkę. Zagnieć ciasto. Uformuj bułeczki (ręce posmaruj tłuszczem). Odstaw na 10-15 min w ciepłym miejscu, aż zaczną rosnąć. Piecz w 200°C ok. 15-20 min na złoty kolor.

placki jaglane placki jaglane fot. materiały prasowe Kuchnia+

Kokosowe placki jaglane

Składniki:

3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
2 kopiaste łyżki mąki kokosowej
3 jajka
szczypta kurkumy
3 łyżki wody
tłuszcz kokosowy do smarowania patelni

Wykonanie:

Ugotowaną kaszę jaglaną połącz z jajkami, mąką kokosową, kurkumą i zmiksuj na gładko dodając stopniowo wodę, do osiągnięcia konsystencji gęstej śmietany.
Smaż cienkie, nieduże placki na niezbyt gorącej patelni posmarowanej odrobiną ilością tłuszczu koksowego (rumiane placki są mniej zdrowe). Uwaga przy odwracaniu na drugą stronę ? placki są delikatne!


Podawaj ze świeżymi owocami, musem, syropami lub miodem.

Przepis pochodzi z programu "Ugotuj mi mamo! 2" emitowanego na kanale Kuchnia+